fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

Sven en Alexander steken elkaar de loef af

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Parallellen tussen de wereld van de lokale radio en de mobiele netwerken

Het is nog steeds komkommertijd in radioland: pas volgende week maakt NRJ de nieuwe programmering bekend, tegen half september gaan we weten of Stadsradio Vlaanderen zich in regel stelde met de eisen van de Vlaamse Regulator, en in het najaar wachten nog een hele rist aan lokale frequenties om aangezet te worden. Tot die tijd is het aftellen tot wanneer het kwik eindelijk eens onder de 25 graden zakt en de broodnodige regen bij bakken uit de hemel valt en houden wij ons onledig met het schrijven van deze en andere ongein.

 Vorig week stemde de federale regering in haar zomerakkoord ermee in om volgend jaar een vierde mobiele operator te lanceren. Naast de drie bestaande – Proximus, Orange en Base – wil federaal minister van telecommunicatie Alexander De Croo (Open VLD) een bijkomende operator voor mobiel telefoon- en dataverkeer. Ook al toonde een studie van het BIPT aan dat de Belgische markt al gesatureerd en competitief was, minister De Croo wil kost wat kost dat er een extra licentie komt, liefst in handen van een Europese speler die hij op het oog heeft. 

Een vierde operator à la tête du client. Om dat vierde netwerk te creëren moet er bestaand frequentiespectrum afgenomen worden van de huidige drie om de nieuwkomer mee te depanneren. Niet alleen voor de toekomstige 5G norm, maar ook al op de huidige 4G (LTE en upgrades daarvan). Waar heb ik dat schabouwelijk schouwspel nog eerder gezien? Juist, in de wereld van de lokale radio! Daar was het ook een liberale minister, Sven Gatz, die eind december 2017 een nieuw frequentieplan goedkeurde. 

Net zoals zijn Open VLD-partijgenoot De Croo, die frequenties gaat weghalen bij de huidige drie operatoren om een nieuwe vierde speler te lanceren, schrapte Vlaams minister van Media Gatz een zestigtal goede frequenties bij de lokale radio’s om er netwerkradio’s van te maken. Akkoord: tussen die frequenties zaten heel wat ketenradio’s, maar volgens de letter van de wet waren het allemaal lokale stations. Die laatsten zagen hun speelveld terugvallen tot laagvermogen zendertjes, terwijl de betere frequenties naar één van de vier netwerken gingen (S-radio, VBRO, TOP, Stadsradio).

Ook gelijklopend is de koppigheid van de beide ministers om rekening te houden met objectieve studies en adviezen. Zo vond de strategische adviesraad voor de media (SARC) het nieuwe frequentieplan voor radio-omroepen een gemiste kans dat de socio-economische verzorgingsgebieden van lokale radio’s niet in kaart werden gebracht, maar Vlaams minister Gatz vond dat er hiervoor geen tijd was en hield geen rekening met het advies van de SARC. Daarom ook dat vandaag de gekste frequenties in een cluster werden ondergebracht, niet zelden steden die geen verbondenheid met elkaar hebben. Idem zo voor De Croo die het advies, dat de Belgische markt al gesatureerd is voor het mobiele verkeer, naast zich neer legt. 

 En nog een parallellisme: De Croo heeft al een Europese GSM operator op het oog om voor extra concurrentie te zorgen op de mobiele markt in ons land. We weten intussen allemaal hoe dat het afliep met de toewijzing van de eerste netwerkradio: die moest, per se, naar SBS Belgium gaan met S-radio, intussen verveld tot het Franse NRJ. Waarom nooit eens iets van eigen kweek?

Is getekend: Danny Montegu


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het Britse technologiebedrijf Frontier Smart Technologies, een van de grootste producenten van chips en elektronica
Evenementenradio VROB is klaar voor de zomertourneeAlexa van Amazon is dan toch (nog) niet zo
Is er sinds de invoering van de zomertijd wat veranderd aan de lengte van de
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Mogelijk komt er een verbod voor voetgangers en fietsers om een mp3-speler te beluisteren in
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Toen onlangs de Nederlandse publieke omroep bekend maakte de 'bieps', die het hele uur aanduiden,
Nieuwe ontwikkelingen in de digitale ether uit Duitsland, Italië, Griekenland, Frankrijk en Zwitserland RadioVisie brengt

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Opinie
‘De huidige dj is een personality’ (video)
Uitzweten bij Sauna FM
Nieuwe Sporza logo een kopie?
Red de antennekijker!
Herbert Visser over muziek en publieke omroep
DAB+ het nieuwe wonder? Of toch niet? (audio)
Sluiten