RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

StuBru: “Zwijg niet langer bij racisme”

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Studio Brussel is vanochtend met het nummer ‘This is America’ een speciale uitzending over racisme gestart. Luisteraars met een kleurtje konden hun verhaal kwijt na de dood van George Floyd, de zwarte Amerikaan die stierf bij zijn arrestatie. “De hele discussie die momenteel woedt, leert ons vooral dat we meteen moeten spreken (en niet zwijgen) als iets niet oké is”, vatte presentatrice Michèle Cuvelier samen.   

De beelden van de arrestatie en de dood van George Floyd shockeerden ook Studio Brussel-dj Black Mamba. “Het maakt niet uit welke huidskleur je hebt, dit komt sowieso binnen. Heel veel mensen zijn wakker geschoten, voor anderen was dit de druppel. Door de combinatie is de situatie ontploft”, denkt ze.

Zij maakte duidelijk dat racisme geen ver-van-mijn-bed-show is. “Het hangt af van je woonplaats, omgeving, familie en vrienden. (…) Mijn papa is zwart en mama blank. Ik merkte als kind al het verschil als ik met mijn mama alleen op straat liep of met mijn papa. Mensen reageren anders. Je beseft dat racisme overal zit, ook in België. Ik hoop hard dat mensen hun ogen hier gaan openen en gaan reageren op situaties.”

De dj riep op om in dialoog te gaan als mensen bepaalde uitlatingen doen. “Zwijg niet langer – ook als buitenstaander – ga in dialoog zonder aanvallend te zijn. (…) Gewoon zeggen, jongens, stop daarmee want je kwetst mensen. Let bijvoorbeeld op je taal, met termen als “blank” en “zwart”. Gebruik liever “wit” en “zwart”, dat is aangenamer.”

Coely vroeg op haar beurt dat zwarte activisten aan het woord zouden gelaten worden. “Pass the mic (geef de microfoon door, red.) aan de Afrikaanse activisten hier. Er is het Brusselse initiatief Black Speaks Back dat deze problematiek aankaart. Praat er onderling over.”

Coely vertelde dat ze racisme zelf niet veel meemaakt, maar hoort dagelijks de verhalen van haar sisters and brothers. “Het wordt tijd dat er over gesproken wordt in de media. (…) Mensen houden van de zwarte cultuur maar zien niet wat er gebeurt. Ze willen er niet mee geconfronteerd worden. Het is belangrijk. Het gaat om uw medemens.”

Zowel Coely als Black Mamba stellen dat de media focussen op de relschoppers. “Je ziet niet waaróm mensen juist op straat komen”, aldus Black Mamba. Coely: “Veel zwarte jongeren hebben hun emoties onderdrukt, en nu zie je de gevolgen. Ze hebben al vreedzaam betoogd. Veel betoogd. Maar er wordt niet geluisterd naar hen.” (Bericht: VRT.NWS)

° Filmpjes met Black Mamba en Coely zijn hier te bekijken.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Studio Brussel

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx