RadioVisie

  • .
    .

Studio 100 verrast met eigen (Vlaamse) radioportal

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De inkt van ons Blad-bericht waarin we gisteren de link onthulden waar je de tien themakanalen van Studio 100 kunt beluisteren was nog niet droog of daar kwam plots een bericht aanwaaien waarin dezelfde Studio 100 de lancering aankondigt van een eigen online radioplatform: radio.vlaanderen.

De lay-out van dat nieuwe platform is vrijwel identiek als de 100-player waarover we het gisteren hadden, maar dan met iets meer zenders en wat extra tabbladen, die weliswaar nog ‘onder constructie’ zijn (Podcasts originals, Radio replay en Verras me!).

Deze ‘zet’ van Studio 100 is om meerdere redenen verrassend, maar roept ook vragen op. Het platform gaat vooreerst de concurrentie aan met Radioplayer.be, een Belgisch platform met Britse software dat aan Vlaamse kant in handen is van Digitale Radio Vlaanderen, een samenwerking van de VRT, DPG Media en Mediahuis.

Ook de timing van de lancering is opmerkelijk: knal in de Week van de Digitale Radio, maar overduidelijk niet ‘in afspraak’ met Digitale Radio Vlaanderen. Het moet minister Dalle toch wat ongemakkelijk op zijn stoel doen schuiven, want die neemt wat graag Radioplayer in de mond als een app die zijn voorkeur wegdraagt. En nu komt daar plots Studio 100 op de proppen met een initiatief dat “een zo volledig mogelijk overzicht van alle Vlaamse digitale radio’s wil aanbieden”.

Voorlopig is dat overzicht echter nog verre van volledig. Naast de 10 eigen themakanalen zijn er momenteel 12 andere producten te vinden. Bekende (FM-)zenders zoals Studio Brussel, Q-music of Nostalgie zijn er niet bij. Wel in het aanbod: digitale nichezenders zoals Joe 60’s&70’s, Q-Foute Radio, StuBru Bruut en zowaar ook de classic rock-stream Bruce, momenteel de enige echt ‘onafhankelijke’ stream in het lijstje.

Niet voor FM-zenders

Studio 100 blijkt ook niet van plan om de meest beluisterde zenders op te nemen in het aanbod. “Radio.vlaanderen wil de digitale initiatieven en radio’s promoten en de luisteraars helpen om nieuwe digitale initiatieven te ontdekken. De zenders die voornamelijk via FM uitzenden, hebben deze steun niet echt nodig”, zegt Anja Van Mensel, CEO Studio 100 Benelux.

In de kleine lettertjes in de ‘footer’ van de website lezen we: “Radio.Vlaanderen promoot alle digitale audio die in Vlaanderen gemaakt wordt. De toegang tot ons platform is volledig gratis. Radio.Vlaanderen blijft ook gegarandeerd reclamevrij.”

Dat ‘gratis’ is in sterk contrast met Radioplayer.be, waar je wel moet betalen om aan boord te mogen. Vooral voor de zowat 125 lokale radio’s in Vlaanderen is dat een moeilijke drempel. Zonder hen is het platform echter verlieslatend (en minder interessant/relevant). Dit jaar werd daar, via een subsidie van minister Dalle, een mouw aan gepast en zelfs dan kwamen er maar een vijftigtal lokale stations over de brug. Of die volgend jaar allemaal voortdoen, dat is momenteel nog koffiedikkijken.

Blijft ook de vraag of Studio 100 de lokale radio’s – die tenslotte ook op FM uitzenden en dus “deze steun niet echt nodig hebben” – gaat toelaten? Of enkel de échte digitale radio’s ‘pur sang’? En heeft Studio 100 eigenlijk al eens nagekeken wat er zoal in dat bonte wereldje van de internetradio’s actief is in ons Vlaanderen? Hier bij RadioVisie hebben we daar een behoorlijk zicht op en zelfs wij schrikken nog regelmatig van de ‘diversiteit’ in dat aanbod. Als die zich allemaal op het nieuwe platform gaan inschrijven, dan zouden ze wel eens vreemde ogen kunnen trekken bij het amusementsbedrijf.

Een gegeven paard…

Bovendien houdt dat ‘gratis’ geen enkele garantie in voor de deelnemende stations. Geen garanties voor de toekomst en geen garanties naar toetredingsvoorwaarden, want een gegeven paard kijk je niet in de bek.

Kortom, het is maar de vraag of ze bij Studio 100 alles wel goed hebben doorgedacht. Ware het niet dat net Studio 100 achter dit initiatief zat, we zouden er zelfs niet al te veel aandacht aan besteed hebben, omdat het in deze vorm toch weer een platform van dertien in een dozijn dreigt te worden. In zijn huidige vorm is het ondraaglijk licht en zonder een reële meerwaarde. En zo hebben we er de voorbije twintig jaar, want zo lang gaan al die portals en directories intussen al mee, al iets te veel van zien passeren.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 971: Studio 100, Veronica, KINK

• Studio 100 komt nog wat meer piepen op de radio (online) • Black van Lees verder

Analyse: Studio 100 aast op het vel van Nostalgie

De Vlaamse kranten deden gisteren allemaal hun rondje in de erkenningsprocedure voor de drie landelijke Lees verder

Studio 100 komt piepen op de radio: 100 Crooners op DAB+

Het lijkt er op dat Studio 100 stilaan boven water komt met zijn radioplannen. Op Lees verder

Blad 1590: Nostalgie, TuneIn, Jeopardy, Hans Knot

• Acht keer stemmen voor 880 80's liedjes • TuneIn brengt audioversie van Jeopardy! • Lees verder

Blad 1532: PINK!, TuneIn, Laut.fm, NLO

• PINK! wordt een week lang Pink Ribbon Radio • TuneIn opent vesting voor Laut.fm-programma's Lees verder

Dag van de Digitale Radio: welkom op een avondje ‘TuneIn zwartmaken’

De rode draad van de twee panelgesprekken was gisteravond glashelder: TuneIn is de grote boeman, Lees verder

Blad 1471: Nedersaksen, Facebook, SmartRadio

• Nedersaksen krijgt tien regionale muxen • Geen podcasts meer via Facebook (al werkte dat Lees verder

Blad 1419: StuBru, Tsjechië, Orange

• Steven Van Herreweghe herbeleeft 'de jaren ’80 voor tieners' ook op StuBru • Tsjechië Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
20 november 2021 - 18:47 18:47

Hebben we nu radio.vlaanderen nodig om te beweren dat door  Radioplayer.be er geen enkel ander initiatief mogelijk was? Waarom zou iemand (een student) geen webpagina maken, van amper ?2 tot 10 pagina’s broncode, waar ie radio’s toont, en reclame, om te zien wat ermee te verdienen is? Is het al zo dat je alleen maar advokaten nodig hebt om alle initiatieven of creativiteit te bestrijden? Is de subsidie aan radioplayer uit naiviteit van de minister gekomen, die de term “digitale radio” hoort, en VZW(°), en dan pas gul is?

~~
(°) Er staat een constructieve fout in de zin.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx