RadioVisie

  • .
    .

Studio 100 vecht door voor een FM-licentie

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Juridisch getouwtrek over de verdeling van FM-frequenties nog lang niet voorbij

Vlak voor de zomer leek er goed nieuws te zijn voor de minister van media Benjamin Dalle. Het spoedeisend karakter van de procedure die Studio 100 had aangespannen bij de Raad Van State werd afgewezen. Dit werd als een overwinning gepresenteerd. Dat de spoedeisendheid werd afgewezen kwam voor insiders helemaal niet als een verrassing.

Hoe zat dat ook alweer?

In de herfst van 2021 diende Studio 100 een dossier in om aanspraak te maken op één van de landelijke radiofrequenties die onder commerciële spelers zouden worden verdeeld. Naast de vijf FM-zenders voor de openbare omroep (die nooit ter discussie staan) zijn in Vlaanderen ook drie frequenties voorbehouden voor commerciële spelers. Die drie zenders waren al jàren in handen van DPG Media en Mediahuis, met respectievelijk Qmusic en Joe enerzijds en Nostalgie anderzijds. Ook zij deden weer mee. 

Op 9 februari 2022 werd duidelijk dat Mediabedrijf Studio 100 geen radiolicentie kreeg en dus geen zender op de FM-band. Voor de drie commerciële omroepen die al een vergunning hadden, veranderde er niets: Qmusic, Joe en Nostalgie bleven waar ze zaten. Volgens minister Dalle hadden ze de beste dossiers. Studio 100 trok naar de Raad van State waar men aan het kortste eind trok.

Toegevoegde beoordelingscriteria

Niet helemaal verassend die afwijzing want het is immers bijna onmogelijk om te bewijzen dat door niet te mogen starten met een nieuw project er schade wordt geleden. Tot nu toe werd alleen de zaak van TOPradio tegen Hit! in 2018 spoedeisend behandeld. Maar daar was er dan ook sprake van het stoppen van een bestaand project.

Studio 100 heeft inmiddels de diverse procedures tegen de overheid definitief ten gronde ingeleid. Men vecht de erkenningen van Nostalgie Joe en Q aan. En die procedures lijken allesbehalve kansloos te zijn. Om te beginnen diende Nostalgie een dossier in waarin duidelijk staat dat er gebruik wordt gemaakt van aangeleverd nieuws door het persagentschap Belga. De toelichting van het originele decreet was nochtans zeer duidelijk; nationale radio’s dienen het nieuws zelf te verzorgen.

Bovendien werden achteraf nieuwe beoordelingscriteria toegevoegd. Zo werd onder andere de ‘haalbaarheid’ ineens een doorslaggevende factor in de beoordeling van de dossiers. Die ‘haalbaarheid’ is echter nergens te bekennen in het decreet of de uitvoeringsbesluiten. De kritiek van de specialisten was steeds: “De plannen van Studio 100 zijn wel mooi maar ze zijn niet haalbaar en daarom geven we minder punten”.

Wat is ‘haalbaarheid’?

‘Haalbaarheid’ is uiteraard per definitie een subjectief beoordelingscriterium. Iedereen in de radiosector kent het ongelooflijk verhaal van het Amerikaanse Z100 dat op 64 dagen de nummer 1 van New York werd. Niemand had dat van te voren haalbaar geacht. Er zijn ook radioprojecten die iedereen haalbaar inschatte maar die nooit van de grond kwamen. Succes in luistercijfers en omzetcijfers is gewoon niet te voorspellen.

Bovendien zou men ook kunnen stellen dat de overheid de ‘haalbaarheid’ van bijvoorbeeld Stadsradio Vlaanderen (SRV) op voorhand juist(er) had kunnen inschatten. Een dossier waarin werd geschreven dan men met vele tientallen eigen journalisten aan het werk zou zijn. Met vooraf aantoonbare ‘haalbaarheid’ had men dit dossier moeten weigeren.

Het decreet voor de netwerkradio’s is grotendeels hetzelfde als voor de nationale radio’s. Ook daar is het begrijp ‘haalbaarheid’ nergens te bekennen. Op zich is het wellicht zinvol om de ‘haalbaarheid’ mee te nemen als criterium, alleen moet de wetgever dat dan toch echt van te voren communiceren en niet achteraf.

Nog meer juridische problemen?

Minister Benjamin Dalle kondigde aan dat hij de frequenties van NET 2 (BNL/VBRO) zou gaan verdelen onder de andere netwerken. De EU-richtlijn is echter zeer duidelijk. Frequenties moeten openbaar aanbesteed worden. Men kan niet zomaar extra frequenties cadeau doen aan bestaande partijen. Inmiddels horen we in de wandelgangen dat de Raad Van State hierin negatief geadviseerd heeft. En blijft het bijzonder stil in dit dossier. De grote vraag is of de minister de EU-richtlijn naast zich neerlegt. Mocht dit het geval zijn dan komen er waarschijnlijk opnieuw procedures.

Het einde in zicht?

De oorspronkelijke frequentieverdeling voor netwerken gebeurde in 2017. Vijf jaar (!) later lopen er nog steeds procedures. Zo staat er deze maand nog een zaak bij de RVS tegen SRV op de agenda. SRV zelf is ook nog steeds aan het procederen. BNL ging failliet. NRJ heeft nauwelijks luisteraars en TOPradio veranderde van eigenaar. Hit! werd geschrapt. Dat alles bij elkaar opgeteld kan men de erkenningsronde uit 2017 moeilijk een succesverhaal noemen.

Het is dan ook een blijvende vraag of de introductie van kleine netwerken wel zinvol was. Een vierde landelijk net of de frequenties lokaal verdelen, zou een beter optie geweest kunnen zijn. Het ziet er in elk geval naar uit dat de laatste procedures over de verdeling pas in 2023 gepleit zullen worden. Zes (!) jaar nadat de eerste stappen gezet werden in de herverdeling van de FM-band. Dat op zich geeft al aan dat de regeling niet werd gedragen door de sector en ook geen succes genoemd kan worden. (Victor Olsen)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
PVM
PVM
8 september 2022 - 18:02 18:02

Men zou de frequenties van NET 2 aan Studio 100 kunnen geven en ze verplichten om ook op DAB+ te beginnen in afwachting van een proces ten gronde. Tegen dan zouden we al kunnen weten of hun ambitie een succesverhaal kan worden of niet?

Maarten
Maarten
11 september 2022 - 20:53 20:53
Antwoord aan  PVM

Dat zou een oplossing zijn, als je met de wetgeving geen rekening hoeft te houden.
Op dit moment laat de wetgeving zoiets niet toe, dus zal het zeker niet gebeuren

Dimitri
Dimitri
8 september 2022 - 17:34 17:34

Men zegt het NRJ heeft geen luisteraars en Netwerk 2 is vrij. Als men de betere frequenties uit Netwerk 1 mag samenvoegen met de betere frequenties van Netwerk 2 zou een 4de speler prijs/kwaliteit een betere zaak doen dan een Nostalgie dat vandaag met hele hoogvermogens op frequenties zit die alles behalve vrij zijn.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx