fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

StuBru verloor 2% marktaandeel in een jaar

Vorige week, donderdag 23 augustus, stuurde het CIM de meest recente luistercijfers aka marktaandelen de wijde wereld in. Heuse aardverschuivingen vielen er niet te noteren. Iemand verloor  een beetje, een ander kreeg er iets bij. Uiteindelijk bleef alles zowat bij het oude. En omdat je met cijfers alle richtingen uitkan, werd dit dan ook gedaan. Zij het meestal in positieve zin. Persverantwoordelijken worden nu eenmaal betaald om dat te doen.

Toch werden er her en der werden wenkbrauwen gefronst bij het verlies van Studio Brussel, net geen volle procent (nu 10,3%). Mogelijk was het feit dat MNM (nu 10,5%) er tegelijk op vooruitging en daarmee voor het eerst voor de oudere broer in de ranking terechtkwam, iets te opvallend. Ook Qmusic (nu 12,6%) stak StuBru (opnieuw) voorbij. Reden tot enige ongerustheid bij de VRT? Misschien, want als je er ook het marktaandeel van exact een jaar geleden bijhaalt dan valt een constante op. Toen klokte StuBru immers nog af op 12,5% (zie tabel). Ruim twee procent verlies op één jaar. Toch reden tot enige bezorgdheid?

Betere opdeling in leeftijdsgroepen

“Nee, helemaal niet’, klinkt het bij netmanager Jan Van Biesen in Het Laatste Nieuws. ”Die kleine terugval bij StuBru is deels te wijten aan het succes van MNM en de Marathonradio in juni: Peter Van de Veire, Julie Van den Steen en Brahim Attaeb maakten toen drie weken lang de klok rond radio voor studenten in de blok”. Peter Van de Veire: “Het succes van MNM is een gevolg van consequent voor maatschappelijk relevante radio te kiezen. We maken radio met een missie, zoals de Marathonradio. Maar de Strafste School is daar ook een voorbeeld van. We moeten daar niet flauw over doen: de eerste jaren was het niet duidelijk waar MNM voor stond. Radio is een traag medium: het duurt lang voor luisteraars je vinden.”

Intussen zijn de lijnen blijkbaar veel beter uitgezet. MNM mikt op luisteraars vanaf 12 jaar. Eénmaal ze 25 zijn worden ze verondersteld te switchen naar Studio Brussel. Daar mogen ze blijven hangen tot ze 45 worden.”De rol van StuBru is die van een muzikale gids”, zegt nethoofd Jan Van Biesen nog. “Wij proberen muziek die minder evident is naar een breed publiek te brengen.”

What goes up, must come down

Ook in het land van de radiocijfers. Een decennium terug was de Reyerslaan al content als Studio Brussel vijf procent marktaandeel haalde. Maar langzaam werd dit meer. Nogmaals Van Biesen: “Wij zijn de laatste jaren erg verwend geweest op het vlak van luistercijfers. Dat lag in de eerste plaats aan onze eigen kwaliteiten, maar misschien ook aan te weinig concurrentie van andere zenders. Maar op een bepaald moment heb je de grens bereikt. Bomen blijven niet eindeloos doorgroeien. En wij hebben ook nooit de ambitie gehad om een marktaandeel van 15 of 20 procent te bereiken.”

Toch zit een ommezwaai, ondanks de constante daling, er niet aan te komen. “Ik heb natuurlijk liever een luisteraar meer dan een luisteraar minder,” stelt Van Biesen (fotocredits: redbullelektropedia.be), “maar wij zijn niet in paniek. Wij hebben nog steeds een sterk marktaandeel, en wij kijken naar de totale impact.” De man heeft gelijk want Studio Brussel is en blijft een sterk merk, een half miljoen vriendjes bij Facebook en ruim 171.000 volgers op Instagram, bewijzen dat. Niemand van de concullega’s doet op dat vlak beter. Blijft de vraag hoeveel waarde je moet hechten aan het vluchtige karakter van sociale media.


Meer over Studio Brussel

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
(Bijna) Helemaal nieuw bij Studio Brussel (video)

De ene maakt een soort doorstart bij Studio Brussel, de andere pakt bij dezelfde zender Lees verder

De Nieuwe Lichting van Studio Brussel 2020

Ontdek vandaag het Belgisch muziektalent van morgen De kogel is door de kerk, de negen finalisten Lees verder

StuBru: Music was the answer

137 000 Vlamingen kwamen samen in muziekstad Kortrijk De Warmste Week zit erop. Het opgehaalde bedrag Lees verder

Studio Brussel: De Tijdloze Countdown

Studio Brussel telt voor het eerst af naar De Tijdloze 100 met De Tijdloze Countdown Lees verder

StuBru zorgt voor de soundtrack bij De Warmste Week

Eva De Roo, Joris Brys en Fien Germijns draaien verzoekplaten voor het goede doel Over Lees verder

RoSa wil meer vrouwen in de ‘Tijdloze van StuBru’

Studio Brussel zendt ieder jaar ‘De Tijdloze’ uit, een eindejaarlijst van de honderd meest onvergetelijke Lees verder

2000: Contact wil Donna of Stubru overnemen

Radio Contact heeft 'een openbaar bod tot overname' van Radio Donna of Studio Brussel gedaan. Lees verder

Studio Brussel lanceert nieuw digitaal kanaal

Studio Brussel lanceert een nieuw digitaal kanaal: The Greatest Switch. Vanaf nu kan iedereen non-stop luisteren naar dance classics via Lees verder

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
Evert De SmedtErik van Ipenburg Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Evert De Smedt
Gast
Evert De Smedt

De belastingsradio’s kunnen niet snel genoeg heel veel marktaandeel verliezen. Deze tijden is er geen plaats noch nut voor de staatsradio’s. Afschaffen die handel!

Erik van Ipenburg
Gast
Erik van Ipenburg

StuBru terugloop in luistercijfers, net als 3 FM ? Is het omdat jongeren steeds minder radio luisteren ? Ben als oudere jongere elke vrijdag luisteraar met nog een stukje weekend. Fijne zender om naar te luisteren, via de site en TuneIn in Nederland

Meer in Actueel
VS: Doek valt over tijdseinzenders

Nostalgie voor het eerst op kop in Wallonië

Het weekendblad van 25 & 26 augustus (video)

Eenmalige come back in het ‘Duyster’ (video)

Het Avondblad van 24 augustus (veel audio en vlog)

De ‘rake’ analyse van Laura Lynn (video)

Sluiten