RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Spanje: radio moest Nederlandstaligen hart onder de riem steken

Pierre Claessens

Op 1 maart 1980 startte in Spanje een commercieel radioprogramma dat gericht was op de Vlaamse en Nederlandse toeristen. In de winter wilde men vooral de overwinteraars uit de lage landen van ontspanning en informatie voorzien. ‘Radio Club Holandes’ was dagelijks zestig minuten in de lucht met muziek van Nederlandse artiesten en regionaal nieuws uit Spanje, voorgelezen in het Spaans.

Journalist Pierre Claessens (foto) uit Tilburg was de initiatiefnemer. Het idee kwam echter van de in 1979 overleden Mgr. Dellepoort, destijds verantwoordelijk voor het toeristenpastoraat dat zich bezighield met de geestelijke welstand van de Nederlandse en Vlaamse overwinteraars. Hun medewerkers werden in Zuid-Spanje bijna dagelijks geconfronteerd met overwinteraars die in de put raakten door de eenzaamheid.

Lekkere warme temperatuur, redelijke prijzen en vitaminen opdoen door de zonneschijn, het leek voor velen de ultieme reden om een paar maanden lang naar Zuid-Spanje te gaan. Maar aan de mogelijke eenzaamheid had men vooraf niet gedacht. De meeste overwinteraars spraken geen woord Spaans en konden niet met de lokale bevolking te communiceren.

Lokale kranten lezen lukte ook al niet. Af en toe lag er een Nederlands dagblad, vooral de Telegraaf, in de winkel. Maar ze waren eigenlijk te duur om met regelmaat te kopen. En dus bleef men in eerste instantie verstoken van het wereld- en het Nederlandse nieuws, iets waar juist grote behoefte aan was.

Geen krant, wel radio

In eerste instantie had Mgr. Dellepoort aan Pierre Claessens gevraagd of hij een Nederlandstalige krant in Spanje op de markt kon brengen. Hij zag echter meer in een Nederlandstalig radioprogramma, dit ondanks het bestaan van de Wereldomroep. Zij waren met een Nederlandstalig programma, via steunzenders, in grote delen van de wereld te ontvangen. Achteraf bleek dat ‘Club Holandes’ voor enige ontevredenheid zorgde bij die Wereldomroep omdat men niet vooraf gehoord was omtrent de plannen.

Claessens verdedigde zich door te stellen dat hij van mening was dat er geen belangstelling zou zijn geweest in Hilversum gezien het nieuwe programma op commerciële basis werd gerund. Maar hij vond tevens dat het geen invloed zou hebben op de Wereldomroep omdat hij zich vooral richtte op lokaal nieuws in de Nederlandse taal. Ook informeerde men de overwinteraars over allerlei contactmogelijkhedenin de regio.

‘Radio Club Holandes’ werd in eerste instantie uitgezonden via het Zuid-Spaande regionale station in Marbella, een maand later volgde een radiostation Gerona (Costa Brava). Alicante (Costa Blanca) en Palma de Mallorca kwamen snel daarna. Via dit laatste station konden de overwinteraars op de eilanden Mallorca, Ibiza en Menorca worden bereikt.

Radio Veronica was eerder

Dankzij deze samenwerking werd het mogelijk de gehele kust via de FM te bedienen. Iedere ochtend was het programma op alle zenders tussen 10:00 en 11:00 uur te beluisteren. Volgens Claessens was dit de meest gunstige tijd, waren de potentiële luisteraars al wakker en zaten ze te genieten van de koffie. De nachtbrakers waren net terug en de vroege opstaanders waren terug van hun ochtendwandeling.

Heynen
Robbie Dale

Helemaal nieuw was het idee niet. Reeds in 1968 maakte Radio Veronica programma’s voor de toeristen op Palma de Mallorca. Daarvoor werd vooral oud-Caroline dj Robbie Dale (foto) ingezet. In het begin van 1975 probeerde Sylvian Tack, eigenaar van Radio Mi Amigo, met behulp van Veronica’s Lex Harding, precies hetzelfde. Het maken van commerciële radioprogramma’s voor de Nederlandse toeristen aan de Costa Brava.

Een deel van ‘Radio Club Holandes’ werd in Nederland samengesteld, in de studio van de toenmalige TROS-medewerker Ad Roland in Culemborg. De Spanjaarden wilden de banden uiterlijk drie weken voor uitzending in huis hebben. Actuele zaken werden via de telefoon doorgebeld. Presentatrice van het programma werd Els van Gorp, die haar roots bij een ziekenomroep had. Ze zou later nog vaak op de radio te horen zijn, onder meer bij de regionale omroep in Brabant.

Nederlandse aanwezigheid blijft

Anno 2022 is er een soortgelijk initiatief in de lucht. Costa Blanca Radio is in vrijwel de hele regio te ontvangen. Alleen de bergen kunnen de ontvangst soms wat hinderen. Het project is een van oorsprong Nederlandstalig radiostation. Met als doel alle inwoners van de Costa Blanca een prettig muziekprogramma aan te bieden. De programma’s zijn te ontvangen van Alicante tot Gandía en van de Marina Baja (Benidorm) tot de Marina Alta (Dénia).

In de Marina Alta wordt uitgezonden op 97.6 FM, in de Marina Baja via 101.5 FM. Initiatiefnemers zijn Erik de Zwart en Rick van Velthuysen, grote namen in de Nederlandse radiowereld. Van Velthuysen is verantwoordelijk voor de muziekkeuze. Hij richt zich op de doelgroep van 9 tot 90 jaar. En dat slaat aan. Ook Spanjaarden, Duitsers en Engelsen stemmen af. Dat valt af te leiden uit de vele berichten die men ontvangt.

Hans Knot


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx