RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Sven Gatz: “Alle energie op antwoord arrest Hit FM”

“Wat ik zeg kan juridische gevolgen hebben” verontschuldigde Minister van Media Sven Gatz (Open VLD) zich in de Commissie Media van het Vlaams Parlement. Hij was dan ook karig met commentaar op het zogeheten Hit! Arrest en de zitting viel zo kort uit dat er een (koffie)pauze kon ingelast worden. 

Wat was het probleem? Volgens de oppositie bleek het een onzorgvuldige beslissing om de nieuwe Hit!radio met Flair te vergunnen. Maar ook de beide coalitiepartners staken van wal met kritische vragen. Onze man was ter plaatse en luisterde of er – wat Commissievoorzitter Bart Caron (Groen) ‘antwoorden met flair’ noemde – vielen. Lees hier alvast wat in de eerste vragenronde genoteerd werd.

First things First

Minister Gatz belooft wat moet: “We gaan nu alle energie inzetten op het geschikte juridische en beleidsmatige antwoord op het gevolg van het arrest van de Raad van State. Dat is niet zo eenvoudig als u wel zou denken. Dat heeft nu absolute voorrang. De evaluatie waarnaar gevraagd is met betrekking tot de procedures, kunnen we zeker doen. Dat gebeurt altijd na een bepaalde ronde, maar dit is nu ‘niet acuut’. First things first.” zegt hij fijntjes.

Daarmee lijkt hij volgens Katia Segers (sp.a) niet op haar vraag in te gaan om die procedure snel te herzien en de Administratie Media een reality check te laten doen om ter plaatse na te gaan of het papieren dossier klopt.

Wel of niet ‘acuut’

“De (erkennings- en vergunnings nvdr)procedure moet men op dit moment doortrekken. Op dit ogenblik gaan we niet die snel herzien, misschien binnen 9 jaar. We zien of dan een minister gevonden wordt die de moed zal hebben om dat te veranderen”, ontvalt Gatz nog, wanneer Segers  tweemaal aandringt op de gewenste reality check. Ze vermeldt dat RadioVisie.eu weet dat SBS (de S-radio nvdr) NRJ Vlaanderen zou kunnen worden.

Veel werk voor Raad van State

Sven Gatz (Open VLD) meldde ook dat er in het kader van het radiodecreet en de daaruit volgende beslissingen negentien verzoekschriften werden ingediend bij de Raad van State: vijf tegen de netwerkerkenningen, negen tegen de lokale erkenningen, vier tegen de beslissing om geen erkenning uit te reiken en één tegen de erkenning van BRUZZ. Het gaat om acht beroepen tot schorsing en nietigverklaring, negen beroepen tot nietigverklaring en twee vorderingen in uiterst dringende noodzakelijkheid.

“Over zeven van die negentien verzoekschriften heeft de Raad van State zich uitgesproken (waarvan bij vijf nog een definitief arrest moeten volgen, nvdr). Het verzoekschrift van TOPradio werd aanvaard en de erkenning van CFM geschorst. Vier verzoekschriften van netwerkradio’s tot schorsing werden verworpen omdat niet voldaan werd aan de vereisten tot hoogdringendheid. En de twee vorderingen in uiterst dringende noodzakelijkheid tegen erkenningen van lokale radio’s werden eveneens verworpen.”

Kortom: we leren dus dat er momenteel nog 17 zaken hangende zijn bij de Raad van State, die allemaal nog ten gronde moeten worden behandeld, maar waarbij er in vier eerst nog een arrest in hoogdringendheid mag worden verwacht.

Heynen

Graag snelle conclusies

“Het kabinet media moet zich voorbereiden op de vernietiging als de zaak ten gronde wordt behandeld.” Coalitiepartner Karin Brouwers (CD&V) uit Leuven mocht van wal steken met interpeleren. “Dat Hit! de uitzending zal moeten staken is nieuws voor mij”, repliceert ze op de minister die aanhaalt dat bepaalde frequenties van Hit! al in de lucht zijn.

“Wij hechten belang aan dit en verwachten vrij snel conclusies van uw kabinet in het belang van de luisteraar. Dat is immers een radiozender minder in de ether”.

Wellicht is het ook volgens Wilfried Van Daele (N-VA) wachten op zo’n vernietigingsbesluist van de RvS. “Krijgt TOPradio nieuwe kans? Beginnen we van voren af aan”?, zo vroeg de NV-A mediaspecialist zich tegelijk af in een tweet en het debatje besloot hij met dit het ‘vermaledijde radiodossier’ te noemen.

Altijd al met taal weten om te gaan de man, die tevens ondervoorzitter is van het Parlement.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx