fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Streektaal Radio: vlag dekt de lading

Radio is sinds z’n ontstaan heel snel dé toegangspoort geworden tot de rest van de wereld. Andere culturen werden zonder al te veel moeite bereikbaar. Midden- en vooral kortegolf werden je oor op de wereld. Met de komst van internetradio werd het medium nog een stuk toegankelijker én socialer.

De digitalisering van zend- en studio-apparatuur maakte grote financiële en dito structuren bovendien overbodig. Wie radio wil maken, kan dit tegenwoordig zonder al teveel moeite doen. Voor diezelfde hele wereld. Die lage drempel zorgt ook nog eens voor een immense diversiteit. Noem een onderwerp, of er bestaat een radiostation dat zich er heel specifiek op toelegt. 

Zo is er bijvoorbeeld Streektaal Radio. Al vijftien jaar actief, niet zonder succes overigens. Het format moge duidelijk zijn, de naam dekt immers de lading. Een twee uur durend radioprogramma waarin streektaal; dialect, Friestalige en Vlaamse muziek gedraaid wordt. Een vijfentwintigtal radiostations verspreid over beide Lage Landen, zenden het wekelijks uit.

Lokale cultuur uitdragen via radio naar de rest van de wereld. Makkelijker dan ooit. In theorie, de rest van de wereld moet natuurlijk wel te weten komen dat dit project bestaat. Ben Nijkamp (foto) is de initiatiefnemer. Hij bezit zo’n achttienduizend liedjes in ‘streektaal’; een ferme muzikale database die sinds kort ook wordt aangevuld met nummers uit Zuid-Afrika. Een ver-weg-land dat dit radioproject volop aan het ontdekken is.

Streektaalmuziek is geen synoniem voor ouderwetse liedjes, wel voor moderne nummers. Van blues tot pop, van klassiek tot rock, van chanson tot reggae… Regelmatig zijn er artiesten live in de studio of via de telefoon in de uitzending. Het programma wordt elke maandag live uitgezonden via Hofstreek FM. Het signaal vertrekt vandaar uit naar de andere omroepen in de Lage Landen.

Streektaal Radio voldoet aan de normen van de Mediawet en is geheel gratis. Radiostations dien interesse hebben om het programma eveneens uit te zenden, kunnen contact opnemen. Ook iedereen die zingt in een lokale taal mag zijn/haar/hun nummers opsturen naar streektaalradio@hotmail.com. Er is een Facebook-pagina , luisteren kan ook via Mixcloud. (TB)


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Regi Penxten heeft speciaal voor 'Het Experiment' van Qmusic een nieuw nummer opgenomen onder de
Begin jaren 80 van de vorige eeuw was het format ‘Disco Radio’ tanende en onderging
Plugplaten, daar had ik het de vorige keer over. Liedjes waarvoor betaald wordt om ze
Anderhalf etmaal na dat Duncan Laurence (fotocredits: Songfestival.be) voor Nederland het Eurovisie Songfestival in Tel
Nostalgie verwelkomt vanaf 1 juni Johan Notenbaert (42) als programma-manager. Hij verlaat daarvoor de Q-groep.
Begin jaren 80 van de vorige eeuw was het format ‘Disco Radio’ tanende en onderging
‘Dos Cervezas’, de singel waarmee Tom Waes probeert om zich te plaatsen voor een schlagerfestival
Het is een traditie geworden: elk jaar bedenkt Radio 2 een passend Feestlied voor de Vlaamse feestdag.

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Popradio worstelt met overaanbod Ariana en Cardi
Het Middagblad van 10 maart (video)
Lumo: een ganse radiostudio in je rugzak
Het Middagblad van 9 maart (video)
Het Avondblad van 8 maart (audio)
VRT op DAB+: van 20 naar 36 zenders
Sluiten