Het is een retorische vraag hoor: ‘Ooit al geweten dat de in Vlaanderen uitgereikte radiolicenties niet tot controverse leiden, met meestal als eindpunt een spurt naar de Raad van State? U niet? Wij ook niet. En ook dit keer – na de toekenning van de landelijke commerciële licenties aan Joe, Qmusic en Nostalgie -, herhaalt de geschiedenis zich nog maar eens. We brachten er eerder enkele sterk gefundeerde stukken over, we doen er vandaag nog een hoofdstuk bij.
Opvallend: niet enkel wij – het is nu eenmaal onze core business -, maar ook diverse kranten eerder, tot vandaag zelf het nieuws op de VRT-radiozenders melden dat Studio 100 een beroep heeft ingediend bij de Raad van State in het radiodossier. Dit maar om de ernst van de situatie extra te onderstrepen. En nu gaat het zelfs nog een stap verder. Eerder viseerde Studio 100 dat met Spring naast een vergunning greep enkel Nostalgie, nu worden ook de DPG-zenders Qmusic en Joe in de strijd betrokken.
De beroepsjournalisten
In een poging om alsnog een nationale radiolicentie te krijgen trekt Studio 100 naar de Raad van State. En dat is allesbehalve een verrassing. Zij die het hen voordeden – van lokale omroepen, netwerkradio’s (TOPradio in 2018) tot landelijke zenders (4FM in 2002) zijn ontelbaar. Toch niet op één, twee, drie. Eerder kreeg minster Dalle al een aangetekende brief van Studio 100 met de vraag om de erkenning van Nostalgie in te trekken en aan hun eigenste Spring toe te kennen.
De reden daarvoor las u hier al uitgebreid bij RadioVisie, in een notendop komt het er op neer dat het project van Mediahuis volgens Studio 100 niet aan de erkenningsvoorwaarden in het mediadecreet voldoet. Dat stelt onder meer dat een landelijke omroep een eigen nieuwsredactie moet hebben die hoofdzakelijk uit beroepsjournalisten bestaat. Maar Dalle gaf niet thuis, waarna de Raad van State nu het dossier mag gaan evalueren.
Toch zou de minister niet over één nacht ijs zijn gegaan. Hij vroeg juridisch advies aan twee advocatenkantoren. Die gaven hun fiat, omdat aldus de advocaten “die keuze het minst rechtsonzekerheid zou creëren”. Maar de juridische adviezen, die RadioVisie en nu ook De Tijd kon inkijken, schetsen vooral een beeld van een hoogst onzekere uitkomst mocht het tot een beroep bij de Raad van State komen. En dat is niet eens alles…
De vakjury
Los van de eventuele inhoudelijke problemen in het dossier van Nostalgie gaat Studio 100 nu ook in het verweer tegen de procedure in haar geheel. Juridisch is dat immers nog de enige uitweg. Dat heeft als gevolg dat ook de licenties van de DPG-zenders Qmusic en Joe – die zich voorlopig naast het strijdgewoel leken te bevinden – ter discussie komen te staan. Want als de Raad van State beslist dat de procedure inderdaad niet goed was aangepakt, moet alles worden overgedaan.
Na RadioVisie lijst Studio 100 nu zelf een hele lijst argumenten op die zouden kunnen aantonen dat de procedure niet strookte met de wetgeving. Daarbij gaat het onder andere over het feit dat de beoordelingsmethodiek pas is opgemaakt nadat alle dossiers waren ingediend, wat in theorie ruimte kan laten om er eentje à la tête-à-du-client op te maken.
Discriminatie?
Zo valt Studio 100 ook over het ontbreken van een volgens Europees recht verplichte raadpleging van de belanghebbende partijen, het schenden van de motiveringsplicht, en een volgens het bedrijf in de procedure ingebakken benadeling van nieuwkomers met radioambities. Opvallend: in de verzoekschriften wordt erop gewezen dat Studio 100 nog voor afsluiting van de dossiers, op 9 september, in een brief een aantal bezorgdheden over de procedure heeft gemeld aan het kabinet van Dalle. Volgens het document heeft het kabinet daarvan ‘akte genomen’, maar er verder niets mee gedaan.
De laatste kans
Studio 100 wil nu dat de Raad van State snel een besluit neemt en in afwachting de beslissing van de minister schorst. Die haast is volgens hen noodzakelijk omdat het radiolandschap in een rotvaart evolueert. Want door de digitalisering is er maar een beperkte periode meer om als merk relevant te worden op de radio. Het is nu of nooit meer om via de FM-band toegang tot de landelijke commerciële radiomarkt te kunnen krijgen. “FM wordt steeds minder relevant, waardoor de kans ook steeds kleiner wordt om in het nieuwe radiolandschap te kunnen concurreren met de reeds jarenlang bestaande merken”, is de achterliggende gedachte. (TB)
De titel van het artikel – hier maar ook in de pers – is bijzonder tendentieus en geheel onjuist.
Studio 100 viseert Joe en QMusic niet, het viseert de hele procedure ongeacht welke partij die gewonnen had.
Dat is een aanzienlijke nuancering want de intentie van Studio 100 verschilt helemaal van wat de titel wil aangeven.
Het lijkt er sterk op dat Studio 100 met Spring al direct wil hardlopen nog vooraleer het heeft leren stappen. Ik begrijp hun argument momenteel nog dat FM een betere instap geeft dan DAB+. Maar toch. Geloven zij niet in DAB? Dat groeit anders nu toch wel steeds sneller en sneller. In heel Europa trouwens.
En dan vooral waar het om gaat: het format. Ik denk dat daar vooral het schoentje wringt bij het toekennen van de punten. Eerst liet Studio 100 al heel wat mist hangen rond de “naam” van de nieuwe zender die dan heel “toepasselijk” waarschijnlijk de naam Spring kreeg. Bij zo’n naam denk ik in de eerste instantie aan een kinderzender of een zender die je niet serieus moet nemen. Maar als je de zender niet serieus moet nemen, wat gaat het dan worden? Blijkbaar geen zender waar heel de dag hoorspelen, sketches en dergelijke worden uitgezonden want ze willen er naar eigen zeggen “praatradio” van maken. Maar op wie gaan zij zich dan richten? De luisteraars van Radio 1 proberen af te snoepen? Maar die zullen niet zo direct op James en Gert zitten te wachten. Of voor op de achtergrond op het werk? Neen, dat zou te storend en te afleidend zijn. En daardoor denk ik dat men zo op het ministerie ook dacht: deze zender gaat gewoon minder luisteraars trekken dan Q, Joe of Nostalgie. Waarom dan Spring in plaats van een van deze zenders te zetten. Laat de procedure dan nog niet helemaal koosjer zijn verlopen -wat inderdaad niet zou mogen, maar het is waarschijnlijk toch gebeurd-, Studio 100 had eerst langs andere wegen al eens kunnen testen of proefdraaien met Spring. Zij kozen om die weg niet te bewandelen en hebben verkeerd gegokt. (Dat is net zoals in Antwerpen met Minerva: wie luistert er nog vooral naar FM? Vooral ouderen. Jongeren luisteren bijna geen radio/FM meer. Dus ook daar zal de grootste groep luisteraars voor Minerva zijn en niet voor FG. Ook iets wat door het format van de desbetreffende zenders komt…).
Om een vergunning te krijgen wordt vooral veel juridische, technische en financiële blabla verwacht. Nergens wordt de vraag gesteld wie “radio wil maken” en wie “voornamelijk veel geld wil verdienen”.