fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Leg eens een DAB+-radio onder de kerstboom!

U wist het al omdat u het eerder las bij ons, maar omdat we ervan uitgaan dat ook u niet alles kan onthouden doen we het nog eens over. Van 12 tot 16 november organiseert de landelijke radio-omroep (klinkt lekker oubollig) een actieweek die luisteraars moet overtuigen om over te stappen naar een digitaal toestel. 

De FM-band wordt binnen al dan niet afzienbare tijd afgeschakeld. Wanneer het digitale luisteren meer dan vijftig procent bedraagt, komt er een overgangsperiode van ongeveer twee jaar. Maar… “Ik heb geen hoge verwachtingen van de nulmeting die afgelopen zomer werd gegund”, antwoordde mediaminister Sven Gatz afgelopen donderdag in het parlement op een vraag van Karin Brouwers (CD&V). “De eerste meting zal waarschijnlijk aan de zeer lage kant liggen.”

Bij de aankondiging van de switch-off werd het jaar 2022 of 2023 als streefdatum genomen. Daarna worden de FM definitief stopgezet voor de grotere spelers. Volgens Sven Gatz wordt er echter nog steeds niet veel digitaal geluisterd. Alle landelijke zenders zijn actief via DAB+, maar er zitten nog steeds flinke gaten in de nationale dekking. Al wordt dit gegeven niet echt toegegeven. Niet door Norkring, de uitbater van het digitale park en niet door de minister. 

Radio-ontvanger onder de kerstboom

Sven Gatz: “Nu beginnen we echt aan de stap waar het om draait, namelijk de communicatie, de publiciteit en het betrekken van de retail en de autosector. Mensen zullen zich hopelijk de komende maanden bewust worden dat het digitale radiotijdperk eraan komt. Wanneer een aantal een digitale radio onder de kerstboom zou vinden, zal pas doordringen dat er iets met het radiolandschap aan de hand is en dat er iets verandert.”

Tijdens de actieweek zullen alle publieke omroepen én de nationale commerciële spelers ruim aandacht besteden aan de transitie van analoge naar digitale radio-ontvangst. Hoe het verder moet in het lokale landschap, is alweer koffiedik kijken. Ook bij de minster zelf moet je niet zijn voor een antwoord, want die schuift vraag en antwoord door naar de volgende minister van Media. Persoonlijk zegt hij zelf de grootste twijfels te hebben of er een plekje is voor iedereen.

Wis en waarachtig, toch een hele verbetering die DAB+. Blinde vlekken qua ontvangst, geen Vlaamse radiostations meer in Wallonië te ontvangen, geen plekje meer voor de lokalen. Dan toch maar met z’n allen het internet op? Wachten op 5G? 


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

BNL: ‘Ook VBRO-erfenis doet ons pijn’

Naar aanleiding van ons bericht van gisteren, dinsdag 18 augustus, over het plotseling verdwijnen van Lees verder

Norkring haalt Family, Roxx, BNL en Yesterdayland uit digitale ether

Norkring, de operator van de twee Vlaamse commerciële DAB+ muxen, heeft vanmiddag de stekker eruit Lees verder

2008: Frans-Noorse strijd om VRT-zenders

Er zijn nog twee kandidaten in de running voor de overname van het zenderpark van Lees verder

2010: Norkring sluit eerste selectieprocedure af

Norkring België, dat vorig jaar alle zenderparken van de VRT overnam, zal op 31 mei Lees verder

De zaak kanaal 10: VRM zet Norkring mes op de keel

Norkring krijgt tot 31 juli de tijd om alsnog het digitale tv-kanaal 10 uit te Lees verder

2008: Norkring private partner voor VRT-zenderpark

De VRT kiest voor Norkring als private partner voor zijn zenderpark. Norkring is een dochteronderneming Lees verder

De digitale radio-transitie van Open VLD

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we Lees verder

De zaak Kanaal 10: in afwachting van lokale DAB+ geniet u van… natuurprogramma’s

De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10 Lees verder

Meer over Norkring

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc Holtzem
Marc Holtzem
30 oktober 2018 - 12:31 12:31

Leg eens een internet radio onder de kerstboom… zo veel meer te beleven.

Dimitri
Dimitri
28 oktober 2018 - 19:52 19:52

Wat mij opvalt is dat bij de VRT MNM Hits de zender is die het meeste bitrate mee krijgt en niet Klara. Als je fan bent van een beetje alternatieven muziek kan het helpen dat je het NPO pakket han nemen.

Geert
Geert
28 oktober 2018 - 11:54 11:54

Heb reeds ruim nou ja zeg maar 2 jaar een DAB+ toestel en luister nooit naar DAB+. Ah toch 1 keer om te zien of het werkte…Hier wordt er voor de 99% geluisterd via streaming audio, internet dus, en verder naar FM in de auto voor Classique 21 en AM voor Caroline 648. Volgens mij is die DAB+ evenwel al niet meer van deze tijd en is het ook nooit geweest en zal het ook nooit worden.

3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
De Playa Papers – 17 (veel audio)

100%NL: dubieuze telwijze van het AT? (video)

Het Avondblad van 27 oktober (video)

Sluiten