RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Studio 100: “Nostalgie voldoet niet aan erkenningsvoorwaarden”

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Studio 100 probeert zich weer in de race te wringen om alsnog een landelijke commerciële radiolicentie te bemachtigen. Dat schrijft De Tijd vandaag. Studio 100 stelt dat concurrent Nostalgie niet voldoet aan de erkenningsvoorwaarden voor een nationale frequentie.

In een aangetekende brief die Studio 100 deze week naar Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) verstuurde, vraagt het bedrijf rond de ondernemers Hans Bourlon en Gert Verhulst de intrekking van de erkenning van Nostalgie. Volgens Studio 100 had de Mediahuis-zender nooit beoordeeld mogen worden, omdat het dossier vloekt met de erkenningsvoorwaarden van het Mediadecreet.

Specifiek focust de analyse van Studio 100 op artikel 138. Dat stelt als erkenningsvoorwaarde dat een landelijke zender “minstens vier journaals per dag moet uitzenden die worden verzorgd door een eigen redactie die hoofdzakelijk bestaat uit erkende beroepsjournalisten”. Volgens Studio 100 valt wat in het verslag van de vakjury te lezen staat niet te rijmen met die voorwaarde.

Het 272 pagina’s dikke juryverslag, dat openbaar werd gemaakt, zoomt meerdere keren in op de magere nieuwsredactie van Nostalgie. De jury stipt aan dat Nostalgie voor zijn nieuws in sterke mate afhankelijk is van de berichten van het persagentschap Belga en dat de redactie slechts uit één beroepsjournalist – de hoofdredacteur – bestaat. Wel spreekt Nostalgie de ambitie uit om drie beroepsjournalisten aan te werven als regioverslaggevers. Daarbij merkt de jury op dat ‘we de extra kostprijs van die drie journalisten niet zien terugkomen in het financieel plan’.

Studio 100 vraagt Dalle formeel om binnen 60 dagen de erkenning van Nostalgie in te trekken en aan hen toe te wijzen. Daarbij merkt Studio 100 fijntjes op dat het snel een antwoord verwacht, “omdat de termijnen voor een beroep bij de Raad van State lopen”.

Tom Demeyer, de woordvoerder van Dalle, laat weten dat de minister juridisch advies ingewonnen heeft bij zowel het advocatenkantoor Stibbe als bij Deloitte Legal. “Die juridische adviezen zijn glashelder: Nostalgie mocht erkend worden. Het staat eender wie vrij om niet akkoord te gaan met die conclusie en daar ook naar te handelen. Daarvoor bestaat de Raad van State.”


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

14 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
20 februari 2022 - 16:55 16:55

Waarom gaan ze met hun huidig DAB+ kanaal niet voor een breder publiek? Want ondanks Nostalgie en Joe is er in Vlaanderen nog altijd een gat in de markt dat in Nederland wordt opgevuld door NPO Radio2, dan mag het zelfs nog grotendeels Non-stop zijn als er maar een grotere variatie in de playlist zit dan bij een Joe is het eigenlijk al veel.

Rudi
Rudi
20 februari 2022 - 00:30 00:30

Wie zit er in godsnaam nu op een “talk Radio” te wachten?
Op de radio wordt er tegenwoordig al veel te veel gezeverd, je wordt er gewoon kots misselijk van, van al die nutteloze onzin die de presentatoren met hun zogenaamde “sidekicks” uitkramen.
Nostalgie draait trouwens meer liedjes per uur dan al de rest, waar men altijd zonodig moet zitten te telefoneren met bv’s en andere vreemde individuen.
Liever een 70’s-80’s pop radio dan een Plop radio. We hebben nu al last van een overdosis James Cook…

TVguy
TVguy
20 februari 2022 - 11:41 11:41
Antwoord aan  Rudi

Nou… Ik laat ieder zijn voorkeur, maar een nieuws- “talk radio”, aangevuld met relativerende humor zou zeker een plaats verdienen. Een extra nieuws redactie kan “een frisse wind” doen waaien bij andere Radio -en TV redacties. Denk dat ze het idee vooral uit Frankrijk halen. Het is in elk geval een gedurfd en ambitieus plan.

Mediawatcher Vlaanderen
Mediawatcher Vlaanderen
20 februari 2022 - 13:05 13:05
Antwoord aan  Rudi

Een talkradio is een station waarop content te horen is waarover er (ook op de radio) gepraat/gediscussieerd wordt. Een talkradio is GEEN muziekradio waar een talk zich beperkt tot bindteksten en interventies door presentatoren. Dus: “Wie zit er te wachten op een talkradio?” Al diegenen die nu wat meer willen te weten komen over iets en geïnteresseerd zijn in bepaalde materie, niet diegenen die talk als storend tussen de muziek ervaren. Deze laatste categorie zal dan ook niet geneigd zijn om naar een échte talkradio te luisteren! Trouwens wil je muziek horen en geen storende presentatoren, dan zet je toch Deezer of Spotify op?!? Wil je geëntertaind worden door die presentator, dan vrees ik dat je met de artificiële leukerds die te horen zijn op het huidige radio-aanbod in Vlaanderen niet ver komt. Vergelijk maar eens, om een typisch voorbeeld te noemen, Raf en Rani met de (na)middag op/van Radio 10. Of vergelijk maar eens de ochtend bij Q Nederland en die bij Q Vlaanderen. Okay, ik weet het, nu verwacht ik een reactie “Vlaanderen is Nederland niet”. Dat klopt! Luisteren en genieten van goeie radio ga ik inderdaad in Nederland vinden. In Vlaanderen is die kans bijzonder klein!

Rett
Rett
22 februari 2022 - 11:46 11:46

Spotify of Deezer als alternatief vooropstellen voor muziekradio is nogal kort door de bocht. Je kan ook zeggen dat mensen beter de hele dag cd’tjes zouden moeten spelen of een jukebox kopen ipv een tuner aan te zetten. Een radio-uitzending, zelfs indien ze non-stop muziek betreft, is toch wat anders dan wat muziekjes op afroep. Het gaat om een samenstelling (hopelijk goed uitgekiend), een combinatie (hopelijk mooi verzorgd), een stuk gezelligheid (helaas vaak inderdaad wat genegligeerd, maar ook non-stop zeker bereikbaar) en niet alleen om wat nummertjes uitspelen. Anders zou je ook kunnen beweren dat restaurants maar beter kunnen sluiten, mensen kunnen immers Hello Fresh wat groenten laten afzetten en meteen er de tanden in zetten. OK, de stap tussen Deezer en een show is kleiner dan de stap van bloem tot taartje, maar toch. Wanneer ik zie hoe bij onze master music blenders ruim 4 uur werk zaten in 1 uurtje radioshow dan durf ik toch zeggen dat goeie radio met een goeie bakkerij te vergelijken valt. Overigens levert Deezer de muziek aan veel radiostations, het moet dus toch zijn dat er meer bij komt kjken dan louter wat muziekjes ter beschikking stellen om luisteraars te bedienen.

Peter VD
Peter VD
19 februari 2022 - 23:47 23:47

Ben niet direct pro Nostalgie, maar het heeft weer lang geduurd: natrappen van de -in dit geval toch wel slechte- verliezer. (Ja, het scheelde inderdaad niet veel in punten, maar toch.) Vraag me al geruime tijd af of de naam Spring ook de lading dekt? Kinderachtig dus. Voor een werknaam blijft “Spring” toch wel lang hangen vooraleer we de werkelijke naam te horen krijgen. Met de “grote” namen Gert, James en Marie moet Vlaanderen nu wat gaan missen hoor. Ach, de verschraling zou toch alleen maar groter geworden zijn. Ik denk dat men een goede beslissing heeft genomen door de zaken te laten zoals ze zijn. De beoordeling is gebeurd hé. Kijk naar bijvoorbeeld NRJ die wel is weten door te dringen: voor de jongeren, het moest vernieuwend zijn, alles wat je wil, maar ook een grote flop. Wedden dat bij Spring ook dingen zouden te ontdekken zijn in het dossier die niet met de werkelijkheid zouden stroken? Ach, bij dat laatste krijgen ze nu wel het voordeel van de twijfel…

Marc
Marc
19 februari 2022 - 22:16 22:16

Laat ons de FM band kapotschrijven! Interferentie! Stereo Blend! Multipath!
https://www.bbc.co.uk/reception/help-guides/analogue-radio/troubleshooting-fm-radio
~~
Zo, de DAB is nu quasi gratis voor Studio100.

Koen
Koen
19 februari 2022 - 20:49 20:49

Maar nog altijd staat het rapport niet online en is de enige mogelijkheid mailen naar woordvoerder. Of weet iemand of ergens dat rapport online staat want ik kan niets vinden 1.5 week na de bestelling.

PVM
PVM
19 februari 2022 - 12:42 12:42

Ik vind het goed dat ze zich verdedigen, nu ben ik wel benieuwd hoe deze soap weer zal aflopen. Het beste zou zijn om een extra frequentie vrij te maken voor Studio 100 (BNL?).

Dimitri
Dimitri
19 februari 2022 - 13:42 13:42
Antwoord aan  PVM

Beter Klara van FM halen dat geeft de VRT een extra budget om DAB+ te optimaliseren zodat de klassiekemuziek liefhebber overal makkelijk en ruisvrij Klara kan luisteren. Dan mogen ze nog alle hoogvermogens zoals Sint-Pieters-Leeuw 89.5 aan MNM geven dan nog gaat Studio 100 met de overgebleven VRTfrequentie een efficiëntere dekking hebben dan Nostalgie.

T.T.
T.T.
19 februari 2022 - 18:14 18:14
Antwoord aan  Dimitri

Minister Dalle heeft al meermaals gezegd dat het FM-pakket van Klara niet ter discussie kan staan tot de huidige beheersovereenkomst met de VRT in 2025 afloopt. Dus die suggestie is niet realistisch.
Bovendien was het pakket dus helemaal niet toegewezen ten tijde van het indienen van de kandidaturen. De andere kandidaten zouden dus benadeeld worden mocht zo’n performant pakket dan ‘zo maar’ (zonder nieuwe ronde) in de schoot worden geworpen van de kandidaat met de laagste beoordelingsscore… en dus zouden hiertegen dan zeker meteen nieuwe juridische procedures volgen, die dan wellicht ook zeer eenvoudig gewonnen zouden worden…

David
David
19 februari 2022 - 18:31 18:31
Antwoord aan  Dimitri

Aan VRT zal men nooit raken. Ik luister niet naar Klara maar betwist de meerwaarde er niet van. Die zal hoe dan ook groter zijn dan Nostalgie. Voor nieuws moet je inderdaad niet luisteren naar nostalgie, doorsnee lokale radio, zelfs internetradio zendt zelfde uit. Maar Nostalgie heeft zeker bestaansrecht. Dat zou Spring ook hebben maar terugkrabbelen zal minister niet doen. Vakbekwaamheid is hoe dan ook ver zoek op zijn kabinet. Al draagt hij de gevolgen van Sven Gatz die ongetwijfeld slechtste minister moet zijn geweest. Lokale radiospeeltuin stelt niks meer voor. Ontvangst is veel slechter geworden. Maar dat zal de bedoeling geweest zijn….

Laatst bewerkt 11 maanden geleden door David
Ronny
Ronny
20 februari 2022 - 20:27 20:27
Antwoord aan  PVM

Ik stel me toch de vraag welk nut het overtal aan frequenties van Nostalgie/Q nu heeft. Overbodige frequenties : 88.1 Brugge, 87.6 Oostende, 103.7 Temse, 104.5 Mechelen, 104.6 Geel, 104.2 Pelt, 104.4 Scherpenheuvel, 96.8 Hasselt en van Q 103.3 Brugge, 104.8 Eeklo, 92.7 Lier, 100.0 Wuustwezel. De zender van Q voor Leuven zou toch ook op 102.5 kunnen uitzenden ipv 95.8. Voor Joe stel ik me vragen bij 88.8 Lummen, 93.5 Oudsbergen, 103.3 Diest

Dimitri
Dimitri
21 februari 2022 - 07:31 07:31
Antwoord aan  Ronny

103.7 Temse zou zijn nut moeten hebben voor Dendermonde maar spijtig is er ook een Brussel 103.7, Aalst 104.8 staat in de andere richting en Gent 103.5 heeft last van Antwerpen 103.4.

Don`t copy text!
14
0
Deel hier gerust uw gedachtenx