RadioVisie

  • .
    .

Sterk herstel radioreclamemarkt in Nederland

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De commerciële malaise in de Nederlandse radiowereld lijkt hemelaal voorbij. Als gevolg van de coronacrisis liepen de advertentie-inkomsten fors terug, maar inmiddels zijn de totale netto reclamebestedingen in het eerste half jaar van 2021 gestegen met 31% tot 88,4 miljoen euro. Daarmee zit men weer bijna op het niveau van voor de crisis.

Het Radio Advies Bureau (RAB) publiceerde zopas, met een uitgebreid halfjaar rapport over de radiomarkt, de omzet van het eerste kwartaal van 2021. Het RAB is de Nederlandse marketingorganisatie van alle landelijke en regionale, publieke en commerciële radiostations. RAB staat voor het vermarkten van radiokennis en biedt inspiratie aan adverteerder, reclame- en mediabureaus om met radioreclame méér te bereiken bij de luisteraars van de radiomerken. Daarnaast is men één van de opdrachtgevers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO).

Digitale radioreclame grootste groeimarkt

De netto omzetstijging in het tweede kwartaal bedroeg maar liefst 63,7%, in het eerste kwartaal was dit 2,3%. Met 52,3 miljoen euro in het tweede kwartaal investeren adverteerders weer op niveau in radioreclame. Spotreclame was goed voor bijna 80 miljoen euro, aan non-spot werd ruim 5 miljoen euro besteed. Digitale radioreclame kreeg ruim 3 miljoen euro en zit hiermee al bijna op het volume van heel 2020.

Retail is veruit de grootste branche, gevolgd door financiële dienstverlening en overheid-educatie-non-profit. De branche was- en reinigingsmiddelen is procentueel de grootste stijger met een index van 553. Het ministerie van VWS was de grootste adverteerder in het eerste half jaar, nummer 2 is A.S. Watson en T-Mobile staan op 3. Een logische resonantie van de alledaagse werkelijkheid in tijden van de coronapandemie; veel overheidsvoorlichting, handen wassen en vanuit eigen locatie communiceren en werken.


Luistertijd blijvend op hoog niveau

De gemiddelde luistertijd ligt met 04:16 per dag – in de eerste helft van 2021 – op hetzelfde hoge niveau van de eerste helft in 2020. De luistertijd is sinds de uitbraak van het coronavirus gestegen, dit gaat op voor alle leeftijdsgroepen.

 
RAB halfjaarrapport 2021

Voor het eerst publiceert het RAB een halfjaarrapport met een overzicht van radioreclamebestedingen en belangrijkste luistercijfers. Begin 2022 is er het jaarrapport. Klik hier voor het uitgebreide radio halfjaarrapport 2021. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx