RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Spotify: 300 miljoen gebruikers, verliezen blijven opstapelen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Spotify heeft momenteel een recordaantal van 299 miljoen maandelijkse actieve gebruikers, maar lijdt steeds zwaardere verliezen, zo blijkt uit de cijfers van het tweede kwartaal van 2020 van het beursgenoteerde Zweedse streamingbedrijf.

Spotify rapporteerde een verlies van 21 procent op jaarbasis in advertentie-inkomsten, evenals een daling van 9 procent op jaarbasis in zijn premium maandelijkse gemiddelde inkomsten per gebruiker (ARPU). Het verlies in het tweede kwartaal van 2020 bedroeg liefst 356 miljoen euro (419 miljoen Amerikaanse dollar).

Van de 299 miljoen maandelijkse actieve gebruikers zijn er 138 miljoen betalende abonnees. Hoewel het standaardtarief 9,99 dollar/euro per maand bedraagt voor advertentievrije premiumtoegang, zijn de werkelijke gemiddelde inkomsten van die abonnees momenteel slechts 4,41 euro (5,17 dollar). Dat heeft te maken met de kortingen voor gezinsabonnementen, studentenformules en goedkopere prijzen in nieuwe wereldmarkten. Hierdoor krijgen labels, artiesten en anderen ook een kleiner deel van wat ze normaal verwachten. De dalingen in de advertentie-inkomsten hebben veel te maken met de impact van COVID-19.

Het bedrijf zegt voorts dat het totale podcastgebruik meer dan verdubbelde. Eén vijfde van de maandelijkse actieve gebruikers luistert naar podcasts. Daniel Ek, de CEO van Spotify, herinnerde aan de exclusieve deals die Spotify heeft gesloten met Michelle en Barack Obama, Joe Rogan en DC Comics. De nieuwe licentieovereenkomst met Universal Music Group wordt ook als een mijlpaal gezien, omdat UMG gebruik zal maken van Spotify’s Marketplace-tools, om artiesten te helpen “contact te maken met fans, hun publiek te laten groeien en hun fanbasis beter te gelde te maken”.

Spotify werd recent ook gelanceerd in Rusland en 12 andere Europese landen.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx