RadioVisie

  • .
    .

Studio Brussel lanceert ‘Ramadamadingdong’

Een programma over hoe moslims in België de ramadan beleven

Op zondag 5 mei begint de moslimgemeenschap aan de ramadan. Twee dagen later lanceert Studio Brussel ‘Ramadamadingdong’, een programma dat gedurende deze vastenperiode iedere dinsdag jonge mensen samenbrengt van zonsondergang tot middernacht.

De uitzending wordt gedragen door drie broers: Rachid, Mous en Sef Lamrabat (foto bovenaan – credits: VRT). Vijf weken lang nodigen ze gasten uit om samen met hen te eten en te spreken over onderwerpen die hen interesseren. Ze laten ook hun favoriete hiphop en electro tracks horen. Het trio nodigt iedere week gasten uit na zonsondergang en beantwoorden tijdens de Iftar – een maaltijd om het vasten te verbreken – alle vragen die zij of de luisteraars hebben over de ramadan.

Die gasten zijn een mix van mede-moslims en rasechte Vlamingen. Onder meer Goedele Wachters, Elodie Ouédraogo, Faisal en Hakim Chatar komen langs en zullen gedurende de dag mee vasten. Goedele Wachters zal zo op dinsdag 28 mei ‘Het Journaal’ van 19:00 uur nuchter presenteren.

Jan Van Biesen – nethoofd Studio Brussel (foto VRT): “Met Ramadamadingdong willen we aan de hand van entertainment een ongefilterd inzicht geven in hedendaagse moslimcultuur en dat kan alleen als je gasten zoals de Lamrabro’s een eigen platform geeft.”

Rachid Lamrabat, de oudste van de broers, runt een eigen marketingbureau en is auteur van het boek: ‘Etnomarketing, het vertrouwen van de nieuwe consument’ dat bekroond werd tot het beste marketingboek van 2018. “Al jaren verspreid ik de boodschap om meer te verbinden met de verschillende gemeenschappen en vooral om de moeite te doen om elkaar te begrijpen. Ik help bedrijven en organisaties dan ook graag om dit in werkelijkheid om te zetten.”

Jongere broer Mous is een succesvol modefotograaf die met zijn typerende stijl reeds campagnes voor Nike, Puma en het Afrikaanse Nataal wist te strikken. Hij heeft zo’n 32.000 volgers op Instagram en rondde een maand geleden zijn eigen internationale tentoonstelling ‘Mousganistan’ af, in zijn geboortestad Sint-Niklaas. 

“De mix tussen de moslimcultuur en de westerse cultuur staat al jaren centraal in mijn eigen werk. Een radioprogramma maken over hoe moslims in België anno 2019 de ramadan beleven sluit dan ook perfect aan bij het beeld dat ik wil verspreiden. We waren thuis met negen kinderen. Onze ouders hebben altijd hun best gedaan om ons op te voeden volgens de Koran, maar wel met een moderne kijk op de samenleving”. 

“Geboren in Marokko en opgegroeid in Sint-Niklaas was onze jeugd een smeltkroes van Marokkaanse en Vlaamse invloeden. Ook vandaag leven we nog zo: we splitten onze tijd tussen hier en daar. Die mix is ook wat we naar Ramadamadingdong willen vertalen. Verwacht zeker even veel hespenrolletjes als couscous!”

Jongste broer Sef is grafisch ontwerper en runt ‘Immigrand’, een eigen kledinglijn voor de coole (niet-)moslim. “Ik gebruik streetwear en design om jonge mensen bij elkaar te brengen. Binnen Ramadamadingdong krijg ik een aantal eigen formats waarin ik mij volledig kan uitleven.” (TB)

° ‘Ramadamadingdong’: van dinsdag 7 mei tot en met dinsdag 4 juni wekelijks elke dinsdag na zonsondergang tot middernacht op Studio Brussel.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

StuBru: Op 1 oktober is het zover

I Want To Dance Again: in een zo goed als uitverkocht Sportpaleis Begin dit jaar Lees verder

Matt Deegan: “Spin-offradio en merkextensies komen zender ten goede”

Audiomerken evolueren steeds meer naar ‘audiosupermarkten’ met spin-offs die à la carte content serveren. Ook Lees verder

Klankwerk steekt StuBru in nieuw jasje (audio)

Studio Brussel introduceert vandaag zijn volledig nieuwe ‘sonic branding’, wat dus gewoon een moderner woord Lees verder

Camping Belgica: Studio Brussel elke avond live vanuit Kemzeke

Studio Brussel zorgt vanaf maandag 28 juni elke avond van 18 tot 23 uur voor Lees verder

Studio Brussel: #FokDeBlok met Flo Windey

Duizenden Vlaamse studenten kijken weer tegen examens aan. Reden genoeg voor Flo Windey (foto bovenaan) Lees verder

Studio Brussel: Fien neemt fakkel over van Michèle

Michèle Cuvelier neemt in september na meer dan twee jaar afscheid van de ochtendshow op Lees verder

Zwaarste Top stevig door elkaar geschud

Paasmaandag 5 april, vlak voor 20:00 uur, kwam er een einde aan De Zwaarste Lijst, Lees verder

De Zwaarste Lijst: zwaarder dan ooit

De Zwaarste Lijst, de lijst met de zwaarste gitaren volgens de Studio Brussel-luisteraars, klinkt dit Lees verder

Meer over Studio Brussel

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x