fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Spoorde het AT minder radiopiraten op?

Het opsporen en uit de lucht halen van etherpiraten door het Nederlandse Agentschap Telecom (AT) lag de afgelopen maanden stil door corona. Dit wist Herbert Visser, directeur van 100% NL en Slam, maandag te melden op BNR Nieuwsradio. Het gevolg was volgens hem ernstig uit de hand begon te lopen in het noordoosten van het land, van oudsher een ‘piratenregio’.

“De afgelopen periode, vanaf de start van de coronacrisis half maart, tot het afgelopen weekend haalde AT deze piraten ook niet meer uit de lucht”, aldus Visser. “Bij 100% NL en Slam hebben we al jaren niet echt meer last gehad van radiopiraten, maar de afgelopen maanden was het zo bar en boos met zo veel zenders in de lucht met zulke hoge zendmasten en gigantische zendvermogens.”

Het probleem beperkte zich volgens Visser niet alleen tot zijn eigen radiostations. “Ook heel veel andere lokale, regionale, landelijke publieke en commerciële zenders in noordoost-Nederland werden finaal van de FM-band gedrukt door hele krachtige radiopiraten.” Hij doelt daarmee op de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Ook BNR Nieuwsradio gaf aan hier last van te hebben.

Visser (foto) zegt altijd eerst zelf met de piraat in contact te treden als zijn radiostations storing ondervinden. “Maar heel vaak krijg je geen gehoor of reageert een piraat niet en dan gaat er wel degelijk een melding naar AT en doorgaans treedt men hier ook heel snel tegenop.”

AT gaf niet thuis

De afgelopen maanden werd er volgens Visser echter niets aan gedaan. “Dus ik ben ook maar opgehouden met het contacteren van piraten, want je kunt best wel vriendelijk vragen om van onze frequentie af te gaan, maar zij wisten ook dat AT toch niet zou komen, want zij komen bij niemand meer.”

Visser schat dat de schade oploopt tot in de tienduizenden of misschien wel honderdduizenden euro’s. “Maar een exact bedrag is heel moeilijk vast te stellen, want dat weet je pas over een paar maanden wanneer de luistercijfers komen. Op het moment dat een luisteraar jou niet kan ontvangen, dan gaat die naar een andere zender en dan ben je die luisteraar kwijt.”

In een reactie aan onze collega’s van Radio.nl liet AT enkele weken geleden weten zich niet te herkennen in het beeld dat er niet meer opgetreden zou worden en stelde dat opsporing en handhaving gewoon doorging, al was dit wel met inachtneming van de coronamaatregelen. (radio.nl)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Herbert Visser: van radiopiraat tot directeur radio (audio)

“Als je ervoor kiest om illegaal uit te zenden, dan moet je niet zeuren als Lees verder

Hilversum wordt ‘overgenomen door radiopiraat’

Olympia Radio voert actie op het Media Park voor meer Nederlandstalige muziek Vorige week is Lees verder

De terugkeer van de ‘radiopiraat’

Je kon er donder op zeggen, gif op innemen en jouw laatste eurocent op verwedden… Lees verder

Kerkzender legt landpiraat het zwijgen op (audio)

Radio Bloemendaal, we schreven er gisteren nog over. Na 74 jaar kwam er immers een Lees verder

‘De Vrije Radio’ is ook DAB-radiopiraat

We hadden het gisteren ook al over DAB-piraten. We breien er een vervolg aan. In Lees verder

Radiopiratencultuur is Immaterieel Erfgoed (audio)

Ze bestaan in Vlaanderen, maar ze zijn als een witte raven. Je moet hard je Lees verder

Radiopiraten; immaterieel erfgoed? (video)

Net zoals, fierljeppen, kroketten uit de muur en tulpen zowat synoniemen zijn voor Nederland, zijn Lees verder

PvdA wil etherpiraten het liefst gedogen in Nederland

Het Nederlandse PVDA*-Statenlid Annemieke Wissink wil dat 'fatsoenlijke' radiopiraten alleen een symbolische boete krijgen of Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het is vandaag 4 juni… 1976 (audio)

Het radiodagboek van 4 juni – 156 (audio)

Blad 511: Radio 1, Goldies4U, Open Culture en Veronica (video)

Sluiten