fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Stan Haag zou vandaag 100 geworden zijn! (audio)

Stan Haag, radio-icoon uit de vorige eeuw, en naast populair presentator ook een succescol liedjesschrijver, zou vandaag 16 juli honderd jaar geworden zijn. Hij overleed echter op 1 december 2001. Alhoewel Nederlander, werkte Stan ook een groot deel van zijn actieve carrière voor Vlaamse radiostations.

In 1984 was hij actief bij Radio Noordzee in Limburg. Stan werkte steeds met een technicus in Hasselt. Patrick Maes deed dat het meest, maar ook Mariet van de Bos en Eric Daem, deden dat wel eens. In die periode waren de twee laatste geciteerde heren ook actief bij Radio Kompas en Radio Andromeda aan de kust. In onderstaande opname interviewt Mariet Stan Haag tien jaar na het verdwijnen van de Nederlandse zeezenders.

In het prille begin van zijn loopbaan, was Stan Haag actief als tekst- en liedjesschrijver bij de Nederlandse omroepvereniging KRO. De microfoon liet hij meestal over aan anderen tot Radio Luxemburg hem vroeg om een week in te springen voor een zieke collega. Die ene week werd uiteindelijk … tien jaar. In 1968 kwam hij bij de zeezender Radio Veronica terecht. 

Maar op 31 augustus 1974 zat hij plots zonder baan, nadat Nederland alle medewerking aan zendschepen verboden had. Eén offshore radiostation had zich daarvan niks aangetrokken en was in de lucht gebleven. Omdat de justitie Radio Mi Amigo echter op de hielen zat, werd er een nieuw en veilig onderkomen gevonden in het Spaanse Playa de Aro. Stan Haag werd één van de nieuwe presentatoren. Hij verhuisde met vrouw Nick en zoontje Stan Jr. naar de Costa Brava.

Na drie jaar Spanje kreeg Stan ruzie met Mi Amigo-baas Sylvain Tack en besloot hij het station te verlaten. Ton Schipper nam zijn programma’s over. Anno 1984 was de radiosituatie in België danig veranderd en waren er heel wat vrije radio’s te horen. Stan voelde zich een geboren piraat, bij de Nederlandse omroep had hij nooit kunnen werken. “Het duurt me allemaal veel te lang, vergaderingen, administratie…”  

Anno 1984 was Stan Haag weer actief in België bij Radio Noordzee in Limburg en bij Radio Mi Amigo in Duisburg. Maar de wetgeving rond onafhankelijke radiostations werd nog maar eens aangepast, waardoor zenders met hoge vermogens in Vlaanderen niet meer mochten. Het Mi Amigo-avontuur aan land duurde niet lang. 

Een jaar later was Stan zat Stan weer op zee, figuurlijk dan, want zijn programma’s werden aan land opgenomen. Nu presenteerde hij zijn verzoekprogramma ‘Jukebox’ op de Nederlandse zeezender Monique. Maar de omstandigheden waren niet meer wat ze geweest waren. Monique was minder populair, met minder verzoekjes als gevolg. Bovendien zat Stan een beetje vast in de tijd. Radio was ander medium geworden en Stan verdween ook weer bij Monique…

° Stan Haag op 5 september 1984 bij Mi Amigo Duisburg. Er is ook nog een stukje van het programma van Eric Daem.


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Stan Haag ‘voor eeuwig op wacht’ (véél audio)

Vandaag is het alweer achttien jaar geleden dat Stan Haag, radiolegende in Nederland én Vlaanderen, Lees verder

Het is vandaag 9 juli… 1985 (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag Lees verder

Goeiemorgen, dit is Mi Amigo en ik ben Stan – 2 (audio)

‘Dubbele tijdsmelding’ heette het ooit bij de radio. Een tijdstip met twee keer hetzelfde cijfer. Lees verder

Goedemorgen, dit is Mi Amigo, ik ben Stan – 1 (audio)

Radio is in hoofdzaak een medium om naar te luisteren. Dankzij het internet en digitale Lees verder

Het is vandaag 24 november… 1978 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

2005: Medewerker BRT werkte voor Veronica

Terwijl de VRT gisteren uitvoerig '75 jaar radio' vierde op alle netten, raakte in de Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 139 (video)

De 'lancering' van Mi Farrow en een computer voor het Luister- & Kijkgeld Ik zat Lees verder

Veronica: Dennis en Celine in de namiddag

In afwachting van meer nieuws over de eventuele komst van Rob Stenders, wordt de namiddagshow Lees verder

Meer over Radio Mi Amigo

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het is vandaag 16 juli… 1977 (audio)

2011: Robin Vissenaekens terug naar VMMa (video)

Het radiodagboek van 16 juli – 198 (audio)

Sluiten