RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Leg eens een DAB+-radio onder de kerstboom!

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

U wist het al omdat u het eerder las bij ons, maar omdat we ervan uitgaan dat ook u niet alles kan onthouden doen we het nog eens over. Van 12 tot 16 november organiseert de landelijke radio-omroep (klinkt lekker oubollig) een actieweek die luisteraars moet overtuigen om over te stappen naar een digitaal toestel. 

De FM-band wordt binnen al dan niet afzienbare tijd afgeschakeld. Wanneer het digitale luisteren meer dan vijftig procent bedraagt, komt er een overgangsperiode van ongeveer twee jaar. Maar… “Ik heb geen hoge verwachtingen van de nulmeting die afgelopen zomer werd gegund”, antwoordde mediaminister Sven Gatz afgelopen donderdag in het parlement op een vraag van Karin Brouwers (CD&V). “De eerste meting zal waarschijnlijk aan de zeer lage kant liggen.”

Bij de aankondiging van de switch-off werd het jaar 2022 of 2023 als streefdatum genomen. Daarna worden de FM definitief stopgezet voor de grotere spelers. Volgens Sven Gatz wordt er echter nog steeds niet veel digitaal geluisterd. Alle landelijke zenders zijn actief via DAB+, maar er zitten nog steeds flinke gaten in de nationale dekking. Al wordt dit gegeven niet echt toegegeven. Niet door Norkring, de uitbater van het digitale park en niet door de minister. 

Radio-ontvanger onder de kerstboom

Sven Gatz: “Nu beginnen we echt aan de stap waar het om draait, namelijk de communicatie, de publiciteit en het betrekken van de retail en de autosector. Mensen zullen zich hopelijk de komende maanden bewust worden dat het digitale radiotijdperk eraan komt. Wanneer een aantal een digitale radio onder de kerstboom zou vinden, zal pas doordringen dat er iets met het radiolandschap aan de hand is en dat er iets verandert.”

Tijdens de actieweek zullen alle publieke omroepen én de nationale commerciële spelers ruim aandacht besteden aan de transitie van analoge naar digitale radio-ontvangst. Hoe het verder moet in het lokale landschap, is alweer koffiedik kijken. Ook bij de minster zelf moet je niet zijn voor een antwoord, want die schuift vraag en antwoord door naar de volgende minister van Media. Persoonlijk zegt hij zelf de grootste twijfels te hebben of er een plekje is voor iedereen.

Wis en waarachtig, toch een hele verbetering die DAB+. Blinde vlekken qua ontvangst, geen Vlaamse radiostations meer in Wallonië te ontvangen, geen plekje meer voor de lokalen. Dan toch maar met z’n allen het internet op? Wachten op 5G? 


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Exclusief: Norkring verliest kanaal 10 definitief

De Raad van State heeft het beroep van de NV Norkring België tegen de intrekking Lees verder

DPG-radio’s herschikken hun DAB+-capaciteit

Er zijn sinds vrijdagavond allerlei (onaangekondigde) wijzigingen vastgesteld aan de commerciële mux 11A (Vlaanderen 1) Lees verder

VRM trekt streep onder vaudeville rond kanaal 10

De Vlaamse Regulator voor de Media heeft de licentie van Norkring ingetrokken voor het exploiteren Lees verder

BNL: ‘Ook VBRO-erfenis doet ons pijn’

Naar aanleiding van ons bericht van gisteren, dinsdag 18 augustus, over het plotseling verdwijnen van Lees verder

Norkring haalt Family, Roxx, BNL en Yesterdayland uit digitale ether

Norkring, de operator van de twee Vlaamse commerciële DAB+ muxen, heeft vanmiddag de stekker eruit Lees verder

De zaak kanaal 10: VRM zet Norkring mes op de keel

Norkring krijgt tot 31 juli de tijd om alsnog het digitale tv-kanaal 10 uit te Lees verder

De zaak Kanaal 10: in afwachting van lokale DAB+ geniet u van… natuurprogramma’s

De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10 Lees verder

De affaire kanaal 10: Norkring zette spook-tv (in stilte) uit

Het is sinds deze week opnieuw stil in Vlaanderen op het omstreden kanaal 10 in Lees verder

Meer over Norkring

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc Holtzem
Marc Holtzem
30 oktober 2018 - 12:31 12:31

Leg eens een internet radio onder de kerstboom… zo veel meer te beleven.

Dimitri
Dimitri
28 oktober 2018 - 19:52 19:52

Wat mij opvalt is dat bij de VRT MNM Hits de zender is die het meeste bitrate mee krijgt en niet Klara. Als je fan bent van een beetje alternatieven muziek kan het helpen dat je het NPO pakket han nemen.

Geert
Geert
28 oktober 2018 - 11:54 11:54

Heb reeds ruim nou ja zeg maar 2 jaar een DAB+ toestel en luister nooit naar DAB+. Ah toch 1 keer om te zien of het werkte…Hier wordt er voor de 99% geluisterd via streaming audio, internet dus, en verder naar FM in de auto voor Classique 21 en AM voor Caroline 648. Volgens mij is die DAB+ evenwel al niet meer van deze tijd en is het ook nooit geweest en zal het ook nooit worden.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx