fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Stadsradio Halle eerde Paul Severs met zoon Christophe

‘Ik heb veel vrienden bij de medewerkers’

Sociale media

De familie van de Vlaamse zanger Paul Severs is de laatste weken zwaar getroffen. Op 12 maart vertrok hij voor een fietstocht in zijn geliefde Hallebos, dat liep helemaal fout toen hij nog maar net de deur uit was. Een maand later was het afscheid definitief, de Vlaamse showbusiness rouwde om een toch wel heel apart verlies: Paul Severs was niet alleen zeer populair, hij had behalve zijn werk ook overal zijn persoonlijke handtekening achtergelaten, zoals het rouwprentje terecht vermeldde. 

In de moeilijke weken van hoop, twijfel, en uiteindelijk verdriet, fungeerde zoon Christophe Severs als woordvoerder van de familie. Hij probeerde dat met berichten via sociale media, die daarna opgepikt werden door de andere media. Verder vroeg hij om privacy voor de familie, het waren moeilijke weken, druk ook, voor nieuwsgierigheid of sensatie was zeker geen tijd of plaats. Christophe zette er ook zijn werk voor aan de kant, een muziekmicrobe, die hij duidelijk bij zijn vader had geleerd. 

Eigen groep(en)

Het was vooraf al duidelijk: Halle zou te klein zijn voor de uitvaart van Paul Severs. Ware het niet een dag geweest waarop velen ook weer aan het werk moesten, na een beetje paasverlof, het zouden er zeker nog veel meer zijn geweest. De plechtigheid was een ingetogen en waardig afscheid van een icoon, zowel als artiest als privé. Stijlvol en toch sober, een afdruk met vele momenten en woorden, die hij zelf niet beter had kunnen zeggen, of doen. 

Voor wie er niet bij kon zijn speelden sociale media opnieuw een belangrijke rol. Paul had destijds twee groepen gemaakt, de gesloten groep Paul Severs, en, toen hij daar al 5.000 volgers had, ook een publieke groep Paul Severs2 (Officieel). Hij had er zich destijds zo over verheugd dat hij al 5.000 volgers had, het zijn er 20.000 en 27.000 geworden, enkel op Facebook! In die sociale groepen werden van de uitvaart foto’s en informatie doorgegeven, zodat iedereen betrokken kon blijven. 

De stilte lokaal doorbroken

De lokale radio’s uit de streek speelden daarin een belangrijke rol. Paul is hen altijd dankbaar gebleven voor de blijvende steun in zijn zangcarrière, en de promotie van zijn platen. Radio Victoria Halle zond de beelden van de uitvaart rechtstreeks uit (via de firma Auvicam) met een Facebook Live, en ook Stadsradio Halle en Radio Roosdaal werkten mee, net als vele anderen. De live beelden van VTM, via Facebook, werden eveneens enorm geapprecieerd, spijtig zelfs dat ze al offline zijn gehaald. 

Zoon Christophe Severs liet daarna weten dat de familie een rouwperiode inlaste en echt de tijd wou nemen voor de verwerking van het verlies. Opmerkelijk genoeg verscheen hij gisteravond toch bij Stadsradio Halle, in een uitzending die eveneens via sociale media en op YouTube rechtstreeks te volgen was. Hij praatte er openlijk over de gebeurtenissen, en over zijn band met lokale radio’s en in dit geval Stadsradio Halle. De stilte doorbroken, lokaal. 

Samen een pint drinken

Christophe meent dat het verlies voor zijn moeder harder aankomt dan ze echt toont, zelfs al leerde ze ook al veel alleen te blijven, omdat ze zelf ook gezondheidsproblemen heeft. Het echtpaar Severs stond zeker model voor het perfecte huwelijk in de showbusiness, Paul noemde zijn liefde voor ‘zijn vrouwtje’ ook vaak. Christophe vertelde dat hij zich in alles had laten leiden als componist, en hij schrijft ook graag, ‘schrijven is uw ziel prijs geven’ zei hij.

De BV’s bereiken was niet zo eenvoudig, dat sommigen vergeten waren was zeker niet de bedoeling. Anderen hadden zich persoonlijk gemeld, Will Tura was zelfs even aan de deur geweest. Christophe Severs luisterde tussendoor ook naar de opnames die presentator Kris Baert had gemaakt bij de uitvaart. “Het waren ook concurrenten in die tijd” zei hij, en dat zijn vader wel eens wachtte om het optreden van een andere zanger te zien, of samen een pint te drinken na het optreden. 

Voorkeur voor nummer ‘Sylvain’

Er was nog de opgenomen reactie van Marie-Louise, lange tijd medewerkster van Paul Severs. Zij was zeker gekomen, “om afscheid te nemen”, al sukkelde ze zelf met de gezondheid, en er was niet aan gedacht haar op de gastenlijst te zetten. Christophe verheugde zich over de reacties van vele politici op Twitter, er was er zelfs één geweest van Koningin Mathilde. Hij wou ook nog benadrukken dat EHBO volgen essentieel kon zijn, net als het dragen van een helm tegen extra verwondingen. 

Als artiest vond hij zijn vader niet alleen een charmezanger, maar ook iemand die pop en kleinkunst had gebracht. Hij was verrast door de keuze van Studio Brussel om zijn vader te eren met een mix van zijn betere songs, zoals ‘Storm en Regen’, of ‘Puzzles’, enz. Hij stond er op dat het nummer ‘Sylvain’ zou worden gespeeld in de uitzending, niet enkel omwille van de grote hulp die Tack was geweest vooraleer hij moest vluchten, ook omdat het een nummer is met een rijke melodie. 

Veel vrienden bij de medewerkers

‘Illegale radio’, het woord was gevallen, de jaren tachtig van vrije radio, de periode waarin Paul muzikaal overleefde met bus-concerten (in zalen), en dankzij de steun van de toen nog grotendeels illegaal opererende dorpsradio’s. Christophe kent de band die zijn vader met de lokale sector altijd heeft gehad, en gaf zelf ook toe dat hij veel belang hecht aan die band, ook elders. “Ik heb hier veel vrienden bij de medewerkers” zei hij, en noemde ze allemaal bij naam. 

“Ik ben ook een echte Hallenaar” hoorden we nog en het bleek zelfs dat hij er ooit in de school nog les had gehad van presentator Kris Baert. “Een fijne leerling” reageerde die meteen, lokale binding kan toch net dat ietsje méér hebben. Christophe Severs bedankte het hele team nog en trok zich daarna terug, hij bleek ook rugproblemen te hebben. De uitzending liep nog even door, ze is hieronder nog volledig te bekijken én te beluisteren.  (HvV)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Radioblad 111: Michel Follet, Paul Severs en Qmusic

Michel Follet heeft een boontje voor KlaraPaul Severs wordt herdacht bij MENT Met Q naar een Lees verder

Radioblad 107: Max van Weezel, Ruud de Wild, Paul Severs (audio)

De stem van 'Met het oog op morgen' zwijgt voor altijdRuud de Wild heeft een Lees verder

Radioblad 106: speciale Paul Severs-editie (video)

Paul Severs praat over Sylvain Tack bij Radio 2 https://youtu.be/q02Q-5NO-kE Zoals u gisteren in een Lees verder

Zanger en ex-Mi Amigo-dj Paul Severs overleden (audio)

Paul Severs is niet meer. Vandaag, dinsdag 9 april is hij op zeventigjarige leeftijd overleden Lees verder

2019: Afscheid van een radiolegende (video en audio)

‘Baby’ Bob Stewart werd net geen 80 jaar Een natuurtalent Precies een jaar geleden werden Lees verder

Old Lady alsnog ‘verdronken’ (audio)

Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens Lees verder

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Precies 46 jaar geleden speelden zich op de Noordzee enkele merkwaardige gebeurtenissen af. Goed voor Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, lokale radio, muziek
Groen Licht – 5 (video)

Radio 2 lanceert ‘Straat Préféré’

NRJ gaat versneld op zoek naar raptalent (video)

Radioblad 129: Joe, Sasha & Davy en… reclame (video)

Radioblad 127: Linde en Baken 16 (audio & video)

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 11 (video)

Sluiten