RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

StuBru: “Zwijg niet langer bij racisme”

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Studio Brussel is vanochtend met het nummer ‘This is America’ een speciale uitzending over racisme gestart. Luisteraars met een kleurtje konden hun verhaal kwijt na de dood van George Floyd, de zwarte Amerikaan die stierf bij zijn arrestatie. “De hele discussie die momenteel woedt, leert ons vooral dat we meteen moeten spreken (en niet zwijgen) als iets niet oké is”, vatte presentatrice Michèle Cuvelier samen.   

De beelden van de arrestatie en de dood van George Floyd shockeerden ook Studio Brussel-dj Black Mamba. “Het maakt niet uit welke huidskleur je hebt, dit komt sowieso binnen. Heel veel mensen zijn wakker geschoten, voor anderen was dit de druppel. Door de combinatie is de situatie ontploft”, denkt ze.

Zij maakte duidelijk dat racisme geen ver-van-mijn-bed-show is. “Het hangt af van je woonplaats, omgeving, familie en vrienden. (…) Mijn papa is zwart en mama blank. Ik merkte als kind al het verschil als ik met mijn mama alleen op straat liep of met mijn papa. Mensen reageren anders. Je beseft dat racisme overal zit, ook in België. Ik hoop hard dat mensen hun ogen hier gaan openen en gaan reageren op situaties.”

De dj riep op om in dialoog te gaan als mensen bepaalde uitlatingen doen. “Zwijg niet langer – ook als buitenstaander – ga in dialoog zonder aanvallend te zijn. (…) Gewoon zeggen, jongens, stop daarmee want je kwetst mensen. Let bijvoorbeeld op je taal, met termen als “blank” en “zwart”. Gebruik liever “wit” en “zwart”, dat is aangenamer.”

Coely vroeg op haar beurt dat zwarte activisten aan het woord zouden gelaten worden. “Pass the mic (geef de microfoon door, red.) aan de Afrikaanse activisten hier. Er is het Brusselse initiatief Black Speaks Back dat deze problematiek aankaart. Praat er onderling over.”

Coely vertelde dat ze racisme zelf niet veel meemaakt, maar hoort dagelijks de verhalen van haar sisters and brothers. “Het wordt tijd dat er over gesproken wordt in de media. (…) Mensen houden van de zwarte cultuur maar zien niet wat er gebeurt. Ze willen er niet mee geconfronteerd worden. Het is belangrijk. Het gaat om uw medemens.”

Zowel Coely als Black Mamba stellen dat de media focussen op de relschoppers. “Je ziet niet waaróm mensen juist op straat komen”, aldus Black Mamba. Coely: “Veel zwarte jongeren hebben hun emoties onderdrukt, en nu zie je de gevolgen. Ze hebben al vreedzaam betoogd. Veel betoogd. Maar er wordt niet geluisterd naar hen.” (Bericht: VRT.NWS)

° Filmpjes met Black Mamba en Coely zijn hier te bekijken.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Studio Brussel organiseert Facebook-concert

Online meezingen en dansen met onder meer Selah Sue, Brihang en Netsky Studio Brussel organiseert Lees verder

Studio Brussel: 35 jaar ‘De Afrekening’ (video)

In 2020 bestaat 'De Afrekening' maar liefst 35 jaar. Daarom rekende Studio Brussel gisteren, woensdag Lees verder

(Bijna) Helemaal nieuw bij Studio Brussel (video)

De ene maakt een soort doorstart bij Studio Brussel, de andere pakt bij dezelfde zender Lees verder

De Nieuwe Lichting van Studio Brussel 2020

Ontdek vandaag het Belgisch muziektalent van morgen De kogel is door de kerk, de negen finalisten Lees verder

Studio Brussel: De Tijdloze Countdown

Studio Brussel telt voor het eerst af naar De Tijdloze 100 met De Tijdloze Countdown Lees verder

Studio Brussel lanceert nieuw digitaal kanaal

Studio Brussel lanceert een nieuw digitaal kanaal: The Greatest Switch. Vanaf nu kan iedereen non-stop luisteren naar dance classics via Lees verder

StuBru: twee nieuwe muziekstreams (video)

Het voorjaar van 2020 lijkt zich in de radiodagboeken te gaan nestelen als dat van Lees verder

StuBru: ‘Juicy’ van The Notorious B.I.G op 1 in de ‘Hooray 100’

Voor het tweede jaar op rij is 'Juicy' van The Notorious B.I.G verkozen tot dé Lees verder

Meer over Studio Brussel

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx