fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Straks is ‘Het land van Hoogland’ terug (video)

De legendarische talkshow wordt uitgezonden op meerdere frequenties

Legendarische talkshow

Het land waarin we leven zit mee in een wereldcrisis, mensen leven in isolatie en op sociale afstand, en de maatschappij staat bijna even stil als de beurs. De radiowereld schakelt – waar mogelijk – weer over op direct contact met de luisteraar: van informatie, tot verzoekplaten, en gerichte interactie via sociale media. Door het corona-virus is er een grote crisis in de gezondheid, de pandemie heeft op korte tijd ook heel wat in beweging gezet in de media.

Als het radiohart klopt in de maatschappij, en de luisteraar de voorrang krijgt die hij/zij altijd zou verdienen, dan gaat de naam van Peter Hoogland over de lippen. De populaire presentator heeft zijn naam immers verbonden aan de meest legendarische talkshow ooit op Vlaamse radio: ‘Het land van Hoogland’. Het jongerenprogramma haalde tussen september 1997 en december 2000 hoge scores bij TOPradio, en keerde in november 2018 voor een 90ies-week even terug bij JOE. 

Een promotiefilmpje

Kan de corona-crisis ‘Het Land’ weer terug op de radio brengen? De afgelopen dagen postte Peter Hoogland een promotiefilmpje over ‘Het Land’, via sociale media (zie onder). Een comeback bij de vrienden, ‘misschien maar tien man en een paardenkop’, maar hij zou zich amuseren. Ondertussen is er echter al een waslijst van omroepen (zie onder), die spontaan willen meewerken aan een corona-versie van ‘Het Land van HooPland’, zoals Peter het nu wel eens noemt. 

Eénzelfde programma gelijktijdig

Kan dat zomaar? De corona-stilte is natuurlijk ideaal voor een intro van ’Het Land’: ‘De klokken hebben gesproken, de nacht is gevallen. De sterren zijn weg’. Alles leeg en stil, behalve rond de nachtvuren van de transistorradio’s. ‘Schrijdt de jonge oppergod weer de trappen der waanzin af?’ Hieronder staat al een lijst van omroepen, die het programma op meer dan dertig frequenties willen uitzenden. Is het dan niet illegaal om samen éénzelfde programma gelijktijdig uit te zenden? 

Normaal gezien wel. We herinneren ons nog het antwoord, begin 2018, van de toenmalige Vlaamse minister van media, hierover. Sven Gatz verwees toen naar art. 134.1 van het decreet, “het uitzenden van radioprogramma’s, ongeacht de duur of het tijdstip ../… die identiek zijn ../… is verboden”. Elke andere vorm van eenvormigheid, of samenwerking, in programma’s was volgens hem eveneens verboden, Gatz wou geen ‘eenvormigheid’ in de lokale radiosector. 

Een uitzondering

Voor een nationale crisis, zoals met het corona-virus, voorziet het decreet echter een uitzondering in datzelfde artikel 134.1: 

In afwijking van het eerste lid kunnen landelijke, regionale, netwerk- of lokale radio-omroeporganisaties met de radio-omroep van de Vlaamse Gemeenschap of met andere landelijke, regionale, netwerk- of lokale radio-omroeporganisaties samenwerken om eenmalige grote acties op te zetten, zoals caritatieve acties, of bij uitzonderlijke evenementen of belangrijke gebeurtenissen. Het uitzenden van identieke radioprogramma’s en gestructureerde eenvormigheid in het programmabeleid zijn dan toegestaan. Met behoud van het eerste lid is het de landelijke, regionale, netwerk- en lokale omroeporganisaties toegestaan in hetzelfde omroepprogramma ontkoppelde radioreclame te brengen.”

(Bron: pagina 45

Vanavond vanaf 21:00 uur

Peter Hoogland heeft ondertussen thuis een complete radiostudio laten bouwen, ‘Het Land’ wordt technisch gerealiseerd door David Tourny, van Radio TRL Eeklo. Het programma wordt trouwens ook aangeboden via sociale media, en omroepen die alsnog willen meewerken kunnen zich nog steeds aanmelden via peter@hoogland.be. The legend is back! De corona-crisis brengt ‘Het Land van Hoogland’ terug. Vanavond, vanaf 21:00 uur via sociale media, en:   

TRL Eeklo 105.6 MHz

Meetjesland Zuid-Zeeuws Vlaanderen 106.9 MHz
REFLEX Mechelen 106.2 MHz

Boom 106.9 MHz
T.R.O. Torhout 107.5 MHz
Oostkamp 105.7 MHz
I.R.O.
107.2 MHz


107.6 MHz
METEOR Aalter 105.0 MHz

Tielt 105.8 MHz
BE ONE Oostende 107.4 MHz

Blankenberge 105.6 MHz
PARK Antwerpen 106.3 MHz

Brasschaat en omstreken 105.6 MHz
Trendy FM Lommel 106.5 MHz

Hechtel-Eksel  107.7 MHz

Ham 106.0 MHz

Beringen 106.4 MHz

Houthalen-Helchteren 107.0 MHz
ACCENT Wetteren 106.1 MHz

Gent 104.9 MHz
DOMINO Ronse 107.4 MHz

Oudenaarde 106.6 MHz
MFM Zottegem 107.6 MHz

Brakel 105.6 MHz

Houtem 107.2 MHz
CITY MUSIC Aalst 107.8 MHz

Ninove 105.8 MHz

Haaltert Denderstreek 105.8 MHz
10 FM Tienen 105.0 MHz

Linter 107.0 MHz
VRD Limburg Diepenbeek 106.5 MHz

Hasselt 106.1 MHz
TROS Dendermonde – Berlare Buggenhout – Lebbeke – Zele 106.3 MHz

Dendermonde – Berlare Buggenhout – Lebbeke – Zele 105.2 MHz
Waregem1 Waregem 105.4 MHz
Deerlijk 107.7 MHz
Sea Fun Knokke-Heist 106.2 MHz
Wradio Westhoek 105.0 MHz


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Peter Hoogland mag het uitleggen bij Joe (video)

Van 12 tot 16 november staan de jaren ’90 centraal op Joe tijdens ‘Celebrate the Lees verder

Comeback van ‘Het Land van Hoogland’ (video)

U moest er gisteren extra lang voor opblijven of misschien zeer vroeg voor opstaan. U Lees verder

Blad 452: Leugenpaleis, Hoogland & STARFM (video)

Bijzondere tijden zetten reguliere zaken op z'n kop. Ook bij ons. Waar de zaterdagse editie Lees verder

1998: Geen visum nodig voor Hoogland (video)

Het land van Hoogland, één van TOPradio's populairste programma’s, wordt tegenwoordig in de media algemeen Lees verder

2001: Bert Geenen hertekent TOPradio (audio)

Bert Geenen, de nieuwe programmadirecteur van de Vlaamse Media Maatschappij (VMM), en presentator Peter Hoogland Lees verder

1999: PTT op zoek naar donor (audio)

Zoals ieder land, heeft ook Hoogland zijn PTT. Met deze nuance dat het aldaar om Lees verder

Het radiodagboek van 11 februari – 042 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 31 januari – 031 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het nieuwe jasje van de ‘ouwe wereldontvanger’ (video)

UK: Heart past het weekend aan

Het is vandaag 30 maart… 1980 (audio)

Sluiten