RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Spoedprocedures op komst tegen frequentieplan?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Na lang wachten zijn de gelukkigen eindelijk bekend. Of ze écht gelukkig moeten zijn met hun vergunningen voor veelal zeer beperkte zendvermogens, daar twijfelen sommigen toch aan. Wat valt mij het meest op? We zien een heel duidelijk verschil met de beoordelingen van de netwerkradio’s. Daar heerste de koele, mathematische benadering. De winnaars zijn vaak de echte lokale radio’s. Zou men dan toch iets opgestoken hebben van de polemiek rondom de uitslag?

Wie wat dieper graaft merkt dat er geen echte vergelijking is gemaakt. De vraagstelling beperkt vanzelf een betere score. Op het onderdeel diversiteit van de programmatie haal je, indien je positief beoordeeld wordt, op een beperkt aantal vragen de maximale score. Vergelijk het met een werkstuk. ‘Gemiddeld goed’ betekent de maximale score. ‘Fantastisch’ heeft op dezelfde manier gescoord. Met andere woorden; de eindscores liggen veel dichter bij elkaar dan wanneer je de dossiers werkelijk zou vergelijken.

Ondanks deze toch wel wat kunstmatige vorm om dossiers dichter bij elkaar te laten eindigen, zijn er slachtoffers gevallen. De omroepen die een zeer zwak dossier indienden werden niet gedelibereerd. Dat is soms tragisch want ook hier zitten best toffe omroepen tussen. Dossiers en radio maken, het heeft eigenlijk niet zoveel met elkaar te maken. Delibereren is misschien ook wel het juiste woord voor deze verdeling.

Wie is er nog in de lucht vanaf 1 januari?

Daar waar dat dit enigszins mogelijk was, heeft men duidelijk rekening gehouden met de realiteit. De druiven zijn alleen des te zuurder voor de verliezende netwerkomroepen. Daar werd de realiteit niet meegewogen in de einduitslag. Maar laten we stellen dat het, vermoedelijk, een erg drukke periode geweest is voor de Administratie Media. Het lijkt niet ondenkbaar dat er behoorlijk is geschoven. Waarna ik mij we zo langzamerhand afvraag of er behalve de nationale zenders nog anderen in de lucht zullen zijn vanaf 1 Januari.

Nu begint de ellende pas echt. Om verder te mogen doen is er immers een zendvergunning nodig. De overheid zal dus nog ongeveer vijftien werkdagen hebben om een kleine tweehonderd locaties van een zendvergunning te voorzien. Dat gaat natuurlijk niet lukken. Ik verneem dat er her en der een soort grijze zone zou ontstaan. Een gedoogsituatie voor zenders die in afwachting van de vergunning alvast verder gaan. Ik vraag me af of alle verliezers dit ook gaan laten gebeuren?

En om uit te zenden heb je een licentie nodig. Ontbreekt die, dan kan iedereen die er genoeg centen voor heeft, de zaak laten stilleggen. Dat kans dat zoiets gaat gebeuren lijkt redelijk groot. Ook de overheid zegt duidelijk dat men niet mag uitzenden zonder vergunning. Ook degenen die al een erkenning op zak hebben, niet.

Hopen op een lange ski-vakantie

Over stilleggen gesproken. De procedure van tachtig zenders tegen de negen frequenties die niet meer in het plan opgenomen zijn, gaat ondertussen gewoon door. Er wordt gevraagd om deze frequenties uit de lucht te halen. Het gaat over grote zenders in Antwerpen en Brussel. Ik hoor ‘in de wandelgangen’ dat nu ook de DAB+ licentiehouders van de ‘merken’ TOPradio, Family en Club FM zich gaan aansluiten bij dit proces. Het verdict valt einde mei 2018.

Minister Sven Gatz zal tegen die tijd toch zeker rond moeten zijn met de coördinatie met de Franstalige Gemeenschap. Of misschien is het beter dat hij dit voor 1 januari doet. Hij zal dus heel veel water in de wijn moeten doen om dit tijdig rond te krijgen. Daarmee moet hij vermoedelijk ook raken aan de technische belangen van deze grote spelers. Dat lijkt een catch 22-situatie. Bovendien lijkt het dat de juridische mogelijkheden van TOPradio nog verre van uitgeput zijn. Geruchten over spoedprocedures, die wellicht deze week al zullen worden ingeleid, zijn niet… uit de lucht.

December gaat nog een spannende maand worden voor de complete sector. Naast het Gentste TOPradio-kamp lijkt men ook in het Eeklose Club- en FamilyRadio-huis de moed nog niet te hebben opgegeven. Ondertussen raad ik iedereen aan om in de buurt van de Vlaamse Regulator te gaan kamperen zodat men snel zijn technisch dossier kan indienen. Dan ben je misschien bij de weinige gelukkigen die wel legaal zullen kunnen uitzenden op 1 januari. Anders is het hopen dat de heren van het BIPT op een lang skiverlof zullen vetrekken.

Is getekend: Victor Olsen


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx