RadioVisie

  • .
    .

Sublime Soul Top 1000: Marvin Gaye op nummer 1

De derde editie van de Sublime Soul Top 1000, gekozen door de luisteraars, is vanaf vandaag 14  april en dit tot en met 21 april te horen bij Sublime. De presentatie is in handen van Angelique Houtveen, One’sy Muller, Jaap Brienen en John Williams. In deze lijst zijn het vooral de legendarische performers van de laatste vijftig jaar die opduiken. 

Denk daarbij aan de Queen of Soul Aretha Franklin, de First Lady of Neo-soul Erykah Badu, de Godfather of Soul James Brown en de Prince of Soul Marvin Gaye. Opmerkelijk is dat de zwoele sound het goed doet in de top 10. Erykah Badu staat met haar live versie van Tyrone op de derde plek, vooraf gegaan door Leave The Door Open van Silk Sonic. Marvin Gaye landt dit jaar drie keer in de top 10 met op nummer 1 What’s Going On. Maar ook zijn Let’s Get It On (10) en Sexual Healing (5) zijn soepel doorgestoten.

Marvin Gaye’s What’s Going On

Er is al veel gezegd en geschreven over deze klassieker, afkomstig van het net zo klassieke gelijknamige album. Toen What’s Going On in 1971 uitkwam, sloeg het in als een bom. Maatschappelijk relevant, inhoudelijk sterk, muzikaal ongeëvenaard en swingend als nooit tevoren. Gaye wist samen met studioband The Funk Brothers (het geheime wapen van Motown) een album op te nemen dat zijn tijd vatte als geen ander.

En niet alleen die tijd. Nog steeds zijn de onderwerpen op het album (helaas) relevant, zoals ongelijkheid en oorlog. De lead single, de nummer 1 van de Sublime Soul Top 1000, laat dat nog altijd zien.  

Opvallende feitjes in de Top 1000

Dit jaar is de hofleverancier van de lijst Stevie Wonder, met 29 songs, waarvan de hoogste notering op 24 staat, Higher Ground. Hij wordt gevolgd door Michael Jackson (25), Prince (21), Aretha Franklin (18) en Earth Wind & Fire (18). Hoogst genoteerde Nederlandse opname is Father & Friend van Alain Clark op 29, dat hij samen met zijn vader uitbracht in 2008.

Het oudste nummer Mad About The Boy van Dinah Washington dateert uit 1952 op plek 822 en het meest recente is van Candy Dulfer. Een opname die ze maakte met Nile Rodgers, Jammin’Tonight, van het in 2022 verschenen album We Never Stop op plek 958.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx