RadioVisie

  • .
    .

Spanje: radiobedrijven eisen DAB-capaciteit via de rechter

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Spanje lijkt zich een belangrijk kantelmoment af te spelen in de strijd om digitale radio. Een advocatenkantoor (Diez & Romeo) sleept daar systematisch de autonome regio’s voor de rechter als die blijven weigeren procedures op te starten om hun DAB-capaciteit toe te wijzen.

Spanje telt 17 autonome regio’s. Die beschikken elk sinds 1999 over capaciteit in de digitale ether voor regionale radio en sinds 2001 ook voor lokale radio. Omdat, in tegenstelling tot DVB-T, de DAB in Spanje niet van de grond kwam, liet de toenmalige regering Zapatero een nieuwe ‘algemene wet op de audiovisuele communicatie’ goedkeuren. Die trad in werking op 1 mei 2010.

Vanaf dat moment hadden de autonome regio’s in principe de procedures voor de toewijzing van hun DAB-capaciteit moeten opstarten. Enkel Catalonië en de Balearen deden dat (in 2011) en daar zijn ook licenties uitgereikt, maar nog niet in gebruik. De wet zegt dat “elke geïnteresseerde partij kan voorstellen om de overeenkomstige wedstrijd uit te roepen”. En dat is net wat het afgelopen jaar is gebeurd.

Bedrijven die geïnteresseerd zijn in het verkrijgen van een digitale vergunning hebben alle autonome gemeenschappen verzocht om de “bijbehorende wedstrijd” uit te roepen. Maar in de meeste gevallen is het een zaak voor de rechtbank geworden, zo blijkt uit de gegevens van Díez & Romeo, het juridische kantoor dat de belanghebbende partijen vertegenwoordigt. Enkel in Extremadura stemde de autonome regering spontaan in met de vraag om de frequenties aan te besteden (wat nog moet gebeuren).

Galicië schreef destijds wel een (blijkbaar stilzwijgende) “wedstrijd” uit, maar verklaarde de frequenties al snel “verlaten”. Dat besluit wordt nu door het advocatenkantoor aangevochten bij de rechter. In Asturië lijkt de regering wel mee te willen gaan, al is er nog geen besluit en dus ook nog geen procedure. Daar stappen Diez & Romeo (momenteel) niet naar de rechter.

In de overige 12 Spaanse autonome regio’s worden de vragen om de frequenties aan te besteden wel via de rechter uitgevochten. In Navarra vonniste de rechter in het voordeel van de radiobedrijven. De plaatselijke regering ging niet in beroep en heeft de wedstrijd intussen uitgeschreven (die loopt momenteel). Ook in La Rioja en recenter in Madrid waren er al uitspraken ten gunste van de bedrijven. In La Rioja ging de regering intussen echter in beroep bij het hooggerechtshof, in Madrid beschikt de autonome regering nog over een termijn om eventueel in beroep te gaan.

Maar de procedures worden niet overal gewonnen. In Baskenland en op de Canarische Eilanden spraken de rechters zich telkens uit in het voordeel van de regeringen, die weigerden om een wedstrijd te organiseren. Daar zijn het nu de radiobedrijven die hun toevlucht zoeken tot het hooggerechtshof.

Voorts zijn er momenteel juridische procedures (in eerste aanleg) ingediend in Valencia, Aragon, Castilla y León, Castilië-La Mancha, Murcia, Andalusië en Cantabrië.

De regeringen die tegen zijn klampen zich vast aan het artikel 27.4 (in de algemene wet op de audiovisuele communicatie), dat een termijn van twaalf maanden bepaalt waarin de bedrijven hun vraag hadden moeten stellen. Die termijn is verstreken en volgens de regeringen zijn hiermee dus ook de reservaties van de frequenties vervallen. Maar, zo stelt het advocatenkantoor, de reservering van het spectrum is de exclusieve bevoegdheid van de staat, en die bracht in juli vorig jaar nog een rapport uit waarin staat dat “de planning van het spectrum [voor digitale radio] van kracht is”.

Enkele autonome regio’s, waaronder Valencia, vragen nu dat de centrale regering de situatie opheldert, in plaats van de procedures te laten beslechten door het hooggerechtshof. Als gevolg van de juridische stappen is, specifiek in het geval van Valencia, immers ook de procedure voor de toewijzing van 31 FM-frequenties voorlopig geblokkeerd. Dat was tevens de reden waarom Navarra liever geen beroep instelde. Voor Valencia gaat het om 6 regionale DAB-plekjes en 132 lokale DAB-licenties die zouden moeten worden uitgeschreven.

Diez & Romeo stellen dat er geen reden is om de wedstrijden voor digitale radio niet te organiseren, aangezien de technologie bestaat en er ruim voldoende DAB(+)-ontvangers op de markt zijn. Plus legt de EECC (Europese Code voor elektronische communicatie) vanaf eind dit jaar in de hele EU de verplichting op dat alle nieuwe autoradio’s vanaf dan digitale radio moeten kunnen ontvangen.

Overigens gaat het, voor de duidelijkheid, in Spanje om DAB-capaciteit, aangezien de centrale regering in Spanje nog steeds niet officieel mee is gestapt in DAB+. (RDS)

  • Het DAB+ weekrapport houdt ook een krokusverlof en is er volgende week weer.

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Eduardo Martínez
Eduardo Martínez
27 februari 2020 - 12:01 12:01

Hartelijk dank voor het publiceren van het nieuws. Een nieuwtje dat bij sommige bedrijven interesse toont in het starten van de DAB-radio (momenteel is DAB + niet goedgekeurd als standaard voor digitale terrestrische radio in Spanje).

Een kleine kwalificatie: de Valenciaanse Gemeenschap, net als de rest van de autonome gemeenschappen, heeft meer DAB-capaciteit dan de aangekondigde, want naast de FU-VAL-multiplex is er nog een MF-VAL-multiplex, die de provinciale ontkoppeling in de drie provincies mogelijk maakt Valenciaanse Gemeenschap Het is waar dat de MF-NAV niet is geïmplementeerd in de Foral-gemeenschap van Navarra, omdat de autoriteiten beweren dat deze divisie geen object heeft, aangezien het een niet-organisatorische autonomie is. Maar de waarheid is dat de DAB-radioplannen van alle autonome gemeenschappen de multiplexen MF-Autonomy en FU-Autonomy hebben.

In principe zijn de plannen gemaakt voor het DAB-systeem en niet voor de DAB +, dus het aantal signalen per multiplex wordt teruggebracht tot slechts zes. En elke autonome gemeenschap zou de mogelijkheid hebben om de capaciteit van drie van die zes signalen te gebruiken voor de regionale radiostations.

In het geval van het gebruik van de DAB + -technologie, en als de twee multiplexen in gebruik worden genomen, zou er capaciteit zijn voor 24 autonome signalen (12 met provinciale ontkoppeling en nog eens twaalf zonder deze mogelijkheid). Maar tot nu toe is noch de standaard, noch de capaciteit die elk van deze multiplexen kan bevatten, gewijzigd.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx