RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Sylvain Tack, manager van de 20ste eeuw (3)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In 1979 wordt de levensloop van Sylvain Tack nogal… duister. Er zijn vele versies van wat er is gebeurd, maar alle verhalen wijzen op foute boel. Tack zal dat later beamen. “Vanaf Playa de Aro is het met mij verkeerd beginnen te gaan. Ik leefde daar in weelde. Had niets om handen. Ben aan de drank geraakt. Whisky. Ik dronk ineens aan de fles. Met grote teugen.”

In 1981 ontmoet Sylvain in het Franse Perpignan een knappe vrouw, een Boliviaanse op wie hij smoorverliefd wordt. Op 27 november van dat jaar wordt hij aangehouden op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle. Hij komt aan uit La Paz met een vals paspoort en een gips rond zijn been. Daarin wordt drie kilogram cocaïne gevonden. Volgens Tack was het een geval van uitlokking: de schone werkte voor de Franse politie, de valstrik was een vergelding voor het kat-en-muisspel dat hij al die jaren met justitie had gespeeld.

Tack wordt veroordeeld voor drugshandel, smokkel, belastingfraude en medewerking aan een illegale onderneming. Hij krijgt acht en een half jaar en wordt opgesloten in Fleury-Mérogis, de grootste gevangenis van Europa. Hij werkt er in de keuken en verdiept zich in natuurgeneeskunde en homeopathie. “Yoga en natuurvoeding zijn mijn redding geweest.” Na vier jaar en vier maanden wordt hij door toedoen van Guido Van Liefferinge vervroegd vrijgelaten. “Dat was het minste wat ik kon doen voor de man die mijn uitgeversavontuur mede mogelijk heeft gemaakt.”

Rasondernemer Tack stort zich op bioproducten en alternatieve geneeswijzen. Maar hij is zijn magische gaven kwijt. In 2000 moet hij van de rechter een geldboete van 100.000 Belgische frank (2500 euro) betalen wegens illegale handelspraktijken. Een van zijn producten, een kefir-concentraat, blijkt een geregistreerd medicijn te zijn dat niet verkocht mag worden. Sylvain sterft in 2006, arm, eenzaam, verbitterd en levensmoe. De gemeente Oudenburg, bij Oostende, moet zijn uitvaart betalen. (fotocredits: Het Nieuwsblad)

“Hij was een voortrekker”, zegt Mike Verdrengh in het boek ‘1976 – De zomer van ons leven’ van Geert De Vriese. “Hij bedoelde het allemaal goed, maar beschikte helaas niet over voldoende zakelijke of juridische bagage om misstappen te vermijden. In zekere zin is hij de vader van de liberalisering van ons omroepbestel: de voorloper van latere vrije radio’s of van zenders als Qmusic. Het was David tegen Goliath. Ik vond zijn avontuur met Mi Amigo in zekere zin getuigen van veel lef, maar de tijd was er nog niet rijp voor. Het had evengoed anders kunnen lopen, en dan was Tack nu de grote Vlaamse mediatycoon geweest.”

Bron: Belpop Bonanza

° De rehabilitatie van Sylvain Tack
° Sylvain Tack, manager van de 20ste eeuw (1)
° Sylvain Tack, manager van de 20ste eeuw (2)

° De driedubbele cd Belpop Bonanza ligt vanaf vandaag (17/11) in de winkel. De nieuwe theatershow gaat op 30 november in première in Leuven. Het tv-programma Belpop Bonanza is van 25 tot 29 december, elke avond te zien op Canvas.
° Het Boek Belpop Bonanza kan hier besteld worden.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx