RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Studio 100 trekt stekker uit 100 Crooners (en andere themakanalen)

Op 1 juli kwam – uiteraard weer in alle stilte – een einde aan het DAB+-kanaal ‘100 Crooners’. Het was met voorsprong het meest besproken inhoudsloze digitale radioproject ooit in Vlaanderen. Enfin, toch bij de insiders.

Op dabplus.be, de officiële website van Digitale Radio Vlaanderen, opent 100 Crooners nog steeds de alfabetische lijst van de 37 landelijke radiostations die in Vlaanderen via DAB+ te ontvangen zijn. Zoals wel vaker zijn ze daar niet snel mee met de feiten. Maar doe vooral geen moeite meer, want het non-stopkanaal met hoop en al een paar honderd liedjes uit het croonergenre is niet meer.

Ook de stream van 100 Crooners werd uitgezet, net als de streams van de overige negen themakanalen (100 Zen, 100 Classics, 100 Films, 100 Funny Facts, 100 Kids, 100 Musicals, 100 Slows, 100 van jou en 100 Women). Studio 100 startte al die themakanalen in september vorig jaar op, in de aanloop naar de erkenningsronde voor de landelijke commerciële FM-pakketten.

Het DAB+-kanaal en de andere ‘inspanningen’ voor digitale radio hadden uiteraard tot doel om het door Studio 100 ingediende radiodossier te ondersteunen. Het digitale aspect was immers goed voor een kwart van de punten. We weten intussen sinds februari hoe het is uitgedraaid met de erkenningen voor deze lucratieve frequentiepakketten.

Hans Bourlon maakte eerder al duidelijk dat Studio 100 in het huidige radiolandschap geen interesse heeft in een ‘digital-only’-verhaal. FM blijft volgens hem nog minstens enkele jaren onontbeerlijk om de ‘talkradio’ die Studio 100 voor ogen heeft tot een succes te maken.

Al geeft Studio 100 de juridische strijd om een van de FM-pakketten duidelijk nog niet op. In Trends van 16 juni liet Hans Bourlon het volgende optekenen:

“De auditeur van de Raad van State heeft geoordeeld dat ons beroep tegen het toekennen van de FM-licenties niet hoogdringend is. Als de rechter de auditeur volgende maand [juli] volgt, gaan we stap voor stap verder en zal er toch minstens twee of drie jaar een donkere wolk boven die sector hangen. We blijven strijdvaardig. Wij willen graag radio maken en daarin 40 miljoen euro investeren. Wij reiken de hand naar de politiek en iedereen in de sector om dat te kunnen realiseren. Misschien moet je aan onze collega’s vragen wat de rendabiliteit van hun radiostations is.”

Op de daaropvolgende vraag of hij hierover praat met zijn collega’s in de mediasector antwoordde Bourlon. “Natuurlijk. Het is een kleine sector. Ik probeer iedereen op de hoogte te houden van wat wij doen en over welke stappen wij willen zetten. Dat heet hoffelijkheid.”

Heynen

Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
David
David
4 juli 2022 - 17:00 17:00

Ruimte vrij op DAB+ voor een nieuw project?

PVM
PVM
3 juli 2022 - 22:55 22:55

Wat een geluk dat wij daar nu vanaf zijn: Mooie muziek, dat wel, maar altijd dezelfde crooners die je tot vervelens toe hoorde. Men had waarschijnlijk maar 100 crooners. Maar het verwonderde mij wel dat ze daar geen deftig radioproject opgestoken hebben. Men wil 40 miljoen Euro investeren, maar voor DAB+ hadden ze enkel een nonstop kanaal met maar 100 crooners?

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx