fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Studio Brussel lanceert ‘Ramadamadingdong’

Een programma over hoe moslims in België de ramadan beleven

Op zondag 5 mei begint de moslimgemeenschap aan de ramadan. Twee dagen later lanceert Studio Brussel ‘Ramadamadingdong’, een programma dat gedurende deze vastenperiode iedere dinsdag jonge mensen samenbrengt van zonsondergang tot middernacht.

De uitzending wordt gedragen door drie broers: Rachid, Mous en Sef Lamrabat (foto bovenaan – credits: VRT). Vijf weken lang nodigen ze gasten uit om samen met hen te eten en te spreken over onderwerpen die hen interesseren. Ze laten ook hun favoriete hiphop en electro tracks horen. Het trio nodigt iedere week gasten uit na zonsondergang en beantwoorden tijdens de Iftar – een maaltijd om het vasten te verbreken – alle vragen die zij of de luisteraars hebben over de ramadan.

Die gasten zijn een mix van mede-moslims en rasechte Vlamingen. Onder meer Goedele Wachters, Elodie Ouédraogo, Faisal en Hakim Chatar komen langs en zullen gedurende de dag mee vasten. Goedele Wachters zal zo op dinsdag 28 mei ‘Het Journaal’ van 19:00 uur nuchter presenteren.

Jan Van Biesen – nethoofd Studio Brussel (foto VRT): “Met Ramadamadingdong willen we aan de hand van entertainment een ongefilterd inzicht geven in hedendaagse moslimcultuur en dat kan alleen als je gasten zoals de Lamrabro’s een eigen platform geeft.”

Rachid Lamrabat, de oudste van de broers, runt een eigen marketingbureau en is auteur van het boek: ‘Etnomarketing, het vertrouwen van de nieuwe consument’ dat bekroond werd tot het beste marketingboek van 2018. “Al jaren verspreid ik de boodschap om meer te verbinden met de verschillende gemeenschappen en vooral om de moeite te doen om elkaar te begrijpen. Ik help bedrijven en organisaties dan ook graag om dit in werkelijkheid om te zetten.”

Jongere broer Mous is een succesvol modefotograaf die met zijn typerende stijl reeds campagnes voor Nike, Puma en het Afrikaanse Nataal wist te strikken. Hij heeft zo’n 32.000 volgers op Instagram en rondde een maand geleden zijn eigen internationale tentoonstelling ‘Mousganistan’ af, in zijn geboortestad Sint-Niklaas. 

“De mix tussen de moslimcultuur en de westerse cultuur staat al jaren centraal in mijn eigen werk. Een radioprogramma maken over hoe moslims in België anno 2019 de ramadan beleven sluit dan ook perfect aan bij het beeld dat ik wil verspreiden. We waren thuis met negen kinderen. Onze ouders hebben altijd hun best gedaan om ons op te voeden volgens de Koran, maar wel met een moderne kijk op de samenleving”. 

“Geboren in Marokko en opgegroeid in Sint-Niklaas was onze jeugd een smeltkroes van Marokkaanse en Vlaamse invloeden. Ook vandaag leven we nog zo: we splitten onze tijd tussen hier en daar. Die mix is ook wat we naar Ramadamadingdong willen vertalen. Verwacht zeker even veel hespenrolletjes als couscous!”

Jongste broer Sef is grafisch ontwerper en runt ‘Immigrand’, een eigen kledinglijn voor de coole (niet-)moslim. “Ik gebruik streetwear en design om jonge mensen bij elkaar te brengen. Binnen Ramadamadingdong krijg ik een aantal eigen formats waarin ik mij volledig kan uitleven.” (TB)

° ‘Ramadamadingdong’: van dinsdag 7 mei tot en met dinsdag 4 juni wekelijks elke dinsdag na zonsondergang tot middernacht op Studio Brussel.


Amptec

Meer over Studio Brussel

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Ook ‘opknapbeurt’ voor Studio Brussel? (audio)

Deze week raakte bekend dat DPG Media Erwin Deckers als consultant heeft aangetrokken om het Lees verder

Steven Lemmens wordt nieuw nethoofd van MNM

Steven Lemmens (37) wordt het nieuwe nethoofd van MNM. De VRT-zender is de afgelopen jaren Lees verder

Stijn Van de Voorde: 50 jaar festivals in Vlaanderen

StuBru-podcast 'Vijftig tinten gras': vanaf nu op stubru.be en via de Studio Brussel-app Terwijl alle Lees verder

Studio Brussel lanceert Camping Belgica

De plannen en de grote lijnen waren al eerder bekend, nu werden ook de details Lees verder

Linde Merckpoel versterkt vanaf dit najaar Eén

Linde Merckpoel kondigde het deze ochtend in haar radioshow 'Bij Linde' op Studio Brussel aan Lees verder

Ook Stijn Vlaeminck verlaat StuBru (video)

Gisteren kon u in Blad 530 nog lezen dat DJ Lefto aka Stéphane Lallemand, opstapt Lees verder

Vlaamse feestdag bij VRT radio

Veel muziek en artiesten van bij ons Op 11 juli viert Vlaanderen feest, en de Lees verder

Duyster dit najaar terug op Studio Brussel

Op zondag 21 juni 2015 was ’duyster’ voor het laatst te horen op Studio Brussel. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in vrt
Radioblad 132: Radio 227, Siska en Mi Amigo (audio)

Klara: Jazz Middelheim viert 50ste verjaardag

Radio 2 lanceert ‘Straat Préféré’

VRT radio: verkiezingen op maat

Radioblad 127: Linde en Baken 16 (audio & video)

Veel Eurovisiesongfestival bij MNM, beetje bij Radio 2

Sluiten