RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Spotify for podcasts: vooral data zijn belangrijk (video)

Als radiomaker wil je graag dat er luisteraars zijn. Ook het aantal is daarbij niet onbelangrijk. Naast de individuele reacties, kan ook het globale marktaandeel van een radiostation gemeten worden. Podcasts, die tegenwoordig erg populair zijn, kampten tot op heden met een probleem van ‘onmeetbaarheid’. Voor de makers zelf is het heel moeilijk om aan data over luisteraars te komen. 

Maar er hulp onderweg. Uiteraard kan je het aantal downloads van een podcast via de verschillende kanalen van Apple, Stitcher, Google Podcasts of de aparte podcast-apps voor Android… tellen. Maar daarmee weet je nog niet of de betreffende episode wel beluisterd werd. Helemaal, half of totaal niet. Als de luisteraar afhaakte, op welk moment in de podcast, gebeurde dit dan? Evenmin was er bijkomende informatie beschikbaar over de luisteraar zelf. Muzieksmaak, leeftijd, gender, locatie… 

Al die zaken worden nu wèl beloofd door Spotify. Vorig jaar, in de maand oktober startte het bedrijf met een bèta van ‘Spotify for Podcasters’. Sindsdien hebben zo’n honderdduizend podcasts zich aangemeld. Niet slecht, maar het kan veel beter, want in de Spotify cataloog zitten er inmiddels meer dan 450.000 shows, zo weet The Verge. Ook die podcasters moeten overtuigd worden. Die extra data zou al deze podcasters over de schreef kunnen trekken.

Waarom die gegevens belangrijk zijn? Advertenties. Een adverteerder wil weten wat het doelpubliek is vooraleer hij een reclameboodschap zal plaatsen. En men wil ook weten of die gehoord wordt door de luisteraar. Met de Spotify data, netjes verpakt in een dashboard, kan de podcaster alle details ineens aanbieden. En iets meer verdienen. (HvG)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx