fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Studio Brussel lanceert ‘Ramadamadingdong’

Een programma over hoe moslims in België de ramadan beleven

Op zondag 5 mei begint de moslimgemeenschap aan de ramadan. Twee dagen later lanceert Studio Brussel ‘Ramadamadingdong’, een programma dat gedurende deze vastenperiode iedere dinsdag jonge mensen samenbrengt van zonsondergang tot middernacht.

De uitzending wordt gedragen door drie broers: Rachid, Mous en Sef Lamrabat (foto bovenaan – credits: VRT). Vijf weken lang nodigen ze gasten uit om samen met hen te eten en te spreken over onderwerpen die hen interesseren. Ze laten ook hun favoriete hiphop en electro tracks horen. Het trio nodigt iedere week gasten uit na zonsondergang en beantwoorden tijdens de Iftar – een maaltijd om het vasten te verbreken – alle vragen die zij of de luisteraars hebben over de ramadan.

Die gasten zijn een mix van mede-moslims en rasechte Vlamingen. Onder meer Goedele Wachters, Elodie Ouédraogo, Faisal en Hakim Chatar komen langs en zullen gedurende de dag mee vasten. Goedele Wachters zal zo op dinsdag 28 mei ‘Het Journaal’ van 19:00 uur nuchter presenteren.

Jan Van Biesen – nethoofd Studio Brussel (foto VRT): “Met Ramadamadingdong willen we aan de hand van entertainment een ongefilterd inzicht geven in hedendaagse moslimcultuur en dat kan alleen als je gasten zoals de Lamrabro’s een eigen platform geeft.”

Rachid Lamrabat, de oudste van de broers, runt een eigen marketingbureau en is auteur van het boek: ‘Etnomarketing, het vertrouwen van de nieuwe consument’ dat bekroond werd tot het beste marketingboek van 2018. “Al jaren verspreid ik de boodschap om meer te verbinden met de verschillende gemeenschappen en vooral om de moeite te doen om elkaar te begrijpen. Ik help bedrijven en organisaties dan ook graag om dit in werkelijkheid om te zetten.”

Jongere broer Mous is een succesvol modefotograaf die met zijn typerende stijl reeds campagnes voor Nike, Puma en het Afrikaanse Nataal wist te strikken. Hij heeft zo’n 32.000 volgers op Instagram en rondde een maand geleden zijn eigen internationale tentoonstelling ‘Mousganistan’ af, in zijn geboortestad Sint-Niklaas. 

“De mix tussen de moslimcultuur en de westerse cultuur staat al jaren centraal in mijn eigen werk. Een radioprogramma maken over hoe moslims in België anno 2019 de ramadan beleven sluit dan ook perfect aan bij het beeld dat ik wil verspreiden. We waren thuis met negen kinderen. Onze ouders hebben altijd hun best gedaan om ons op te voeden volgens de Koran, maar wel met een moderne kijk op de samenleving”. 

“Geboren in Marokko en opgegroeid in Sint-Niklaas was onze jeugd een smeltkroes van Marokkaanse en Vlaamse invloeden. Ook vandaag leven we nog zo: we splitten onze tijd tussen hier en daar. Die mix is ook wat we naar Ramadamadingdong willen vertalen. Verwacht zeker even veel hespenrolletjes als couscous!”

Jongste broer Sef is grafisch ontwerper en runt ‘Immigrand’, een eigen kledinglijn voor de coole (niet-)moslim. “Ik gebruik streetwear en design om jonge mensen bij elkaar te brengen. Binnen Ramadamadingdong krijg ik een aantal eigen formats waarin ik mij volledig kan uitleven.” (TB)

° ‘Ramadamadingdong’: van dinsdag 7 mei tot en met dinsdag 4 juni wekelijks elke dinsdag na zonsondergang tot middernacht op Studio Brussel.


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Meer over Studio Brussel

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Studio Brussel lanceert een nieuw digitaal kanaal: The Greatest Switch. Vanaf nu kan iedereen non-stop luisteren naar dance classics via
Alle toonaangevende radiostations ruilden inmiddels hun zomerse outfit voor een aangepaste herfst- en winter-inkadering. NRJ,
Studio Brussel neemt deel aan een zeven uur durend radioprogramma dat integraal op zeven andere
David Van Ooteghem mag niet overstappen naar de opvolger van Donna. Hij hoort niet thuis
Logo’s! De meest iconische zijn deze die nooit of nauwelijks veranderen. Althans, zo lijkt het
Radiostations die een luisteraar bij de neus nemen, het niet iets waar we tegenwoordig nog
Eerst was er Studio Brussel, daarna kwam StuBru en zie... nu is het blijkbaar tijd
Op woensdag 4 september lanceert Studio Brussel ‘Flowjob’, een vijfdelige videoreeks over seks. Instagram-fenomeen Flo

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
De Volvo radiospot herhaalt zichzelf (audio)

From Studio Sherlock to Radio Holmes (2)

Erkenningsronde 2019 voor lokale radio van start

Radioblad 132: Radio 227, Siska en Mi Amigo (audio)

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (14)

Radioblad 131: Radio IJsbeer, Qmusic, Mi Amigo (audio)

Sluiten