RadioVisie

  • .
    .

Sport op netwerk en lokale radio onmogelijk?

Over sportuitzendingen op de nieuwe nationale en lokale radio’s was er al heel wat commotie omdat het al dan niet opnemen van een dergelijk programma in de erkenningsdossiers goed was voor minder, dan wel meer punten. Velen voelden zich geroepen om dus ook een sportief luik te voorzien in hun programmering. Maar wie het haalde en een licentie kreeg, ziet plots een nieuw probleem opduiken.

Om een sportprogramma te maken lijkt het logisch dat je ter plekke bent om de wedstrijd te volgen en te verslaan. Meestal is daar een persaccreditatie voor nodig. Zeker voor de grotere sportevenementen zoals voetbal in de reeksen 1A of 1B, wielerwedstrijden, basket, tennis… Er wordt verwacht dat de reporters/journalisten beschikken over een perskaart die wordt afgeleverd door Sportspress.be.

Als medewerker van Stadsradio Vlaanderen deed ik eind oktober 2017 een aanvraag voor een dergelijke perskaart. Die zou begin november behandeld worden maar sindsdien bleef het oorverdovend stil. Een telefoontje met Danny Goyvaerts, syndic van Sportspress.be, leerde mij evenwel dat die afgewezen was. Reden? Sportspress.be erkent enkel Sporza (VRT) voor radio-verslaggeving van sportwedstrijden.

De publieke omroep heeft er een monopolie. Iets waar zelfs minister Gatz niets aan kan veranderen want dit is geen Vlaamse maar wel een federale materie. Het is de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (NV-A) die Sportspress.be eventueel op andere gedachten zou kunnen brengen.

Sportprogramma’s op netwerk of lokale radio zijn dus duidelijk nog niet voor morgen maar wat als het VRM vragen gaat stellen als een programma dat punten opleverde in het erkenningsdossier niet te horen is op de radio?

Is getekend Frank De Laet


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

8 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
peter
peter
1 februari 2018 - 18:10 18:10

ahnee frank is dj maar ik hoor hem niet snachts als frank late night zoals eerder aangekondigd…

stadradiofan
stadradiofan
1 februari 2018 - 17:34 17:34

Sportspress.be telt momenteel ruim 1.200 professionele en niet-professionele leden uit de verschillende officieel erkende media: schrijvende pers (kranten, tijdschriften), klank- en beeldpers (fotografen, radio en tv) en de zogeheten nieuwe media.

Ja Frank,alleen Sporza…daar werken 1200 journalisten.
Nee Frank ze nemen je daar niet serieus.
Terecht ook hoor….Je bent geen journalist.

Frank
Frank
1 februari 2018 - 16:06 16:06

Even ter verduidelijking een voorbeeld. Om een voetbalwedstrijd in 1A of 1B bij te wonen dien je een accteditatie aan te vragen via Sportspress.be . Heb je geen kaart van deze instantie krijg je geen accreditatie, ook niet met een kaart van VVJ of welke andere perskaart dan ook.
Enfin, als je mij niet gelooft probeer het eens he.

stadradiofan
stadradiofan
1 februari 2018 - 15:51 15:51

Johan
Voor alle duidelijkheid.
Ik had het in mijn commentaar over Frank De Laet

stadradiofan
stadradiofan
1 februari 2018 - 15:12 15:12

Johan je hebt gelijk.
Het is niet meer dan een doorzichtige smoes om de offerte niet na te komen.
De VRM zal hier dwars doorheen kijken.

johan
1 februari 2018 - 15:07 15:07

Toch even duidelijk stellen dat ik, of onze redactie niks te maken hebben met Stadsradio en we wel degelijk een eigen redactiestatuut hebben, en zelf journalist in bijberoep zijn, en aangesloten bij het VVJ.
Ik gaf enkel een antwoord in die zin van dat je niet moet aangesloten zijn bij de nationale sportbond om reportages te kunnen maken, zelfs vanuit een stadion of van aan de finish…
Je kan zelfs supporters laten inbellen om hun verslaggeving te doen, mits dat deftig kan gebeuren, ik ken Sporza journalisten die tegenwoordig ook de interviews afnemen met hun smartphone en het zo naar de VRT doorsturen…

stadradiofan
stadradiofan
1 februari 2018 - 14:37 14:37

Leuke redenering.
Alleen klopt er niets van.
Jullie hadden vooraf je moeten afvragen hoe het sportprogramma te realiseren was.
Bovendien hebben jullie waarschijnlijk beroepsjournalisten opgegeven in het winnende dossier.
Die geraken zonder probleem binnen.
Jij bent helemaal geen journalist.
Bovendien neem ik aan dat je baas toch wel over voldoende centen beschikt voor een kaartje hier en daar.
Ik zou maar snel aan dat sport programma beginnen anders heb je een probleem.
Hoe gaan jullie dat verder live doen?
Met die paar oude computers met een radiohost op ga je helemaal geen live programma’s kunnen maken.
Het wordt nu tijd om alle leugens waar te maken.

johan
1 februari 2018 - 08:56 08:56

Kan me toch de mening niet toedoen dat je enkel geaccrediteerd zou kunnen worden met een pasje door Sportspress.be, met een gewone perskaart moet dat toch ook lukken, meer nog bij het VVJ zijn je specialisaties toch gekend, en je kan ook altijd rechtstreeks met de organisaties afspraken gaan maken..
Doe de aanvraag met printscreen uit de databank van de Vlaamse journalistenvereniging, en -of copy van je perskaart en komt zeker in orde, daar hebben wij nog nooit problemen mee gehad….

Don`t copy text!
8
0
Deel hier gerust uw gedachtenx