fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Studio Bloema bestaat 50 jaar

Studio Bloema uit Kortrijk viert zijn vijftigste verjaardag en zet daarbij graag zijn paradepaardje – het Seniorencafé – in de vitrine. “We maken muziekprogramma’s voor duizenden luisteraars die in dertig woon- en zorgcentra verblijven”, zo luidt het.

Studio Bloema is een vrijwilligersorganisatie en telt twee werkgroepen: het Seniorencafé en het Gesproken Boek. Het Seniorencafé biedt om de twee weken een radioprogramma aan op cd, erg populair in rust- en verzorgingsinstellingen.

“We proberen daar waar mogelijk in te spelen op de actualiteit”, zegt coördinator Stefaan Verbrugge. “Zo hebben we iets gemaakt rond Charles Aznavour nadat hij overleden was, kwam er ook een thema-uitzending rond 65 jaar Vlaamse televisie en hebben we de tachtigste verjaardag van Rocco Granata niet zomaar laten voorbijgaan.”

De muziek varieert van Elvis over Luis Mariano tot Louis Neefs. “Je kunt je niet voorstellen hoeveel onze bewoners van die radio-uitzendingen genieten”, zegt orthopedagoge An Terrie van woon-zorgcentrum Lichtendal (Zorg Kortrijk) aan de Sint-Denijseweg in Kortrijk.

An Terrie kreeg van Johan Debonnet en Stefaan Verbrugge een nieuwe cd.

Inspelen op de actualiteit 

“Ik sta in een leefgroep waar veel ouderen dementie hebben, en het is een plezier om hun reactie te zien op deze feelgoodradio. De eerder rustige presentatie doet wonderen en het verschil met het nerveuze gedoe op de meeste radiozenders is enorm. Weet je dat we het vaak meemaken dat mensen die bijna niet meer praten, tijdens de uitzendingen liedjes van A tot Z meezingen.”

Deze week is het 634ste radioprogramma van het Seniorencafé ingeblikt. “Ja, zoveel zijn het er inmiddels”, zegt Verbrugge. “We zijn er mee gestart in 1991 en sindsdien verscheen met grote regelmaat een nieuwe cd met een uitzending op. Eigenlijk zijn we binnen Studio Bloema al van in het prille begin bezig met muziek. Aanvankelijk was de Ziekenhuisomroep in 1969 het eerste initiatief. Later kwam daar het Seniorencafé uit voort en die is na 27 jaar meer dan ooit springlevend.”

Moet opnamestudio weg?

Toch heeft Studio Bloema in dit feestjaar ook wat kopzorgen. De stad Kortrijk heeft allerlei plannen met de oude brandweerkazerne aan de Rijkswachtstraat 3 waar de vzw zijn stek heeft. De vrees bestaat nu dat de groep, die daar een opnamestudio heeft uitgebouwd, weg zal moeten. Volgens schepen van Stadsvernieuwingsprojecten Wout Maddens (Team Burgemeester) is dat erg voorbarig. “Er is nog niets beslist. Mocht er geen plaats meer zijn voor de vzw, helpen we in elk geval mee zoeken naar een oplossing.” 

° Studio Bloema

© Freddy Vermoere – Het Nieuwsblad


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2019: Afscheid van een radiolegende (video en audio)

‘Baby’ Bob Stewart werd net geen 80 jaar Een natuurtalent Precies een jaar geleden werden Lees verder

Old Lady alsnog ‘verdronken’ (audio)

Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens Lees verder

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Precies 46 jaar geleden speelden zich op de Noordzee enkele merkwaardige gebeurtenissen af. Goed voor Lees verder

Radioblad 107: Max van Weezel, Ruud de Wild, Paul Severs (audio)

De stem van 'Met het oog op morgen' zwijgt voor altijdRuud de Wild heeft een Lees verder

Luistercijfers Wallonië: Nostalgie bevestigt, RTBF op ramkoers met CIM

In Wallonië blijft de RTBF op een ramkoers met het Centrum voor Informatie aan de Lees verder

Radiovisie’s DAB+ weekrapport (11)

Eerste landelijke DAB+ in Oostenrijk start eind mei met volle muxEen adapter van 60 euro Lees verder

Radio Minerva ruim 20 keer groter dan NRJ

Lokale seniorenradio verslaat een internationaal merk Er is eigenlijk slechts één gelijkenis tussen Radio Minerva Lees verder

Geslaagde workshop radio bij FM Goud (audio)

Lokale en regionale radiostations dragen scholieren steeds vaker een warm hart toe. En/of omgekeerd. CityMusic Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in lokale radio
Radio Continu: vanuit Meerle voor Breda (video)

Het Avondblad van 14 januari (video)

Omroep MAX dwingt Radio Max (Aalter) tot naamswijziging

Expres wil terug de radio van ’t stad worden

Raken we uit het radiomoeras in 2019?

Het Avondblad van 7 januari (audio)

Sluiten