fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Leg eens een DAB+-radio onder de kerstboom!

U wist het al omdat u het eerder las bij ons, maar omdat we ervan uitgaan dat ook u niet alles kan onthouden doen we het nog eens over. Van 12 tot 16 november organiseert de landelijke radio-omroep (klinkt lekker oubollig) een actieweek die luisteraars moet overtuigen om over te stappen naar een digitaal toestel. 

De FM-band wordt binnen al dan niet afzienbare tijd afgeschakeld. Wanneer het digitale luisteren meer dan vijftig procent bedraagt, komt er een overgangsperiode van ongeveer twee jaar. Maar… “Ik heb geen hoge verwachtingen van de nulmeting die afgelopen zomer werd gegund”, antwoordde mediaminister Sven Gatz afgelopen donderdag in het parlement op een vraag van Karin Brouwers (CD&V). “De eerste meting zal waarschijnlijk aan de zeer lage kant liggen.”

Bij de aankondiging van de switch-off werd het jaar 2022 of 2023 als streefdatum genomen. Daarna worden de FM definitief stopgezet voor de grotere spelers. Volgens Sven Gatz wordt er echter nog steeds niet veel digitaal geluisterd. Alle landelijke zenders zijn actief via DAB+, maar er zitten nog steeds flinke gaten in de nationale dekking. Al wordt dit gegeven niet echt toegegeven. Niet door Norkring, de uitbater van het digitale park en niet door de minister. 

Radio-ontvanger onder de kerstboom

Sven Gatz: “Nu beginnen we echt aan de stap waar het om draait, namelijk de communicatie, de publiciteit en het betrekken van de retail en de autosector. Mensen zullen zich hopelijk de komende maanden bewust worden dat het digitale radiotijdperk eraan komt. Wanneer een aantal een digitale radio onder de kerstboom zou vinden, zal pas doordringen dat er iets met het radiolandschap aan de hand is en dat er iets verandert.”

Tijdens de actieweek zullen alle publieke omroepen én de nationale commerciële spelers ruim aandacht besteden aan de transitie van analoge naar digitale radio-ontvangst. Hoe het verder moet in het lokale landschap, is alweer koffiedik kijken. Ook bij de minster zelf moet je niet zijn voor een antwoord, want die schuift vraag en antwoord door naar de volgende minister van Media. Persoonlijk zegt hij zelf de grootste twijfels te hebben of er een plekje is voor iedereen.

Wis en waarachtig, toch een hele verbetering die DAB+. Blinde vlekken qua ontvangst, geen Vlaamse radiostations meer in Wallonië te ontvangen, geen plekje meer voor de lokalen. Dan toch maar met z’n allen het internet op? Wachten op 5G? 


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Meer over Norkring

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10
Het is sinds deze week opnieuw stil in Vlaanderen op het omstreden kanaal 10 in
Er zijn nog twee kandidaten in de running voor de overname van het zenderpark van
De private DAB+ operator Norkring herschikt per 1 augustus de capaciteit van zijn Vlaamse commerciële
Bij RadioVisie hebben we heel wat lezers die zich (ook) interesseren voor de technische aspecten
En daarom komen ze volgende maand met een extra app Yesterdayland is niet enkel een
Klacht Broadcast Partners gegrond, Norkring moet zich regulariseren Niet naleven van voorwaarden Het blijft onrustig
Het heeft zijn tijd geduurd, maar maandag 3 juni kon zenderoperator Norkring nu ook zijn

3
Reageer op dit artikel

avatar
3 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
Marc HoltzemDimitriGeert Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Marc Holtzem
Gast
Marc Holtzem

Leg eens een internet radio onder de kerstboom… zo veel meer te beleven.

Dimitri
Gast
Dimitri

Wat mij opvalt is dat bij de VRT MNM Hits de zender is die het meeste bitrate mee krijgt en niet Klara. Als je fan bent van een beetje alternatieven muziek kan het helpen dat je het NPO pakket han nemen.

Geert
Gast
Geert

Heb reeds ruim nou ja zeg maar 2 jaar een DAB+ toestel en luister nooit naar DAB+. Ah toch 1 keer om te zien of het werkte…Hier wordt er voor de 99% geluisterd via streaming audio, internet dus, en verder naar FM in de auto voor Classique 21 en AM voor Caroline 648. Volgens mij is die DAB+ evenwel al niet meer van deze tijd en is het ook nooit geweest en zal het ook nooit worden.

Meer in Actueel
100%NL: dubieuze telwijze van het AT? (video)

Het Avondblad van 27 oktober (video)

“Boeken! Boeken! Boeken!” op je radio (audio)

538 TOP 50 start vrijdag 4 januari

Facebook wordt wat muzikaler

Sven Gatz: ‘Iedereen kan blijven uitzenden’

Sluiten