RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Studio Bloema bestaat 50 jaar

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Studio Bloema uit Kortrijk viert zijn vijftigste verjaardag en zet daarbij graag zijn paradepaardje – het Seniorencafé – in de vitrine. “We maken muziekprogramma’s voor duizenden luisteraars die in dertig woon- en zorgcentra verblijven”, zo luidt het.

Studio Bloema is een vrijwilligersorganisatie en telt twee werkgroepen: het Seniorencafé en het Gesproken Boek. Het Seniorencafé biedt om de twee weken een radioprogramma aan op cd, erg populair in rust- en verzorgingsinstellingen.

“We proberen daar waar mogelijk in te spelen op de actualiteit”, zegt coördinator Stefaan Verbrugge. “Zo hebben we iets gemaakt rond Charles Aznavour nadat hij overleden was, kwam er ook een thema-uitzending rond 65 jaar Vlaamse televisie en hebben we de tachtigste verjaardag van Rocco Granata niet zomaar laten voorbijgaan.”

De muziek varieert van Elvis over Luis Mariano tot Louis Neefs. “Je kunt je niet voorstellen hoeveel onze bewoners van die radio-uitzendingen genieten”, zegt orthopedagoge An Terrie van woon-zorgcentrum Lichtendal (Zorg Kortrijk) aan de Sint-Denijseweg in Kortrijk.

Inspelen op de actualiteit 

“Ik sta in een leefgroep waar veel ouderen dementie hebben, en het is een plezier om hun reactie te zien op deze feelgoodradio. De eerder rustige presentatie doet wonderen en het verschil met het nerveuze gedoe op de meeste radiozenders is enorm. Weet je dat we het vaak meemaken dat mensen die bijna niet meer praten, tijdens de uitzendingen liedjes van A tot Z meezingen.”

Deze week is het 634ste radioprogramma van het Seniorencafé ingeblikt. “Ja, zoveel zijn het er inmiddels”, zegt Verbrugge. “We zijn er mee gestart in 1991 en sindsdien verscheen met grote regelmaat een nieuwe cd met een uitzending op. Eigenlijk zijn we binnen Studio Bloema al van in het prille begin bezig met muziek. Aanvankelijk was de Ziekenhuisomroep in 1969 het eerste initiatief. Later kwam daar het Seniorencafé uit voort en die is na 27 jaar meer dan ooit springlevend.”

Moet opnamestudio weg?

Toch heeft Studio Bloema in dit feestjaar ook wat kopzorgen. De stad Kortrijk heeft allerlei plannen met de oude brandweerkazerne aan de Rijkswachtstraat 3 waar de vzw zijn stek heeft. De vrees bestaat nu dat de groep, die daar een opnamestudio heeft uitgebouwd, weg zal moeten. Volgens schepen van Stadsvernieuwingsprojecten Wout Maddens (Team Burgemeester) is dat erg voorbarig. “Er is nog niets beslist. Mocht er geen plaats meer zijn voor de vzw, helpen we in elk geval mee zoeken naar een oplossing.” 

° Studio Bloema

© Freddy Vermoere – Het Nieuwsblad


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx