fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Te lelijk voor de radio!

Patrick Kicken begon zijn radiocarrière in december 1989 bij lokale en regionale radiostations in Nederland. Zes jaar later was hij te horen op het landelijke popstation 3FM. In de zomer van 2004 werd Kicken aangenomen bij Radio Veronica. Op het internetstation HitRadio Veronica presenteerde hij in 2010 en 2011 de HitRadio Veronica Top 30. Al in 1990 was hij ook actief in discotheken, onder andere gedurende vijf jaar met de TROS Drive-In Show. In 1998 begon hij als één van de eersten in Nederland met een website met grappige filmpjes en linkjes.

Ga maar weg, je bent te lelijk voor ons

Ja hoor, het is zover. De radio zoals wij die kennen uit de 80’s, 90’s & 00’s is dood. Reden? De mooiboy. Met z’n kekke kapsel. De juiste sneakers, gewaxte borstkas en hippe jasje. Dat ie toevallig ook nog weet hoe een mengpaneel werkt is mooi meegenomen. En geef toe, het ziet er flitsend uit, zo’n knappe kerel met een gebleekt gebit. Dat ie op de radio klinkt als dertien-in-een-dozijn doet er niet toe. Het oogt lekker op de poster, studiocam en website. En wat dacht je van de filmpjes voor Facebook!

Een nadeel van al deze fotomodellen achter de microfoon is dat ze niet alleen qua mode de laatste trends volgen, maar zich op de radio ook conformeren aan wat de gemiddelde Nederlander braaf doet iedere dag: netjes blijven! Niet buiten de lijntjes kleuren. Vooral vrolijk zijn, geen foute grapjes maken, vriendelijk tegen iedereen en gewoon de orders opvolgen van het management.En zo is de meeste radio in Nederland verworden tot één pot braafheid. Niets meer waar je je aan stoort. Niets wat je tot nadenken dwingt of wel eens zou kúnnen irriteren.

Je kunt er de klok op gelijk zetten, als ze bij Qmusic weer een nieuw talent aan boord hijsen zou het net zo goed een modepop kunnen zijn die de nieuwe onderbroekenlijn in de Hema folder staat aan te prijzen.Zouden potentiële jocks daar soms eerst langs programmabaas Dieuwertje moeten en als zij natte oksels van je krijgt dan mag je horizontaal. Op de radio dan hé.

Ik hoor van diverse jongeren die afgewezen worden bij hun opleidingstraject QCollege dat het gewoon één grote vleeskeuring is.Ga maar weg, je bent te lelijk voor ons. Schandalig. Er wordt dus bij landelijke commerciële zenders niet alleen op leeftijd maar ook op uiterlijk gediscrimineerd. Ervaring? Eigen mening of stijl? Wegwezen! We zoeken knappe koppen zonder inhoud die we zelf kunnen programmeren tot de perfecte, goedlachse plaatjesrobot. De serie ‘WestWorld’ is er niks bij.

‘Jij bent gewoon jaloers omdat je zelf kaal en dik bent en niet op de landelijke radio nu!’ hoor ik je denken. Zou kunnen. Maar ik maak me het meeste zorgen over hoe ons fijne medium, wat tot een jaar of tien geleden nog een mooi toevluchtsoord was voor lelijke mensen mét talent, nu ook weer helemaal kapotgestyled wordt ware het een Bijenkorf etalage.

Onder leiding van de marketingafdeling natuurlijk, die alleen maar voor het perfecte plaatje gaat. Als we maar uitstralen dat we hip & happening zijn worden we vanzelf succesvol. Dat werkt misschien als je tieners tot je merk probeert te verleiden, maar de gemiddelde weldenkende volwassene prikt daar zo doorheen. Je huurt gebotoxte fotomodellen misschien in voor je postercampagne, maar toch niet voor achter de microfoon zeg. Waar is dat nou weer goed voor? Hoe plastic wil je het krijgen op je zender? Mag er dan niks meer authentiek en imperfect zijn?

Tuurlijk, Adam Curry en Gijs Staverman waren in hun jonge jaren ook een sekssymbool voor de ladies, maar daartegenover stond ook Rob Stenders met z’n boksersneus en Daniël Dekker met z’n vleeshelm. Het maakte niet uit want ze deden waar ze goed in zijn: leuke radio maken.

Laten we met z’n allen een tegenbeweging starten. We gaat met crowdfunding langs de digitale deur, halen genoeg geld op voor een FM frequentie en nemen alleen maar lelijke mensen aan. Ben je kaal en dik net als ik, loop je mank net als Matijn Nijhuis, of ziet je gezicht eruit als een poffertjespan? Stuur een demo. Radio Quasimodo. Zo gaan we het noemen. De uuropener hebben we ook al! Met een fragment uit de apresski hit ‘we hebben een clubske opgericht voor mensen met een lelijk gezicht, je bent erbij!’.

Wanneer worden radiomakers nou weer eens op de eerste plaats afgerekend op wat ze aan eigenheid laten horen op de radio? Giel was in deze tijd als jonge jongen echt niet aan de bak gekomen met z’n neptanden. Jack Spijkerman ook niet. Een radiomaker hoort vet haar te hebben, minstens naar alcohol of zweet te ruiken en z’n garderobe bestaat uit precies één verwassen trui en twee kapotte spijkerbroeken.

Hij misdraagt zich op de kerstborrel en maakt seksistische opmerkingen tegen de receptioniste. Rijdt zo nu en dan als de luistercijfers gezakt zijn een paaltje uit de grond of slaat een gat in de muur van de studio. Als hij niet bij de radio had gewerkt was die nu waarschijnlijk vaste klant bij het GGZ of de Gall & Gall. Maar oh wat maakt hij iedere dag weer een leuke, spannende, swingende radioshow waar de luisteraars nog dagen, soms maanden later over napraten.

Omdat hij echt en zichzelf is. Brutaal en betrokken bij zijn luisteraar in plaats van nep en ijdel. Dus waarderen we dat en proberen we hem niet om te stylen tot een of andere modepop zonder rimpels. Of nog erger: te vervangen door iemand die wel netjes in de pas loopt. Die zich druk maakt of z’n petje wel bij de rest van de kleding past, voor de dagelijkse studio selfie op instagram. Laat die types lekker de Backstreet boy uithangen op YouTube voor puberende tienermeisjes en geef de radio weer terug aan de luisteraar mét schaamhaar. Tijd voor actie! Anders interesseert zich dadelijk niemand met meer dan een hersencel zich nog voor ons mooie medium. (radio.nl)

Patrick Kicken


TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
Vandaag 31 augustus, na een afwezigheid van meer dan zestien jaar, kan Vlaanderen opnieuw afstemmen
Ook Samsung heeft een slimme luidspreker Ook Samsung lanceert nu een slimme luidspreker; de Galaxy
Radio 1 gaat samen met de Nederlandse regionale stations Omroep Brabant, Omroep Zeeland, plus het
Morgen, zaterdag 1 september wordt radio MIG officieel gelanceerd in Ninove en Zottegem. Dat gebeurt
Herinneringen kunnen van grote vreugde zijn of een slechte smaak in de mond achterlaten. Bij
U las het gisteren al, gratis naar één, Canvas of Ketnet kijken met een digitale

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Stef Durnez Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Stef Durnez
Gast

Dit had ik zelf kunnen schrijven! HE-LE-MAAL mee eens !!!!

Meer in Opinie
Laatste capaciteit DAB+ enkel nationaal aanbesteed

Hoezo evenement? 

Blijft de VRM een papieren tijger?

Mark Coenen over ‘De teloorgang van de radio’

Als voice track het hele ‘model’ is

Tien jaar Radio Nostalgie  

Sluiten