RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Steun lokale media wordt verlengd in Nederland

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Nederland schiet de overheid de lokale media nogmaals ter hulp met een steunpakket van 24 miljoen euro. “Nu de coronacrisis voortduurt, moet dit ervoor zorgen dat mensen in deze tijd gebruik kunnen blijven maken van onafhankelijke en betrouwbare informatie uit hun omgeving. Juist nu is de behoefte aan een goede lokale nieuwsvoorziening groot”, benadrukte minister Arie Slob voor Media.

Omdat lokale media hun advertentie-inkomsten de afgelopen tijd fors zagen teruglopen, werd begin april reeds het ‘Tijdelijk Steunfonds voor Lokale Informatievoorziening’ in het leven geroepen. Daarmee werden 181 lokale publieke radio-omroepen en 410 huis-aan-huiskranten voor drie maanden geholpen. Het geld dat met de eerste ronde nog niet was opgemaakt, zo’n 1,6 miljoen euro, wordt momenteel ingezet om ook andere lokale media te ondersteunen, waaronder lokale websites.

Dit steunfonds wordt nu verlengd. Lokale publieke omroepen, huis-aan-huiskranten die tenminste negen keer per jaar verschijnen en lokale betaalde nieuwsbladen, kunnen er aanspraak op maken. Het streven is dat zij zich vanaf 15 juni weer kunnen melden bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek die het steunfonds uitvoert. Specifieke voorwaarden worden nu nog verder uitgewerkt.

De regelingen komen bovenop de generieke maatregelen die het Nederlandse kabinet al eerder nam om bedrijven te helpen. Het gaat onder meer om extra ondersteuning voor zelfstandige ondernemers zonder personeel (ZZP) en uitstel van het betalen van enkele belastingen. Daarnaast komt er op korte termijn vanuit de Stichting Regionale Publieke Omroep twee miljoen euro beschikbaar om de lokale journalistiek een impuls te geven en gaat de minister coulanter om met diverse deadlines, zoals voor het indienen van het jaarverslag 2019.

Ook Google ondersteunt diverse lokale nieuwsorganisaties met financiële steun. In totaal gaat het in Nederland om zo’n zeventig lokale nieuwsorganisaties. (BVP – MediaMagazine)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jaques
Jaques
29 mei 2020 - 12:00 12:00

Hier in Belgie kunnen ze met schaamrood nog wat uit leren. In Nederland krijgen de media en lokale initiatieven extra steun, hier in Belgie krijgen deze gewoon extra lasten (lees VRM bijdrage als voorbeeld) tijdens deze vreselijk moeilijke periode waar bijna alle inkomsten opgedroogd zijn.

Dirk
Dirk
29 mei 2020 - 17:31 17:31
Antwoord aan  Jaques

gelukkig hadden ze bij de vrt nog wat geld liggen om in deze moeilijke periode 4 extra streaming kanalen te lanceren (3x stubru en 1x radio 2) om te reageren op de commerciële zenders 😉

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx