Zoals we gisteren in de eerste editie van Het Middagblad al ‘weggaven’, maakte vandaag het Kabinet Media opnieuw een resem nieuwe FM-licenties bekend. Een dozijn erkenningen zijn er dit keer. Daarmee is deze ronde voor lokale radio’s, die via twee oproepen verliep, afgerond. In totaal zijn nu 121 radiostations erkend. De decretaal verplichte vernieuwing van de vergunningen werd gekoppeld aan een nieuw frequentieplan.
Van de radio’s die erkend werden, hebben er 38 een pakket met één frequentie, 60 een pakket met twee frequenties en 23 een pakket met drie frequenties. Er zijn nu meer lokale radio’s erkend dan in de voorgaande ronde, toen er 105 radio’s een licentie kregen. Gespreid over de provincies ziet het plaatje er zo uit: in Antwerpen 29, in Limburg 19, in Oost-Vlaanderen 28, in Vlaams-Brabant 17 en in West-Vlaanderen 27.
In Brussel kreeg, naast Bruzz, één lokale radio een erkenning. Voor twee opengestelde frequentiepakketten (in het Oost-Vlaamse Aalter en in het Antwerpse Essen) kon na twee oproepen geen vergunning worden toegekend, omdat er geen kandidaten opdaagden. De twaalf nieuw erkende zenders kunnen nu een licentie aanvragen bij de Vlaamse Regulator van de Media. Van zodra ze deze hebben gekregen, kunnen ze starten.
Zoals bekend passen de erkenningsrondes voor de lokale radio’s in een grotere hervorming van het radiolandschap. Naast de herindeling van de lokale zenders, wil minister Gatz het hele landelijke radiolandschap laten overschakelen op digitale radio, een operatie die volop bezig is in Europa. De publieke radiostations (Radio 1, Radio 2, Klara, MNM en Studio Brussel) zitten al op DAB+, ook de commerciële Qmusic, en Joe zijn al aanwezig. Enkel Nostalgie moet, ten laatste in september, nog volgen.
De minister riep ook de commerciële netwerkradio’s in het leven. De vier met een voornamelijk stedelijke dekking zijn al of komen dit jaar nog in de ether. Vanaf september 2019 zullen ook zij op DAB+ beginnen uitzenden.
Volgende 12 lokale radio’s kregen een erkenning:
- Express (Antwerpen)
- 107FM (Antwerpen)
- Klein-Brabant (Bornem, Willebroek)
- B-Easy (Brugge)
- B-Dance (Brugge)
- Digitaal (Deinze, Gavere, Nazareth)
- IJzerradio (Diksmuide, Kortemark)
- TRL (Evergem, Waarschoot)
- Neteland (Herentals, Herenthout)
- Komilfoo (Kampenhout, Keerbergen)
- Pallieter (Lier, Nijlen)
- Ommeland (Oostkamp)
hoe hard men zelf denk hoe men zijn best doet het is huilen met de pet op als je de radio beluisterd in Vlaanderen. Er zijn er zelfs bij die het klaarspelen om elke 15 minuten een reklameblok uit te zenden dat meer dan 5 minuten duurt en dat je dus 4 keer op een uur terug moet doorstaan. Lokale informatie zo goed als nul komma nul. Dit zootje stations inclusief de meeste netwerkradio’s is gewoon anti radio.
Ik kan RKB met een zwak signaal ontvangen in Rupelmonde (buurgemeente van Bornem). Voor RDS en stereo is het signaal niet sterk genoeg, maar met de radioontvanger op mono is het beluisterbaar. Vermoedelijk moet de zendinstallatie nog geoptimaliseerd worden. Er is inderdaad non-stop muziek zonder jingles.
beste ,
ik vond fijne vergelijking rkb en hitfm: zelfde muziek, enkel op rkb 107.6fm zonder jingels .
als dat zo doorgaat kan ik enkel zeggen arm armer armst.
Op dit moment naar Klein-Brabant (Bornem) aan het luisteren. Non-stop voorlopig zonder jingle of reclame.
zenden die al uit dan?
107.6 maar voorlopig verraadt enkel de RDS dat het om RKB gaat.
familieradio enjoy fm is officieel van start gegaan voor opwijk,merchtem,londerzeel en meise via 87.8-105.3fm stereo met een toch ook wel zeer behoorlijke ontvangst ver daarbuiten!
Van de ‘winnaars’ van de eerste ronde zijn er een aantal die nog altijd hun tweede toegewezen frequentie niet in gebruik genomen hebben. Daar zijn allerlei redenen voor: enkele lokale radio’s waren geen vragende partij om buiten hun gebruikelijke verzorgingsgebied een tweede zender op te starten. Het kostenplaatje loopt immers flink op, een antennelocatie vinden, extra apparatuur en medewerkers, noem maar op. Benieuwd hoe het verder zal evolueren.
Zopas eens gekeken op deze website ‘Frequenties” – Kandidaten en “Afvallers”.
Wat is eigenlijk de logica die de minister en zijn medewerkers gebruikt hebben voor
de Vlaanderen in te delen in Kavels? sommige pakketten hebben 1 frequentie, andere 2 andere 3? Waarom zit in pakket x 2 frequenties, en pakket y 3 frequenties?
De logica is toch zeer zoek, zo vraag ik mij als inwoner van Groot-Haaltert af waarom er in één pakket 2 moesten zijn met Aalst en Haaltert erin.
Dan weet iedereen toch al op voorhand dat een lokaal radiostation uit Haaltert duimen moet leggen voor een radiostation uit Aalst.
Als dus een kleinere gemeente in een pakket zit met een stad, legt het radiostation uit die kleine gemeente er 9/10 de duimen voor een radiostation uit dezelfde stad.
Met betrekking tot de regio Dender zie ik zopas ook dat radio MIG uit Geraadsbergen de kavels 72 en 73 heeft, wat voor zin heeft het eigenlijk om in eenzelfde stad 2 frequenties te hebben als radiostation? Ok, sommige radiostations hebben voor verschillende kavels aanvragen ingediend om toch maar op fm te kunnen blijven/ te kunnen blijven verder bestaan, wat logisch is.
Maar vinden ze het bij het kabinet/ de beoordelaars van de aanvragen en toekenningen, dan logisch dat bijvoorbeeld MIG in 2 steden 2 frequenties heeft? Ze hebben kavel 72 en kavel 73.
Kavel 72 omvat Geraadsbergen 104.9 fm, Ninove 106.2 fm, Zottegem 105.2 fm,
Kavel 73 (SU fm = MIG) omvat Geraadsbergen fm 106.9, Ninove 106.6 fm,
Radio MIG won voor pakket 73 van radio Delta uit Ophasselt en radio PROS uit Haaltert.
Dat zijn dan 5 masten voor in de praktijk uit te zenden in 3 steden?
Of al die masten verdelen over het gebied Geraadsbergen, Ninove en Zottegem, om zo ver mogelijk buiten de 3 steden te kunnen uitzenden.
Als ik zo de website van sommige radiostations bekijk, staat er niet eens een programmatie op hun website, een programmatie is toch zoals de openingsuren van een winkel dat zet je toch op je website, niet?
Sommige frequenties zijn zo slecht dat je er misschien twee of drie nodig hebt om het straat uit te geraken.
Ik ontvang zelfs MIG niet goed in het centrum… storing uit Wallonië !!!!
De 107FM gcv in Antwerpen, is dit voor FG of UNDR?
neen het is een radio van dj khlr lees: http://radiovisie.eu/dj-khlr-droomt-van-antwerpse-fm-radio
Dimitri ik denk niet dat klein braband hit fm zal worden , wat dan wel?geen iedee we zullen moetten wachten tot er geluid is . Groetjes
Met Klein-Brabant terug Hit FM in de ether?
idd wie snapt gatz nog
En de grote winnaar is nog maar eens VBRO.