RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Spotify lanceert betalende podcasts in België en Nederland

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Spotify heeft Podcast Subscriptions nu ook beschikbaar gemaakt voor alle podcasters in België en Nederland. Met Podcast Subscriptions kunnen makers betaalde content aanbieden aan abonnees. Anderzijds is het een interessante manier om makers van podcasts te vergoeden/steunen en het medium professioneler te maken.

Spotify Anchor Podcast Subscriptions werd, na een zachte lancering in het voorjaar, drie maanden geleden uitgerold in de Verenigde Staten. Hiermee kregen Amerikaanse podcasters als eerste de mogelijkheid om betalende content aan te bieden aan hun Spotify luisteraars. De makers behouden de eerste twee jaar 100 procent van hun inkomsten. Vanaf 2023 staat een vergoeding van 5 procent gepland.

Dat is alvast een pak interessanter dan de gelijkaardige dienst bij Apple. Daar betaal je voor Podcast Subscriptions 20 dollar per jaar om aanwezig te mogen zijn, plus het eerste jaar 30 procent commissie op het abonnementsgeld, vanaf het tweede jaar 15 procent.

Belangrijk om weten is dat de betalende content enkel beschikbaar is via iOS of Android en dus niet via je gewone PC.

De Anchor-tool biedt makers en luisteraars ook meer manieren om met elkaar in contact te komen. Podcasters krijgen toegang tot de contactgegevens van hun betalende abonnees om hen nog meer extraatjes aan te bieden. Hou er wel rekening mee dat je geen abonnement kunt nemen op een Spotify-podcast via in-app aankopen op iOS. Zoals bekend omzeilt Spotify de commissie van Apple. Je moet je abonnement dus betalen via een andere weg.

Betalende podcasts bij Spotify – dat kunnen ook videoproducties zijn – zijn herkenbaar aan het slotje. De abonnementen zijn maandelijks en ze zijn ook maandelijks opzegbaar. Aanbieders van podcasts hebben de mogelijkheid om te kiezen tussen 20 prijsopties. Vooral het bepalen van de ‘juiste prijs’ is een delicate oefening.

Naast België en Nederland is de abonnementsfunctie voortaan ook beschikbaar in deze 27 landen: Luxemburg, Zwitserland, Bulgarije, Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Cyprus, Griekenland, Italië, Malta, Portugal, Spanje, Ierland, Verenigd Koninkrijk, Australië, Hong Kong, Nieuw-Zeeland, Singapore, Finland, Denemarken, Noorwegen en Zweden.

Op 22 november volgen Canada, Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk, waardoor het aantal landen waar deze dienst beschikbaar is op 34 komt te liggen.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx