RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Stijn Van de Voorde: 50 jaar festivals in Vlaanderen

StuBru-podcast ‘Vijftig tinten gras’: vanaf nu op stubru.be en via de Studio Brussel-app

Terwijl alle muziekliefhebbers wachten tot de weides weer open mogen blikt Studio Brussel nostalgisch terug op een halve eeuw festivals met ‘Vijftig tinten gras’, een gloednieuwe podcastreeks met Stijn Van de Voorde.

Hij blikt zes afleveringen lang terug op een halve eeuw festival-erfgoed op Vlaamse bodem, te beginnen met een bijzonder evenement aan de voet van de Kluisberg, in oktober 1969. Daar werd toen een vijfdaags festivalletje georganiseerd waar onder meer Pink Floyd en Frank Zappa op het podium stonden, zelfs even samen. 

Rond diezelfde tijd begon ook Jazz Bilzen pop en rock te programmeren en was de trein vertrokken. Eind jaren 70 ontstond Torhout/Werchter, in de jaren 80 kwam Pukkelpop erbij, en intussen heeft ongeveer elk dorp zijn festival. De reeks is een nostalgische terugblik voor festivalfans van alle generaties.

‘Vijftig tinten gras’ is gebaseerd op een veertigtal interviews met personen die een bijdrage leverden aan meer dan vijftig jaar festivals in ons land. Waarom groeide het kleine België uit tot een groots festivalland? Elke aflevering behandelt een ander decennium. 

Met onder meer: Guy Mortier, Stephen & David Dewaele, Herman Schueremans, Netsky, The Pebbles, Chokri Mahassine, Lange Polle (Triggerfinger), Tom Barman, Walter Grootaers, Guy Swinnen, Charlotte Dewitte, Franky De Smet-Vandamme, Alex Callier, Luc en Eppo Janssen, Flip Kowlier… En de organisatoren en sympathisanten van onder andere Jazz Bilzen, Seaside Festival, Breekend, Beach Rock, Festivalcatraz, Zwemdokrock, Graspop, Cactus Festival, Leffingeleuren, Couleur Café, Tomorrowland, Lokerse Feesten, Sjock en Rock Herk.

° ‘Vijftig tinten gras’: vanaf vrijdag 3 juli op stubru.be en via de Studio Brussel-app.


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Studio Brussel
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx