RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Frankrijk: sociale onrust bij RFM en Virgin Radio

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bij de Franse radionetwerken Virgin Radio en RFM staan 34 lokale banen op de tocht, zo blijkt uit een bericht van de vakbonden CGT en CFDT.

Dat de beide landelijke netwerken van de groep rond Arnaud Lagardère onder de slechte luistercijfers kreunen, was al lang bekend. Bovendien zorgde Covid-19 voor een scherpe terugval van de reclame-inkomsten. Geen wonder dat de geruchten over nakende bezuinigingen zich in sneltreinvaart verspreidden. Zeker toen de plannen van de directie met betrekking tot 30 van de 71 lokale afdelingen uitlekten. Voldoende voor de vakbonden om aan de alarmbel te trekken.

De besparingsronde viseert immers hoofdzakelijk het kwakkelende Virgin Radio. Het plan voorziet de sluiting van maar liefste 26 lokale afdelingen. RFM daarentegen blijft min of meer buiten schot met slechts 4 kantoren.

Hierdoor zouden 30 journalisten en 4 dj’s op straat belanden. Nog voor een eerste algemene meeting met het personeel legden de syndicale vertegenwoordigers meteen de vinger op de wonde. De stijgende interesse van streamingplatformen als Spotify beïnvloedden duidelijk de populariteit.

Bovendien werd het onsamenhangend beleid flink op de korrel genomen. De regelmatige wisselingen van bestuursleden, de aandacht voor het in onweer verkerende Europe 1 en het schrijnend gebrek aan duidelijke strategieën zaaiden onduidelijkheid en vooral groeiend onbegrip. Vandaar dat men zonder dralen meteen afstand nam van de vooropgestelde besnoeiingen.

Tot besluit: Het is overigens niet de eerste keer dat de sociale spanningen oplopen. In 2010, toen de luistercijfers rake klappen incasseerden en het pop-rock format door dance en r’n’b werd vervangen, groeide al eens de dreiging tot een forse reductie van het plaatselijke aanbod.

Of men van hogerhand gehoor zal hebben voor het aanzwellende gemor moet de komende weken duidelijk worden. Tenzij er toch een beslissing over een mogelijke verkoop wordt genomen? (FvM)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Arnaud Lagardère behoudt controle bij Europe 1

Arnaud Lagardère, de algemene en managing partner van Lagardère SCA, houdstermaatschappij van de Lagardère Group Lees verder

Lagardère verlaat Oost-Europa

De Franse mediagroep Lagardère heeft haar radiostations in Oost-Europa verkocht aan Czech Media Invest, het Lees verder

Frankrijk: Elkabbach terug bij Europe 1 (video)

Vandaag, maandag 23 augustus barst de strijd om de luisteraars in alle hevigheid opnieuw los. Lees verder

Frankrijk: Massale leegloop bij Europe 1 (video)

Sinds de machtsovername door de groep Vivendi, eigendom van de Bretonse zakenman Vincent Bolloré, ging Lees verder

Blad 1544: Le Figaro, Asian FX, Sunlite Radio

• Frankrijk: Le Figaro gaat Times Radio achterna • Londen: Asian FX verdwenen van de Lees verder

Frankrijk: concurrentiewaakhond kritisch over fusie TF1 en M6

De Franse Mededingingsautoriteit heeft zich uitgesproken tegen de vorig jaar aangekondigde fusie tussen TF1 en Lees verder

Blad 1540: Radio 10, DAB+ in Frankrijk, Veronica

• Nederland: Radio 10 is minst afhankelijk van FM • Frankrijk: Laatste plekje vacant op Lees verder

Blad 1539: Premium Radio, Grand Prix Radio, Waterstad FM (audio)

• Monaco: Belgische Premium Radio bestaat 1 jaar • Nederland: Grand Prix Radio zet stap Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx