fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Studio Brussel lanceert ‘Ramadamadingdong’

Een programma over hoe moslims in België de ramadan beleven

Op zondag 5 mei begint de moslimgemeenschap aan de ramadan. Twee dagen later lanceert Studio Brussel ‘Ramadamadingdong’, een programma dat gedurende deze vastenperiode iedere dinsdag jonge mensen samenbrengt van zonsondergang tot middernacht.

De uitzending wordt gedragen door drie broers: Rachid, Mous en Sef Lamrabat (foto bovenaan – credits: VRT). Vijf weken lang nodigen ze gasten uit om samen met hen te eten en te spreken over onderwerpen die hen interesseren. Ze laten ook hun favoriete hiphop en electro tracks horen. Het trio nodigt iedere week gasten uit na zonsondergang en beantwoorden tijdens de Iftar – een maaltijd om het vasten te verbreken – alle vragen die zij of de luisteraars hebben over de ramadan.

Die gasten zijn een mix van mede-moslims en rasechte Vlamingen. Onder meer Goedele Wachters, Elodie Ouédraogo, Faisal en Hakim Chatar komen langs en zullen gedurende de dag mee vasten. Goedele Wachters zal zo op dinsdag 28 mei ‘Het Journaal’ van 19:00 uur nuchter presenteren.

Jan Van Biesen – nethoofd Studio Brussel (foto VRT): “Met Ramadamadingdong willen we aan de hand van entertainment een ongefilterd inzicht geven in hedendaagse moslimcultuur en dat kan alleen als je gasten zoals de Lamrabro’s een eigen platform geeft.”

Rachid Lamrabat, de oudste van de broers, runt een eigen marketingbureau en is auteur van het boek: ‘Etnomarketing, het vertrouwen van de nieuwe consument’ dat bekroond werd tot het beste marketingboek van 2018. “Al jaren verspreid ik de boodschap om meer te verbinden met de verschillende gemeenschappen en vooral om de moeite te doen om elkaar te begrijpen. Ik help bedrijven en organisaties dan ook graag om dit in werkelijkheid om te zetten.”

Jongere broer Mous is een succesvol modefotograaf die met zijn typerende stijl reeds campagnes voor Nike, Puma en het Afrikaanse Nataal wist te strikken. Hij heeft zo’n 32.000 volgers op Instagram en rondde een maand geleden zijn eigen internationale tentoonstelling ‘Mousganistan’ af, in zijn geboortestad Sint-Niklaas. 

“De mix tussen de moslimcultuur en de westerse cultuur staat al jaren centraal in mijn eigen werk. Een radioprogramma maken over hoe moslims in België anno 2019 de ramadan beleven sluit dan ook perfect aan bij het beeld dat ik wil verspreiden. We waren thuis met negen kinderen. Onze ouders hebben altijd hun best gedaan om ons op te voeden volgens de Koran, maar wel met een moderne kijk op de samenleving”. 

“Geboren in Marokko en opgegroeid in Sint-Niklaas was onze jeugd een smeltkroes van Marokkaanse en Vlaamse invloeden. Ook vandaag leven we nog zo: we splitten onze tijd tussen hier en daar. Die mix is ook wat we naar Ramadamadingdong willen vertalen. Verwacht zeker even veel hespenrolletjes als couscous!”

Jongste broer Sef is grafisch ontwerper en runt ‘Immigrand’, een eigen kledinglijn voor de coole (niet-)moslim. “Ik gebruik streetwear en design om jonge mensen bij elkaar te brengen. Binnen Ramadamadingdong krijg ik een aantal eigen formats waarin ik mij volledig kan uitleven.” (TB)

° ‘Ramadamadingdong’: van dinsdag 7 mei tot en met dinsdag 4 juni wekelijks elke dinsdag na zonsondergang tot middernacht op Studio Brussel.


Meer over Studio Brussel

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
StuBru: “Zwijg niet langer bij racisme”

Studio Brussel is vanochtend met het nummer ‘This is America’ een speciale uitzending over racisme Lees verder

Blad 509: Barbier, StuBru en Qmusic

Verhuisd van Rupelmonde naar Kruibeke, maar de FM-frequentie bleef wel onveranderdVoor zij die niet geloven Lees verder

Blad 504: StuBru, Leen en Klara (video)

Mondkapje vertelt naar welke zender u luistertRadio niet genoeg? Dan maar de planken op!De beste Lees verder

StuBru: twee nieuwe muziekstreams (video)

Het voorjaar van 2020 lijkt zich in de radiodagboeken te gaan nestelen als dat van Lees verder

StuBru: ‘Juicy’ van The Notorious B.I.G op 1 in de ‘Hooray 100’

Voor het tweede jaar op rij is 'Juicy' van The Notorious B.I.G verkozen tot dé Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

StuBru: tweede Belgische concertavond (video)

Eind maart lanceerde Studio Brussel de hashtag #ikluisterbelgisch om de vaderlandse muziekscene een hart onder Lees verder

Studio Brussel organiseert Facebook-concert

Online meezingen en dansen met onder meer Selah Sue, Brihang en Netsky Studio Brussel organiseert Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in vrt
Radioblad 132: Radio 227, Siska en Mi Amigo (audio)

Klara: Jazz Middelheim viert 50ste verjaardag

Radio 2 lanceert ‘Straat Préféré’

VRT radio: verkiezingen op maat

Radioblad 127: Linde en Baken 16 (audio & video)

Veel Eurovisiesongfestival bij MNM, beetje bij Radio 2

Sluiten