fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Sven Gatz: “Niet-betwiste erkenningen zijn definitief”

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) zei vanmorgen in de commissie Media van het Vlaams parlement nogmaals dat de Vlaamse radiostations die beschikken over een niet-betwiste erkenning zich helemaal geen zorgen hoeven te maken over de vernietiging van het Vlaamse frequentieplan. “Dergelijke erkenning, indien niet betwist bij de Raad van State, is immers altijd definitief na zestig dagen. Dit is trouwens vaste rechtspraak. Van een domino-effect, als gevolg van de vernietiging van het Vlaamse frequentieplan, kan dus geen sprake zijn”, aldus de minister.

De minister begon zijn uitleg met te stellen dat in het frequentieplan nog nooit een link werd gemaakt met de Europese richtlijnen “elektronische communicatie”, noch door zijn voorgangers, noch door een rechterlijke instantie. “Die richtlijn dateert al uit 2002. Het gaat dus niet om nieuwe of over verstrengde Europese regels. Het is pas de eerste keer dat de Raad van State oordeelt dat enkele beginselen uit het kader rond de “elektronische communicatie” ook van toepassing worden geacht te zijn op FM-frequenties. In het verleden is dat tot drie keer niet gebeurd. Als overheid konden we dus niet anticiperen.”

Gatz belichtte daarop de vernietingsgronden, die we u hier besparen wegens al voldoende behandeld, en ontkrachtte daarop dat het “kind met het badwater wordt weggegooid”. “De wettelijke basis voor de erkenningen valt weg, maar dat betekent niet dat de erkenningen zijn vernietigd. De inhoud van de frequentiepakketten stond ook nergens ter discussie. De auditeur die advies uitbracht bij de vordering tot vernietiging stelde dat de erkenningen die niet het voorwerp waren van een individuele betwisting bij de Raad van State konden blijven bestaan. Een individuele bestuurshandeling van een erkenning wordt altijd definitief na zestig dagen. Die definitieve erkenningen, zo’n 90 procent, blijven dus verworven. Dat is courante juridische rechtspraak. Er is dus geen reden om de erkenningsprocedure over te doen. Voor de lopende zaken kan dat nog veranderen, maar dat zijn allemaal individuele geschillen.”

De minister is dan ook niet van plan om de afloop van die nog lopende zaken af te wachten om werk te maken van een herstelbesluit. Daarbij gaat hij eerst de 26 “vermiste” frequenties analyseren en, indien ze bruikbaar zijn, ze opnemen in het frequentieplan. Van een onafhankelijke technische consultatie, zoals Vlaams parlementslid Karin Brouwers (CD&V) expliciet vroeg, wil Gatz niet weten. “Dat kost te veel tijd”, antwoordde de minister. “Het herstelbesluit moet er, in het algemeen belang, zo snel mogelijk komen. We moeten de onzekerheid op korte termijn wegwerken. Dat nieuwe besluit zal in elk geval eerst aan een openbare inspraakronde worden onderworpen en de frequenties waarover twijfel is zullen we voor de zekerheid ook opnemen in het herstelbesluit. We doen dus gewoon verder op basis waarvan we vertrokken zijn.”

U kunt de commissievergadering herbekijken via onderstaande video. Het agendapunt over het frequentieplan start op 53′.


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in erkenningen, mediabeleid
Gelijk hebben of gelijk willen krijgen? 

Het debat van zeven zonden

De terugkeer van de ‘radiopiraat’

Gatz en de verliezers

Het Avondblad van 29 oktober

Crisiscommunicatie à la Sven Gatz

Sluiten