RadioVisie

  • .
    .

Frankrijk: sociale onrust bij RFM en Virgin Radio

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bij de Franse radionetwerken Virgin Radio en RFM staan 34 lokale banen op de tocht, zo blijkt uit een bericht van de vakbonden CGT en CFDT.

Dat de beide landelijke netwerken van de groep rond Arnaud Lagardère onder de slechte luistercijfers kreunen, was al lang bekend. Bovendien zorgde Covid-19 voor een scherpe terugval van de reclame-inkomsten. Geen wonder dat de geruchten over nakende bezuinigingen zich in sneltreinvaart verspreidden. Zeker toen de plannen van de directie met betrekking tot 30 van de 71 lokale afdelingen uitlekten. Voldoende voor de vakbonden om aan de alarmbel te trekken.

De besparingsronde viseert immers hoofdzakelijk het kwakkelende Virgin Radio. Het plan voorziet de sluiting van maar liefste 26 lokale afdelingen. RFM daarentegen blijft min of meer buiten schot met slechts 4 kantoren.

Hierdoor zouden 30 journalisten en 4 dj’s op straat belanden. Nog voor een eerste algemene meeting met het personeel legden de syndicale vertegenwoordigers meteen de vinger op de wonde. De stijgende interesse van streamingplatformen als Spotify beïnvloedden duidelijk de populariteit.

Bovendien werd het onsamenhangend beleid flink op de korrel genomen. De regelmatige wisselingen van bestuursleden, de aandacht voor het in onweer verkerende Europe 1 en het schrijnend gebrek aan duidelijke strategieën zaaiden onduidelijkheid en vooral groeiend onbegrip. Vandaar dat men zonder dralen meteen afstand nam van de vooropgestelde besnoeiingen.

Tot besluit: Het is overigens niet de eerste keer dat de sociale spanningen oplopen. In 2010, toen de luistercijfers rake klappen incasseerden en het pop-rock format door dance en r’n’b werd vervangen, groeide al eens de dreiging tot een forse reductie van het plaatselijke aanbod.

Of men van hogerhand gehoor zal hebben voor het aanzwellende gemor moet de komende weken duidelijk worden. Tenzij er toch een beslissing over een mogelijke verkoop wordt genomen? (FvM)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx