Syndicated ‘ongeacht het tijdstip’ verboden Eigenheid lokale radio(maker) in feite beperkt 

Leestijd: 5 minuten

Twee weken geleden kon u bij RadioVisie vernemen dat vanuit de lokale radiosector een voorstel was geformuleerd aan het Kabinet Media, op verzoek van de minister zelf, via medewerker Herpol. Er werd concreet gevraagd om syndicated radio zo’n twaalf uren per week toe te laten. Dag en nacht samen telt een radioweek 168 uren, 12 daarvan is 7 percent. Het was dus zeker geen voorstel om radio ingrijpend te wijzigen. 

Dergelijke programma’s werden al op vrijwillige basis door onafhankelijke radiomakers gemaakt. Verder werd er op gewezen dat er geen relatie was met ketenradio, dat het kleinschalige en hobbymatige initiatieven betrof die desnoods binnen afgesproken tijdsloten zouden worden toegelaten. Het voorstel was vooral ingegeven door het feit dat anders velen hun hobby en inspanningen van de laatste jaren zouden verliezen. Het verzoek vindt je hier. Intussen kregen we via een andere weg, het antwoord van de minister toegespeeld. 


Lees verder onder de advertentie


Identieke radioprogramma’s 

Het antwoord van minister Gatz gaf nogmaals het decreet op, in het bewuste ‘lokale schrijven’ werd daaruit nochtans zelf al geciteerd. Het decreet 134/1: “Het uitzenden van radioprogramma’s, ongeacht de duur of het tijdstip ../… die identiek zijn ../… is verboden. Elke andere vorm van gestructureerde eenvormigheid in het programmabeleid is ook verboden.”

De minister verwees ook naar een groepering van bestaande artikelen, namelijk: “Andere vormen en constructies van samenwerkingsverbanden ../… valt ook onder de noemer van verboden samenwerkingsverbanden”. Het moet natuurlijk “vallen” zijn, en deze teksten waren gekend en evenmin een antwoord op de vraag. 

Ongeacht het tijdstip 

Volgens Gatz moest de terminologie in het decreet meer duidelijk worden, het vroegere ‘gelijk’ (zelfde programma’s) en ‘gelijktijdig’ (op hetzelfde moment) werden daarom in bovenvermeld decreet vervangen door “ongeacht het tijdstip” en uitgebreid naar alle radio-omroepen. De minister verwees voor het waarom naar zijn conceptnota, namelijk: “tot meer diversiteit te komen in de radio-omroepen, dit in tegenstelling tot de ketenvorming die wel leidde tot gelijke programma’s en programmaties”. 

In het bewuste verzoek werd er nochtans op gewezen dat er géén relatie zou zijn met ketenradio, dat het kleinschalige en zelfs beperkte/besloten initiatieven zouden zijn. De hoofdbedoeling van zijn vraag was een behoud van een kleine hobby en werk van de laatste jaren. 

“Niet gewoon her-ingesproken” 

Gatz meent dat programma’s met identieke opbouw en muziekkeuzes, die enkel verschillen van presentator, gestructureerde eenvormigheid zijn. Kort samengevat: het moet zelfs meer zijn dan her-ingesproken door een andere presentator. Vreemd, vele radio’s werken samen met nieuwsredacties die dezelfde berichten overnemen, met dezelfde stem of opnieuw ingelezen. Die gelijkaardige of dezelfde berichten worden in principe zelfs gelijktijdig uitgezonden!  Een ja, maar…

De lijn dat niets identiek mag zijn wordt in het antwoord van Gatz zelfs doorgetrokken naar nachtelijke programma’s in loop. Het moge zijn dat daar nog uitzonderingen op bestaan, de meeste radio’s hebben echter ’s nachts gewoon non-stop muziek, die (net als overdag) wordt samengesteld door een computer. 

Hitparades mogen dan weer wel, zij mogen zelfs identiek zijn samengesteld, wat ook moeilijk anders kan omdat het een lijst is in volgorde van aftelling. Die hitparades moeten echter een andere presentator hebben op andere radio’s. Andere formats van programma’s zijn eveneens toegelaten als ze niet identiek zijn samengesteld of gepresenteerd. 

… Eigenlijk een neen  

Samengevat antwoordt de minister dan ook ‘neen’, hoofdzakelijk omdat hij geen ketens zou willen. Het valt op dat hij en zijn kabinet de lokale radiowereld al vaak in een richting wil duwen zoals die niet bestaat, en zelfs niet kàn bestaan. De tijd van de vrije radio met een café naast de studio, met vrijwilligers die dagelijks met hun platen onder de arm kwamen radio maken, is op de meeste plaatsen echt verleden tijd. 

Financieel was dat niet meer (of veel minder) leefbaar, vooral nadat meer en meer nieuwe en grote omroepen werden toegelaten. Daardoor is de tijd dat bvb IP cassettes met reclame van nationale merken naar lokale radio’s stuurde al lang voorbij. Bovendien kwam er metaalmoeheid, vrijwilligers die overbleven (of nieuwe) zijn naar de avonduren verhuisd, behalve radio maken moeten zij voor de kost ook iets doen. 

Identieke cultuur 

Omroepen zijn daarom (en in het algemeen) overgeschakeld naar automatismen: de computers nemen de samenstelling over, de presentatie is vaak een ingelezen voicetrack. Als de minister meer diversiteit wil brengen in (lokale) radio, dan moest die juist komen van de creativiteit van vrijwilligers, die buiten hun andere werkuren nog eigen programma’s willen (kunnen) aanleveren. 

De minister verplicht die vrijwilligers nu eigenlijk om meer (dag)tijd in radio te steken. Programma’s met bvb Buddy Holly als item mogen op radio A niet hetzelfde zijn samengesteld of gepresenteerd, als op radio B. Culturele centra geven echter wel identieke voorstellingen, op verschillende locaties. Met eenzelfde norm zou dat dan ‘culturele ketenvorming’ moeten zijn.    

Syndicatie 

Een omroep neemt geen andere identiteit aan door een itemprogramma over te nemen in beperkte mate (maximum 7%). Radiolegendes als Wolfman Jack zijn zelfs op een syndicated manier groot geworden, met een eigen creatieve manier van radio maken. Als minister Gatz ketenradio echt wou aanpakken en verbieden dan scoorde hij al niet echt door ze in netwerkradio toch terug te laten komen, zij het met deels andere spelers. 

Blijkbaar verwart hij nu ook de eigenheid van de (echte) lokale radio, en van de lokale radiomaker, met die van ketenradio. Dat ligt niet aan de sector, dat lijkt eerder onbegrip in beleid. De minister besluit zijn brief met: “De interpretatie van welk niveau van syndicatie al dan niet zal worden toegestaan komt toe aan de VRM die toezicht houdt op het decreet”. 

Syndicatie. Het betekent ook dat meerdere krachten in een bedrijf investeren omdat het bedrag te groot is voor de betrokken investeerder. 

Het antwoord van de minister vindt u hieronder. Klik op de afbeelding om de tekst te vergroten.  

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De laatste twaalf: Wie zijn ze? (3) Definitief het doek voor een paar vaste waarden ‘Conditio sine qua non’ Gisteren en eergisteren stelden we de kandidaten, én de erkende omroepen, al voor van de eerste acht van de tweede erkenningsronde. De laatste 12. In oud...
De laatste twaalf: Wie zijn ze? (2) Herkenbare winnaars en opmerkelijke verliezers Tweede ronde Gisteren bekeken we summier de eerste vier pakketten van de laatste twaalf lokale erkenningen. De zogenaamde tweede ronde, al was dat een vreemde (bij)naam. De ‘eer...
Het Middagblad van 19 juni (video) Tijdens het WK Voetbal verschijnen we (meestal) om 15:3... Reyerslaan en Medialaan ‘Karrewiet’, het jeugdjournaal van Ketnet krijgt eigen nieuwsankers. Naast Jelle Mels, is dat een dame met een flinke radiobinding. Mariam El Mandoudi we...
De laatste twaalf: Wie zijn ze? (1) Dubbele aanwezigheden opnieuw bevestigd Het was al een tijdje uitkijken naar de laatste erkenningen in het nieuwe frequentieplan. De tweede ronde daarvan was begonnen, net op het moment dat het begin van de eerste ronde ...
Het Middagblad van 18 juni (video) Over vinylplaten, Franse digitale zenders en Verkoop van veel vinyl Eind augustus gaat in Bissegem (bij Kortrijk) het radio-evenement Offshore FM door. Vier dagen is er intense aandacht voor het jaar 1968 en de commerciële...
Sven Gatz erkent nieuwe lokale radio’s Een dozijn nieuwe licenties werden uitgereikt Zoals we gisteren in de eerste editie van Het Middagblad al 'weggaven', maakte vandaag het Kabinet Media opnieuw een resem nieuwe FM-licenties bekend. Een dozijn erkenningen zijn e...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Amptec
TVV Sound
Spotlight
Amptec
Amptec

6 gedachten over “Syndicated ‘ongeacht het tijdstip’ verboden

 • zo 28 jan 2018 om 04:12
  Permalink

  Triestig eigenlijk. Er zijn lokale zenders die het ochtendprogramma van hun vroegere keten vervangen hebben door non-stop muziek. Nochtans had Topradio een leuk ochtendprogramma bij concurrent MNM wordt er naar mijn gevoel op dat moment meer gebabbeld dan bij Radio 1.

  Beantwoorden
 • zo 28 jan 2018 om 09:00
  Permalink

  De Stadsradio’s werken toch met syndicated programs ? Op Radio Roeland, Radio Antigoon en Radio Randstad worden onafhankelijk van elkaar vooropgenomen programma’s van Stadsradio Vlaanderen uitgezonden. Ondertussen behouden ze wel hun eigenheid en profileren ze zich als een lokale radio voor het stadsgebied waarin ze uitzenden.
  Als dat kan voor netwerkradio’s, waarom zou de minister dat dan willen verbieden voor lokale radio’s? Zeker als het voor een beperkte tijd is.

  Beantwoorden
 • zo 28 jan 2018 om 09:45
  Permalink

  Dus ook bvb een kookprogramma, bestaande uit een aantal ‘voice-tracks’ dat op verschillende radio’s wordt uitgezonden tussen hun eigen muziek, is verboden?

  Beantwoorden
 • zo 28 jan 2018 om 10:18
  Permalink

  Lokale radiostations en hun kleine adverteerders zijn vanaf het begin op alle mogelijke manieren (inhoudelijk en technisch) behandeld geweest als politiek ongewenste kinderen, terwijl de publieke en commerciële landelijke radiostations en hun grote adverteerders op hun wenken bediend werden.

  Nu nog doen politici er blijkbaar alles aan om lokale radio’s en hun kleine adverteerders, zowel qua mogelijkheden inzake concurrentieel en kwalitatief programma aanbod (verbod syndicated), als op technisch vlak (frequentieplan en verzorgingsgebied), zoveel mogelijk te benadelen.

  De reden is duidelijk om de grote mediaspelers – die tevens fungeren als de spreekbuizen van de grote traditionele politieke partijen – zoveel mogelijk te beschermen en te bevoordelen.
  Een win-win situatie voor deze beide partijen…

  Beantwoorden
 • zo 28 jan 2018 om 15:27
  Permalink

  En wat zal er gebeuren: de meeste lokale radio’s zullen bijna volledig non stop draaien in de daguren. Misschien enkele gepresenteerde uren tijdens de avond, en weekend en dan terug non stop.
  Zullen allemaal, hoe zeg je dat nu: holle dozen zijn.

  Beantwoorden
 • ma 29 jan 2018 om 13:02
  Permalink

  nog nooit zo’n cultuur barbaar als cultuur minister geweten in mijn leven 🙁

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *