fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Sound Forge lanceert Audio Studio 13

Het Duitse softwarebedrijf Magix lanceerde deze week een nieuwe versie van Sound Forge, met als naam Audio Studio 13. Wereldwijd is Sound Forge al 25 jaar een van allerbeste en populairste editing- en bewerkingsprogramma’s voor audio.

Sound Forge is ongetwijfeld gekend én geliefd bij de meer ervaren radiomaker. Oorspronkelijk werd Sound Forge al in de vroege jaren ’90 – nog ten tijde van de eerste 16bit Windows – ontwikkeld door Sonic Foundry. Het werd in de ontluikende sector van de digitale audiobewerking al snel dé toonaangevende software. Door de snel oprukkende softwarepiraterij raakte Sonic Foundry in 2003 echter in financiële moeilijkheden en werd Sound Forge voor 18 miljoen dollar verkocht aan Sony. Magix kocht Sound Forge in 2016 over van Sony, dat de laatste jaren zowat alle interesse in de verdere ontwikkeling van het product had verloren.

Onder de nieuwe eigenaar kreeg Sound Forge met de versie Audio Studio 12 al een flinke make-over (waaronder 64bit-operabiliteit). Het programma werd vooral ook een pak betaalbaarder voor de gewone “amateur” (59,99 euro). De nieuwste versie Audio Studio 13 bouwt verder op die make-over.

Sound Forge Audio Studio 13 is geen multi-track programma, daarvoor heb je de nog steeds veel duurdere versie Pro 12 nodig. Het dient louter om aparte audiobestanden te bewerken, al kun je er uiteraard meerdere tegelijk openen, inclusief ze onderling knippen, plakken of crossfaden. In dit segment is en blijft Sound Forge met voorsprong het beste en handigste programma dat je op de markt kunt vinden

De audiorestauratie-plugin, vroeger een dure extra, werd al standaard ingebouwd in de versie 12. Voor iedereen die regelmatig oud vinyl digitaliseert is dit zonder twijfel de meest interessante tool. Het is met voorsprong de beste software om het gekraak en geruis van oude plaatjes (of cassetjes) snel en handig om te zetten in prima opnames.

Tel daarbij ook de zeer interessante gratis bonus Ozone 8 Elements, de basisversie van een gerenommeerd programma om opnames te masteren, en je hebt met één aankoop zowat alles bij de hand om je oude audio in een fraai digitaal pak te steken of om je podcast een extra meerwaarde aan klankkleur te bezorgen.

Met deze basisversie van Sound Forge kun je overigens ook zeer vlot de klank van je videobestanden bewerken, zonder dat je kunt raken aan de beelden. Het programma bevat al van oudsher een paar dozijn effecten, waarvan er veel intussen al vintage zijn geworden (Bitmachine, Chorus, Analog, Delay, Distortion, Filter, Flanger), maar waarmee je een belabberde audio-opname bij een video gemakkelijk kunt opkrikken of specialer maken. Voor de meer gevorderde gebruiker blijft uiteraard de mogelijkheid om externe effect-tools toe te voegen via de vst-plugins.

Belangrijkste wijziging sinds versie 12 was ongetwijfeld het feit dat je de bewerkingen vlot à la carte kunt terugdraaien. Dat was een enorme verbetering en een belangrijke verdienste van Magix. Als je in oudere versies (tot en met 11) bijvoorbeeld drie bewerkingen deed, dan moest je eerst de tweede en derde bewerking terugdraaien om bv. enkel de eerste bewerking ongedaan te maken.

De verschillen tussen versies 12 en 13 zijn dit keer veel minder spectaculair. Met de nieuwe Event Tool kun je virtueel flexibel bewerken, de interface kan worden aangepast aan je eigen smaak en je kunt surround-geluid 5.1 bewerken op maximaal zes kanalen. Upgraden van 12 naar 13 kost je 44,99 euro.

Nuttig om weten is dat je het programma met één licentie op twee computers mag installeren. Er is ook de abonnement versie Sound Forge Audio Studio 365, waarvoor je 2,99 euro per maand betaalt. (RDS)


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Belgian Radio Day
Broadcast Partners
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Zaandam knapt 'Dofijn' op Het was in de maand maart 1967 dat een flink aantal
In het Egyptische Sharm-el-Sheik vindt momenteel (28 oktober tot 22 november) de World Radiocommunication Conference
De publieke omroep zit met een vreemd probleem opgezadeld. Blijkbaar ergeren nogal wat luisteraars zich
In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw
5G-Broadcast zal niet (verder) worden ontwikkeld voor radio. Het wordt vrijwel exclusief een systeem voor
De VRT zal vanaf maandag 3 november Canvas+ en Ketnet+ ook voor de digitale antennekijkers
De koppen die bij de stemmen hoorden, toen die nog boordevol magie staken, straks op
Google Nest, voorheen bekend als de Google Home, werd deze week in België gelanceerd. 'Nest'

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Wallonië: Oproep radiokandidaten in Staatsblad

Het Avondblad van 15 januari (video)

Zoë Ball voor het eerst bij BBC Radio 2 (video)

Het Avondblad van 14 januari (video)

Meer DAB+ in Duitsland en Oostenrijk (video)

Het Middagblad van 13 januari (audio)

Sluiten