RadioVisie

  • .
    .

Spotify heeft 365 miljoen gebruikers

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Zweedse streamingdienst Spotify zag in het tweede kwartaal van 2021 zijn premium gebruikers met 20 procent stijgen tegenover een jaar eerder. Maar dat is wel lager dan de eigen verwachtingen van Spotify, waardoor het aandeel een forse tik kreeg op de beurs.

De streamingdienst heeft nu 365 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. Daarvan zijn er 165 miljoen mensen die betalen om toegang te krijgen tot muziek en andere audio, al blijft het onduidelijk of Spotify hierbij de leden van gezinsabonnementen apart telt. Daarnaast zijn er nog 210 miljoen gebruikers die luisteren met reclameboodschappen, een groei op jaarbasis met 24 procent.

De inkomsten in het tweede kwartaal bedroegen 2,3 miljard dollar, een groei van 23 procent. Het overgrote deel, 2,056 miljard dollar, is uit abonnementsgeld. De reclame-inkomsten stegen op jaarbasis echter met 110 procent tot 275 miljoen euro. Dankzij de podcasts – Spotify sloot o.a. dure deals met Joe Rogan en de Obama’s – kan de advertentiemarkt beter worden benut als inkomstenbron.

De 275 miljoen euro uit reclame blijft immers een habbekrats in vergelijking met de 18 miljard dollar aan radioadvertenties die alleen al in de Amerikaanse radiomarkt omgaat. Volgens CEO en oprichter Daniel Ek is het een kwestie van tijd voor de advertenties verschuiven van klassieke, lineaire radio naar on demand.

Een kwart van de gebruikers luisterde in het tweede kwartaal naar podcasts via Spotify. En gebruikers die podcasts luisterden, brachten 30 procent meer tijd door in de app dan een jaar eerder.

Spotify maakte afgelopen kwartaal een operationele winst van 12 miljoen dollar, waar dit een jaar geleden nog 167 miljoen dollar was. Netto werd nog steeds een verlies van 20 miljoen dollar geboekt. Het blijft dus nog even uitkijken wanneer Spotify echt winstgevend zal worden.

De audiostreamer haalt 80 procent van zijn inkomsten uit Europa, Noord-Amerika en Latijns-Amerika en slechts 20 procent uit de ‘rest van de wereld’.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx