fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Economische meerwaarde VRT in kaart (video)

Met 267 miljoen euro dotatie in 2016 genereert de VRT 670 miljoen euro economische meerwaarde, uitgedrukt in tewerkstelling gaat dit om 5.768 jobs (voltijdse equivalenten). Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in 2018 door imec-SMIT, VUB in samenwerking met Flanders Business School, KU Leuven. Radio en muziek, spelen daarin een belangrijke rol.

De VRT heeft in de eerste plaats een maatschappelijke opdracht. De laatste jaren is er echter steeds meer aandacht voor de economische impact van de publieke omroep. Het nieuwe onderzoek, gaat nu dieper in op die rol. Daaruit blijkt dat elke euro die de overheid in de VRT investeert veel meer opbrengt voor Vlaanderen.

Elke geïnvesteerde euro levert 2,5 euro op voor de economie. Een groot deel van haar middelen besteedt de VRT aan leveranciers, met name de onafhankelijke productiesector, die deze middelen inzetten in de economie. Daarnaast besteedt men als werkgever een belangrijk deel van de middelen aan medewerkers die deze op hun beurt weer in de economie brengen.

Hefboom en motor

Innovatie is en blijft een belangrijke opdracht. In 2017 voerde VRT dertien onderzoeksprojecten uit in samenwerking met Vlaamse en internationale mediapartners, andere openbare omroepen, onderzoeksinstellingen en universiteiten. Naast afzonderlijke innovatieprojecten is er VRT Sandbox. Dit is de interne afdeling die samenwerkingen met start-ups, kmo’s uit de mediasector en andere innovatieve organisaties aangaat.

Tussen 2014 en 2017 besteedde de publieke de omroep jaarlijks gemiddeld 58,5 miljoen euro aan de onafhankelijke productie- en 17 miljoen euro aan de facilitaire- sector. Zo vormt de VRT een belangrijke hefboom voor de instandhouding van Vlaamse kwaliteitsfictie, kinderfictie en documentaires. De publieke omroep is coproducent van gemiddeld elf films per jaar.

De radio-advertentiemarkt 

De studie toont ook aan dat de sterke positie van radio in het Vlaamse medialandschap te danken is aan de combinatie van de publieke merken van de VRT én die van de commerciële omroepen. Daardoor is radio bij de adverteerders uitzonderlijk populair. De reclamemarkt is sinds 2011 jaarlijks gemiddeld met 5,5% gegroeid.

Dat is aanzienlijk meer dan die van het bruto nationaal product of de inflatie. Internationaal gezien is Vlaanderen (samen met Franstalig België) een uitschieter wat betreft het aandeel van radioreclame in de advertentiemarkt.

Het plafond

De VRT kent evenwel al jarenlang een plafond voor inkomsten uit radioreclame. Als onderdeel van de onafhankelijke studie werden verschillende scenario’s gesimuleerd waarbij de impact ervan werd ingeschat. Zowel een beperking van de reclamezendtijd, als een prijsdaling, als een mengvorm van deze beide heeft een nefast effect op alle omroepen. Bovendien leiden die beperkingen niet tot een verhoging van de inkomsten voor de private mediaspelers.

Paul Lembrechts (gedelegeerd bestuurder): “We houden ons aan het plafond voor reclame-inkomsten uit de radiomarkt. Al toont dit onderzoek wel aan dat dit niet noodzakelijk een positief effect heeft op deze markt. Adverteerders kopen een combinatie van advertentieruimte bij openbare én commerciële omroepen. Het plafond kan hen beperken bij die nationale of regionale campagnes. Op die manier kan het plafond de markt zelfs verstoren.”

Accelerator voor lokaal muziektalent

Bijna 18.000 lokale nummers en 6.900 Vlaamse artiesten vonden in 2017 hun weg naar het Vlaamse publiek uitsluitend via de VRT-radio’s. Door de diversiteit van het muziekbeleid heeft elk radionet z’n eigen profiel waardoor een rijke verscheidenheid aan artiesten en muziekgenres aan bod komt.

Paul Lembrechts: “Ook op het vlak van muziek willen we divers en versterkend voor artiesten zijn. Dat we daarin slagen, kunnen we ook aantonen met onze playlists. Daarin komen heel uiteenlopende artiesten aan bod die je enkel bij de VRT hoort. We bieden ook kansen aan nieuwe talenten met initiatieven als ‘De nieuwe lichting’ van Studio Brussel en ‘Start to DJ’ van MNM maar ook ‘Speel het hard’ met Thomas Van der Veken online op Canvas.be. Voor artiesten als Tamino kon de VRT mee dienen als springplank voor zijn succesvolle carrière. Artiesten zoals Buurman of Eva De Roovere hoor je bij de VRT-radio’s, niet bij andere Vlaamse zenders.”

De profielen

De muziekprofielen van de VRT-radionetten zijn volgens het onderzoek cruciaal voor de Vlaamse muziekindustrie. Het publiek ontdekt Vlaamse artiesten door de airplay, de VRT versterkt de muzieksector door het organiseren van talentenzoektochten en muziekevenementen (zoals Zomerhit, de Mia’s en de Showcases van Studio Brussel). Bovendien verbinden we het Vlaamse publiek met het capteren van muziekevenementen voor radio, televisie en online. Zo geven we de Vlaamse muzieksector in een kleine taalregio alle kansen om zich te ontwikkelen.

De VRT betekent bovendien nog op een andere manier een economische meerwaarde voor de muzieksector. Jaarlijks betaalt de VRT auteursrechten en naburige rechten uit aan de beheersvennootschappen voor artiesten en auteurs. In 2017 was de VRT goed voor in totaal 30 procent van de jaarlijkse inkomsten van de grote vennootschappen. Ook dit draagt bij tot de versterking van de muzieksector.


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Broadcast Partners
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Het populaire VRT-programma 'Volt' is door de Association for International Broadcasting (AIB) bekroond met de
Mocht u op zoek zijn naar Het Archief, dan tonen wij u de weg er
Evy Gruyaert (foto bovenaan) gaat vanaf het voorjaar van 2008 een prominente rol spelen in
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Waar de radio al niet goed voor is: de (Nederlandse) 'vitalo' kreeg zijn Vlaams synoniem
“Als we een duurzame organisatie willen zijn dan is het natuurlijk zo dat het belangrijk
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Kerstmisradio van het ‘andere soort’

Het Avondblad van 5 december (video)

Radio is enkel nog voor de ‘ouderen’ (audio)

Het Avondblad van 4 december (video)

Vier zenders worden één Warmste Radio

Het Avondblad van 3 december (video)

Sluiten