Vorige week, donderdag 23 augustus, stuurde het CIM de meest recente luistercijfers aka marktaandelen de wijde wereld in. Heuse aardverschuivingen vielen er niet te noteren. Iemand verloor een beetje, een ander kreeg er iets bij. Uiteindelijk bleef alles zowat bij het oude. En omdat je met cijfers alle richtingen uitkan, werd dit dan ook gedaan. Zij het meestal in positieve zin. Persverantwoordelijken worden nu eenmaal betaald om dat te doen.
Toch werden er her en der werden wenkbrauwen gefronst bij het verlies van Studio Brussel, net geen volle procent (nu 10,3%). Mogelijk was het feit dat MNM (nu 10,5%) er tegelijk op vooruitging en daarmee voor het eerst voor de oudere broer in de ranking terechtkwam, iets te opvallend. Ook Qmusic (nu 12,6%) stak StuBru (opnieuw) voorbij. Reden tot enige ongerustheid bij de VRT? Misschien, want als je er ook het marktaandeel van exact een jaar geleden bijhaalt dan valt een constante op. Toen klokte StuBru immers nog af op 12,5% (zie tabel). Ruim twee procent verlies op één jaar. Toch reden tot enige bezorgdheid?
Betere opdeling in leeftijdsgroepen
“Nee, helemaal niet’, klinkt het bij netmanager Jan Van Biesen in Het Laatste Nieuws. ”Die kleine terugval bij StuBru is deels te wijten aan het succes van MNM en de Marathonradio in juni: Peter Van de Veire, Julie Van den Steen en Brahim Attaeb maakten toen drie weken lang de klok rond radio voor studenten in de blok”. Peter Van de Veire: “Het succes van MNM is een gevolg van consequent voor maatschappelijk relevante radio te kiezen. We maken radio met een missie, zoals de Marathonradio. Maar de Strafste School is daar ook een voorbeeld van. We moeten daar niet flauw over doen: de eerste jaren was het niet duidelijk waar MNM voor stond. Radio is een traag medium: het duurt lang voor luisteraars je vinden.”
Intussen zijn de lijnen blijkbaar veel beter uitgezet. MNM mikt op luisteraars vanaf 12 jaar. Eénmaal ze 25 zijn worden ze verondersteld te switchen naar Studio Brussel. Daar mogen ze blijven hangen tot ze 45 worden.”De rol van StuBru is die van een muzikale gids”, zegt nethoofd Jan Van Biesen nog. “Wij proberen muziek die minder evident is naar een breed publiek te brengen.”
What goes up, must come down
Ook in het land van de radiocijfers. Een decennium terug was de Reyerslaan al content als Studio Brussel vijf procent marktaandeel haalde. Maar langzaam werd dit meer. Nogmaals Van Biesen: “Wij zijn de laatste jaren erg verwend geweest op het vlak van luistercijfers. Dat lag in de eerste plaats aan onze eigen kwaliteiten, maar misschien ook aan te weinig concurrentie van andere zenders. Maar op een bepaald moment heb je de grens bereikt. Bomen blijven niet eindeloos doorgroeien. En wij hebben ook nooit de ambitie gehad om een marktaandeel van 15 of 20 procent te bereiken.”
Toch zit een ommezwaai, ondanks de constante daling, er niet aan te komen. “Ik heb natuurlijk liever een luisteraar meer dan een luisteraar minder,” stelt Van Biesen (fotocredits: redbullelektropedia.be), “maar wij zijn niet in paniek. Wij hebben nog steeds een sterk marktaandeel, en wij kijken naar de totale impact.”
De man heeft gelijk want Studio Brussel is en blijft een sterk merk, een half miljoen vriendjes bij Facebook en ruim 171.000 volgers op Instagram, bewijzen dat. Niemand van de concullega’s doet op dat vlak beter. Blijft de vraag hoeveel waarde je moet hechten aan het vluchtige karakter van sociale media.
De belastingsradio’s kunnen niet snel genoeg heel veel marktaandeel verliezen. Deze tijden is er geen plaats noch nut voor de staatsradio’s. Afschaffen die handel!
StuBru terugloop in luistercijfers, net als 3 FM ? Is het omdat jongeren steeds minder radio luisteren ? Ben als oudere jongere elke vrijdag luisteraar met nog een stukje weekend. Fijne zender om naar te luisteren, via de site en TuneIn in Nederland