RadioVisie

  • .
    Heynen
    .
TVV Sound

Spanje: telecomspeler wil zelf landelijke DAB+ forceren

Spanje krijgt zowaar een eerste landelijk netwerk op DAB+. Operator Hola DAB en de Spaanse telecomspeler Ibertel Telecom, dat zo’n 600 zendmasten exploiteert, werken samen om, in een eerste fase, nog voor de zomer DAB+ te realiseren in 18 Spaanse stedelijke regio’s.

Bloed kruipt waar het niet gaan kan. We schreven de afgelopen jaren al vaker over de erg moeilijke verhouding tussen Spanje en DAB+. Officieel zijn er enkel in de regio’s Madrid en Barcelona nog (telkens twee) erkende muxen actief in de oude DAB-standaard, maar de voorbije jaren doken her en der toch allerlei muxen op in DAB+ waarvan de wettelijke status minstens “nogal onduidelijk” is. Vooral op de Canarische eilanden en de Balearen, toeristische eilandengroepen waar je niet al te veel hinder hebt van storingen met buurlanden, is er al behoorlijk wat keuze.

De regering in Madrid heeft DAB+ nog steeds niet erkend als een officiële standaard, ook al volgde Spanje overigens wel keurig de EECC-richtlijn, om DAB+ te verplichten in de nieuwe auto’s. Het maakt dat momenteel al een kwart van het Spaanse wagenpark is uitgerust met DAB+. Dus zelfs als het land het administratief laat hangen staan er radiostations én een publiek klaar om te profiteren van de bestaande kansen.

Ibertel en Hola DAB maken nu gebruik van een soort juridisch vacuüm. DAB+ is in Spanje dan wel niet officieel gestandaardiseerd, iets wat door de centrale regering moet gebeuren, maar de Spaanse wet verbiedt anderzijds ook niet expliciet het uitzenden via DAB+. De feitelijke zendvergunningen worden dan weer lokaal uitgereikt, daar is de centrale regering niet bevoegd voor.

Heel veel autonome regio’s hebben de hun toegewezen DAB-frequenties de voorbije jaren vacant verklaard. Dat was min of meer ‘van moetens’, al gebeurde dat meestal louter formeel (om de frequenties niet opnieuw kwijt te geraken) en zonder er verder promotie voor te maken. Over deze zaak loopt zelfs nog een procedure bij het Spaanse grondwettelijk hof.

Hierdoor zijn er dus op veel plaatsen openstaande licenties beschikbaar waar nog niemand eerder op reageerde. Zolang die beschikbaarheden niet feitelijk weer worden ingetrokken, kan de eerste de beste die licentie krijgen, op eenvoudig verzoek. Dat is wat nu dus volop lijkt te gebeuren. Ibertel en Hola DAB hebben hun slag al langere tijd grondig en in alle discretie voorbereid, wellicht ook om geen slapende honden wakker te maken.

“Dit initiatief is een technisch antwoord op de absolute passiviteit van de administratie bij het promoten van digitale radio in Spanje, in tegenstelling tot wat er gebeurde met DVB-T”, zegt Ibertel in een mededeling. Het lijkt er dus op dat beide spelers met een koevoet de toegang tot DAB+ in Spanje willen forceren, waarna de Spaanse politiek uiteindelijk zal moeten vaststellen dat er geen weg meer terug is.

Ibertel dook enkele jaren geleden al op als technische partner van Digi-Can, een mux van Engels-Ierse origine op de Canarische Eilanden. Die bestaat nog steeds en telt 18 radioproducten. De nu aangekondigde samenwerking houdt in dat Hola DAB de feitelijke exploitatie van de diverse muxen op zich neemt – dus volsteekt met geïnteresseerde radiostations – en dat Ibertel overal het zenderpark verzorgt. Volgens Carlos Rodriguez van Hola DAB is de belangstelling om mee te doen “enorm”. Wie een mondje Spaans verstaat kan hier een podcast beluisteren met een interview.

Heynen

De uitrol is intussen in gang gezet en die oogt best indrukwekkend. Deze 18 stedelijke regio’s krijgen nog voor de zomer een eigen mux, dus telkens met een verschillend aanbod: Albacete, Asturias, Burgos, Córdoba, Granada, Guadalajara, Las Palmas, Madrid, Málaga, Mallorca, Murcia, Pamplona, ​​Sevilla, Tenerife, Valencia, Valladolid, Vigo en Zaragoza.

Een zestal zijn intussen al operationeel. De mux van Murcia (in blok 9A) is gisteren opgestart en bevat 14 stations. De mux in Valencia is al sinds januari in de ether en zit intussen met 25 stations zo goed als vol. Ook de muxen in Córdoba, Madrid, Sevilla en Tenerife zijn volgens Spaanse bronnen sinds enkele weken in de ether.

Per mux kunnen maximaal tot 26 producten worden toegelaten. Daarvan zou al de helft gereserveerd zijn door gegadigden. Ibertel Telecom maakt zich sterk dat het op termijn een landelijk netwerk zal kunnen aanbieden dat 95 procent van de Spaanse bevolking zal dekken. Potentiële radiostations kunnen contact opnemen via clientes@holadab.es.


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx