RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Spotify: geen commissie bij betaalde podcast-abonnementen

Verleden week kon je lezen dat Apple een nieuwe podcast app voorgesteld heeft, waarbij het vooral om de betalende abonnementen gaat. Een aankondiging die op gemengde gevoelens onthaald werd – in ons artikel kon je al enkele reacties lezen.

Een heel belangrijke reactie alvast is deze aankondiging van Spotify: het zal ook met betalende abonnementen op podcasts beginnen, maar zal géén commissie inhouden. Apple vraagt 30 procent in het eerste jaar, daarna valt de commissie terug tot 15 procent.

Voor podcastmakers mag het gemakkelijker zijn om zo geld te verdienen met hun werk. Voor Apple echter is het nog veel gemakkelijker om geld te verdienen zonder er veel voor te moeten doen, zal een criticus schamper kunnen opmerken.

Maar het grote slachtoffer van deze podcastoorlog is toch de gebruiker – en het vrije internet. Het eenvoudige systeem van RSS-feeds wordt vervangen door de fabriekseigen systemen van Apple en Spotify. Noch bij Apple, noch bij Spotify kan je een abonnement (ook een niet-betalend abonnement) toevoegen via de RSS-feed, maar moet je via de podcast-rubriek op de app gaan.

En voor de podcastmaker is het ook niet simpel: die moet zich voortaan tot meerdere systemen ‘bekennen’. Meer kritiek bij Engadget, The Verge en Wall Street Journal. (HVG)


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx