Sven Gatz: “Alle energie op antwoord arrest Hit FM” Mediaminister kort van stof maar onder zware druk in radiodossier

Leestijd: 3 minuten

“Wat ik zeg kan juridische gevolgen hebben” verontschuldigde Minister van Media Sven Gatz (Open VLD) zich in de Commissie Media van het Vlaams Parlement. Hij was dan ook karig met commentaar op het zogeheten Hit! Arrest en de zitting viel zo kort uit dat er een (koffie)pauze kon ingelast worden. 

Wat was het probleem? Volgens de oppositie bleek het een onzorgvuldige beslissing om de nieuwe Hit!radio met Flair te vergunnen. Maar ook de beide coalitiepartners staken van wal met kritische vragen. Onze man was ter plaatse en luisterde of er – wat Commissievoorzitter Bart Caron (Groen, foto) ‘antwoorden met flair’ noemde – vielen. Lees hier alvast wat in de eerste vragenronde genoteerd werd.


Lees verder onder de advertentie


First things First

Minister Gatz belooft wat moet: “We gaan nu alle energie inzetten op het geschikte juridische en beleidsmatige antwoord op het gevolg van het arrest van de Raad van State. Dat is niet zo eenvoudig als u wel zou denken. Dat heeft nu absolute voorrang. De evaluatie waarnaar gevraagd is met betrekking tot de procedures, kunnen we zeker doen. Dat gebeurt altijd na een bepaalde ronde, maar dit is nu ‘niet acuut’. First things first.” zegt hij fijntjes.


RadioVisie

Daarmee lijkt hij volgens Katia Segers (sp.a, foto) niet op haar vraag in te gaan om die procedure snel te herzien en de Administratie Media een reality check te laten doen om ter plaatse na te gaan of het papieren dossier klopt.

Wel of niet ‘acuut’

“De (erkennings- en vergunnings nvdr)procedure moet men op dit moment doortrekken. Op dit ogenblik gaan we niet die snel herzien, misschien binnen 9 jaar. We zien of dan een minister gevonden wordt die de moed zal hebben om dat te veranderen”, ontvalt Gatz nog, wanneer Segers  tweemaal aandringt op de gewenste reality check. Ze vermeldt dat RadioVisie.eu weet dat SBS (de S-radio nvdr) NRJ Vlaanderen zou kunnen worden.

Veel werk voor Raad van State

Sven Gatz (Open VLD, foto) meldde ook dat er in het kader van het radiodecreet en de daaruit volgende beslissingen negentien verzoekschriften werden ingediend bij de Raad van State: vijf tegen de netwerkerkenningen, negen tegen de lokale erkenningen, vier tegen de beslissing om geen erkenning uit te reiken en één tegen de erkenning van BRUZZ. Het gaat om acht beroepen tot schorsing en nietigverklaring, negen beroepen tot nietigverklaring en twee vorderingen in uiterst dringende noodzakelijkheid.

“Over zeven van die negentien verzoekschriften heeft de Raad van State zich uitgesproken (waarvan bij vijf nog een definitief arrest moeten volgen, nvdr). Het verzoekschrift van TOPradio werd aanvaard en de erkenning van CFM geschorst. Vier verzoekschriften van netwerkradio’s tot schorsing werden verworpen omdat niet voldaan werd aan de vereisten tot hoogdringendheid. En de twee vorderingen in uiterst dringende noodzakelijkheid tegen erkenningen van lokale radio’s werden eveneens verworpen.”Kortom: we leren dus dat er momenteel nog 17 zaken hangende zijn bij de Raad van State, die allemaal nog ten gronde moeten worden behandeld, maar waarbij er in vier eerst nog een arrest in hoogdringendheid mag worden verwacht.

Graag snelle conclusies

Het kabinet media moet zich voorbereiden op de vernietiging als de zaak ten gronde wordt behandeld.” Coalitiepartner Karin Brouwers (CD&V, foto) uit Leuven mocht van wal steken met interpeleren. “Dat Hit! de uitzending zal moeten staken is nieuws voor mij”, repliceert ze op de minister die aanhaalt dat bepaalde frequenties van Hit! al in de lucht zijn.

“Wij hechten belang aan dit en verwachten vrij snel conclusies van uw kabinet in het belang van de luisteraar. Dat is immers een radiozender minder in de ether”.

Wellicht is het ook volgens Wilfried Van Daele (N-VA, foto) wachten op zo’n vernietigingsbesluist van de RvS. “Krijgt TOPradio nieuwe kans? Beginnen we van voren af aan”?, zo vroeg de NV-A mediaspecialist zich tegelijk af in een tweet en het debatje besloot hij met dit het ‘vermaledijde radiodossier’ te noemen.

Altijd al met taal weten om te gaan de man, die tevens ondervoorzitter is van het Parlement.

Fotocredits: Thierry De Neve

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Een toprapport voor TOPradio Hoogste marktaandeel ooit in nieuwste CIM-meting Woensdag 12 december maakte het CIM de luistercijfers aka marktaandelen bekend voor de periode juli-oktober 2018. Commentaren en tabellen kon u gisteren al bij RadioVisie terugvind...
Het Avondblad van 12 december (video) Radio Pajottenland reünie, prijs voor Caliphate, gra... Moeten er nog Pajotten zijn? Zondag jongstleden, 9 december, kwamen een aantal oudgedienden van Radio Pajottenland (1980-1991) samen voor een gezellig etentje in taverne Atlanti...
Het Avondblad van 11 december (video & slides) Een allrounder, een liefdadigheidsacti... Hoeveel beroepen kunnen in één enkele man? West-Vlaanderen is de enige provincie met een eigen krant. Afijn, zo wordt deze wekelijkse uitgave genoemd. Weekblad zou ook kunnen. M...
Het Avondblad van 10 december (video) Slim op VIER, nieuw bij VBRO, bijleren met Gimlet, A... Schoon en slim radiovolk op tv Vanavond starten de finaleweken van 'De slimste mens ter wereld' op VIER. Tien kandidaten maken nog kans op de eervolle titel en de plechtige oork...
Nederland: nieuwe LPAM-licenties verlengbaar Vanaf 11 mei 2019 - Tijdelijke wijzigingen to... De vergunningen voor laagvermogen AM-uitzendingen die vanaf 11 mei 2019 worden uitgegeven, worden verlengbaar in Nederland. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wi...
VRV diende een input in op bevraging ‘herstelplan’ Aanbevelingen met factcheck en realityc... Belanghebbenden zich laten uitspreken Op 9 november keurde de Vlaamse regering een eerste keer een ontwerp van besluit van minister Sven Gatz goed, over een herstelplan voor het...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
S-radio van SBS : stop een panter in je radio?!
Het Radioblad: 8 maart (audio)
Op zoek naar vervlogen omroepgeschiedenis
VS: Einde van legendarisch radiostation The Loop
Meer vragen over radiobeleid en schorsing Hit!
Tom Klerkx komt aan het roer van Nostalgie
Sluiten