RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Spanje: Kortegolfsite Noblejas is 50 jaar jong

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat de imposante zendersite en het omroepcentrum van Noblejas, 68 km ten zuiden van Madrid, officieel in gebruik werd genomen. Het was zowat de laatste grote realisatie van het Franco-regime, met een prijskaartje van 500 miljoen peseta’s.

De kortegolfzendersite beslaat 144 hectare en het hoofdgebouw telt drie verdiepingen met een oppervlakte van 8.000 m². Op het moment van ingebruikname telde het centrum zes zenders van 350 kW. Het twee aan twee koppelen van zenders, om 700 kW te krijgen, was onderzocht, maar de diplexers waren niet geïnstalleerd.

Ondersteund door 25 zendmasten tussen 46 en 112 meter, bestreken de antennes Amerika, Europa, Azië, Oceanië en Oost-Afrika. Het centrum verving destijds de zendersites in Arganda en de sites op Costa Rica en Tenerife. De bedoeling was vooral anti-communistische propaganda uit te zenden, maar na de dood van Franco werd Radio Exterior de España een middel om de banden met expats te versterken en Spanje internationaal te promoten.

Vanaf 1985 werd een volwaardige Spaanstalige ‘wereldomroep’ gelanceerd en er waren vanaf dan ook opnieuw programma’s in het Catalaans, Galicisch en Baskisch, talen die onder Franco verboden waren. Vanaf 1991 kwamen de op Amerika gerichte uitzendingen opnieuw vanop Costa Rica.

Vanaf 2011 waren er, vanwege de zware economische crisis in Spanje, ook in Noblejas enkele forse bezuinigingsoperaties, maar uiteindelijk hervatte de RTVE toch weer de Spaanse uitzendingen voor het buitenland.

Sinds 2018 heeft Radio Exterior de España, naast het Spaans, ook opnieuw Engelstalige uitzendingen via de kortegolf, plus uitzendingen in het Arabisch, Frans, Russisch, Portugees en Judeo-Spaans (de eigen taal van de oorspronkelijke Sefardische Joden op het Iberische schiereiland). De gebruikte kortegolffrequenties vind je hier.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx