fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

‘Stabat Mater’ op 1 in de ‘Klara Top 100’ (audio)

Dit jaar hebben de luisteraars van Klara opnieuw de Italiaanse componist Giovanni Battista Pergolesi met zijn ‘Stabat Mater’ op de eerste plaats in de Klara Top 100 gestemd. ‘Spiegel im Spiegel’ van Arvo Pärt (vorig jaar 3) en ‘Erbarme dich’, uit de Mattheuspassie van Johann Sebastian Bach (vorig jaar 2) spelen haasje-over. Zij zijn de nummers 2 en 3.

De ‘Klara Top 100’ werd uitgezonden op zaterdag 24 en zondag 25 november, voor het eerst vanuit het Radiohuis in Kortrijk. Via de website top100.klara.be konden luisteraars uit drie lijsten telkens drie werken kiezen en zo stemmen voor hun favorieten. En dat deden ze: meer dan negenduizend luisteraars stemden mee.

Tijdens de uitzending stroomden de reacties binnen via de Klara-app, Facebook, Twitter en Instagram. Luisteraars kwamen ook live aan bod inheb lange programma. Enkelen van hen maakten de ‘Klara Top 100’ van dichtbij mee, in de studio in Kortrijk met Greet Samyn en Mark Janssens.

Opvallende nieuwkomers: Ludovico Einaudi (Divenire), Max Richter (Vivaldi – The Four Seasons (recomposed) en Wim Mertens (Often a bird). En ook de Vlaamse dansen van zowel Jan Blockx als Gabriel Verschraegen maakten hun entree in de lijst. Verrassend: veel barokmuziek in de top 20: componisten als Pergolesi, Bach, Handel en Vivaldi nemen samen de helft van de top 20 in. (JLB)

 


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

20 jaar Klara: specials, verzoekjes en nieuwe jasjes

Op woensdag 2 december wordt Klara 20 jaar. En 20 in 2020, dat moet gevierd Lees verder

Klara 20: Klara zkt. muziek (video)

Op woensdag 2 december wordt Klara twintig jaar jong, en dat wordt gevierd. Ter ere Lees verder

Klaar voor Klara 20

Een muzikaal feest voor alle luisteraars – van 2 tot 6 december Op woensdag 2 Lees verder

Klara: The Original Soundtrack

De beste filmmuziek aller tijden vanuit Gent De World Soundtrack Awards in Gent zijn dit Lees verder

Klara in Brugge: bijzondere editie van ‘Iedereen Klassiek’

Op zaterdag 31 oktober (09:30 tot 19:30 uur) organiseert Klara in samenwerking met Concertgebouw Brugge, Lees verder

Tom De Cock zet volgspot op literaire debutanten

De weg naar de top van de literatuur is geplaveid met bloed, zweet en goede Lees verder

Klara: sterkhouders en nieuwkomers (video)

Klara geeft vandaag de aftrap voor het najaar. Heel wat vaste waarden en vertrouwde sterkhouders Lees verder

Vlaamse feestdag bij VRT radio

Veel muziek en artiesten van bij ons Op 11 juli viert Vlaanderen feest, en de Lees verder

Meer over Klara

Inschrijven
Abonneren op
guest
2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Gaius DeeBee
Gaius DeeBee
25 november 2018 - 20:39 20:39

Graag zou ik eens willen weten welke obscure christelijke sekte al haar leden en (ongetwijfeld talrijke) kinderen mobiliseert om massaal voor lijkbiddersmuziek als Pergolesis ‘Stabat Mater’ en Bachs ‘Erbarme dich’ te stemmen. Opus Dei misschien? Dat je van religieuze muziek houdt, daar kan ik inkomen, maar waarom dan niet Bach (Magnificat), Fauré (Requiem), Widor, Mozart (Dies Irae, Kroningsmis, Ave Verum, … ) of Schubert (Missen …). Eigenaardig toch, er zitten geen drie fatsoenlijke mensen nog in een kerk, maar men blijft stemmen voor Pergolesi.

Magdalena
Magdalena
26 november 2018 - 00:30 00:30
Antwoord aan  Gaius DeeBee

Uw opmerking is arrogant en smakeloos. Smaken verschillen nu eenmaal. Ik vind de ‘Stabat Mater’ van Pergolesi en ook ‘Erbarme dich’ van Bach prachtige muziek. Ik heb dan wel niet op deze muziek gestemd, omdat het zeer moeilijk kiezen was, maar ik begrijp de keuze. En voor alle duidelijkheid: ik ben absoluut niet gelovig. Maar de prachtige muziek van Bach en tijdsgenoten kadert gewoon in de algemene religieuze geest en cultuur van toen, de religies hadden gewoon de rijkdom om componisten hun brood te laten verdienen. Ik vind het eigenlijk kleingeestig om muziek te mijden of af te keuren omdat ze religieus is. En dan : ken uw cultureel verleden… En gebruik je eigen naam of was je zelf beschaamd over de opmerking?

2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Bose verslikt zich in switch van vTuner naar TuneIn

NPO Radio 2 onthult Top 2000 Team
De Playa Papers – 21 (RadioVisie 1)

Sluiten