RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Sociale onrust bij Europe 1

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Dat de voormalige economische nieuwszender in bijzonder slechte financiële papieren zat, was al lang geen nieuws meer. De desastreuze gevolgen van Covid-19 en de eindeloze reeks mislukte herschikkingen veroorzaakten gemor tot in de hoogste rangen van het bestuur. Verhalen over een mogelijke verkoop staken logischerwijze de kop op. Het gekibbel kreeg zelfs een totaal onverwachte wending met verstrekkende en vooral ideologische gevolgen. 

Het giftige ei van de vogel in mei

Met een verlies van maar liefst 20 miljoen euro in 2020 drongen de gevreesde bezuinigingen zich op. De vakbonden spraken reeds vanaf 11 mei jongstleden openlijk over 38 gedwongen ontslagen. De aandacht tijdens de meeting verschoof echter snel naar de nabije toekomst. Nadat de aanvankelijk onaantastbare topman van de raad van bestuur Arnaud Lagardère de handdoek in de ring had gegooid, lag de weg vrij voor hoofdaandeelhouder ‘Vivendi’. 

Aan het hoofd van dit bedrijf staat de ultra conservatieve Bretonse zakenman en boezemvriend van ex-president Nicolas Sarkozy Vincent Bolloré. Aan hem om de banden met de omstreden populistische nieuwszender CNews te versterken. Bovendien waren de journalisten niet opgezet met de dreigende sancties tegen een collega, die tijdens het uiten van zijn mening omtrent de  verregaande verrechtsing, een medewerker met opnamemateriaal had betrapt.

Een zwarte maand juni

Met de dreigende machtsovername door de miljardair en zijn aanhangers, waaronder de wegens racistische standpunten vaak veroordeelde mediafiguur Eric Zemmour, nam bij Europe 1 de vrees toe voor een totale machtsovername met wellicht nauwelijks of geen beterschap qua algemene waardering. Tijdens een dringende bijeenkomst op 16 juni jongstleden stemden 84 op de 95 aanwezigen voor een werkonderbreking van aanvankelijk 24 uren. De vrees voor een herhaling van de gebeurtenissen bij Canal + waarbij het niet volgen van de opgelegde redactionele lijn tot onmiddellijke verwijdering leidde, zorgde echter voor een verlenging van de staking tot maandagmorgen 21 juni.

Et maintenant? 

Inmiddels kozen een aantal presentatoren eieren voor hun geld. Pascale Clark en humoriste Christine Berrou, die hun kritiek over het toekomstige beleid niet spaarden, trokken de deur achter zich dicht. Een complete crisissituatie dus waarbij de nieuwe bazen inmiddels schoorvoetend de zoveelste wijzigingen introduceerden. Zo verving de hoofdaandeelhouder van CNews en vriend van Vincent Bolloré, Dimitri Pavlenko, Matthieu Belliard in de ochtend. 

Dit ondanks de aanvankelijk hardnekkige ontkenningen door de directrice van Lagardère News Constance Benqué. Laurence Ferrari en Sonia Mabrouk kregen als politieke redacteur Louis de Raguenel, een vertrouweling van – jawel – Nicolas Sarkozy. Met nog één jaar voor de Franse presidentsverkiezingen wordt Europe 1 herleid tot een soort propagandamachine. (FVM)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Frankrijk: Verschuivingen bij Europe 1

Na de woelige raad van bestuur waarbij de sterke man Arnaud Lagardère nipt een poging Lees verder

Arnaud Lagardère behoudt controle bij Europe 1

Arnaud Lagardère, de algemene en managing partner van Lagardère SCA, houdstermaatschappij van de Lagardère Group Lees verder

Interne machtsstrijd bij Europe 1

Dat Europe 1 door de aanhoudende teleurstellende luistercijfers - uitgevoerd door Médiamétrie - in vieze Lees verder

Europe 1 niet langer meer op de vertrouwde 183 kHz

Het hing al een hele tijd in de lucht, dan weer werd het ontkend, om Lees verder

Blad 1516: Koen Fillet, Qmusic, DAB+ in Frankrijk

• Koen Fillet krijgt een minder dwingend plekje bij Radio 1 • Aftellen naar opening Lees verder

Frankrijk: Virgin Radio wordt (opnieuw) Europe 2

Grote opschudding toen de groep Lagardère van het noodlijdende Europe 1, via een communiqué, het Lees verder

Blad 1501: Willy, Duyster, Arcom

• Willy vond het beste Willy-café in Brugge • Een Duystere verhuis in eigen VRT-huis Lees verder

Blad 1498: TOPversuzRadio, DAB+ in Frankrijk, NPO Radio 2 (video)

• Versuz Radio wordt TOPversuzRadio • Frankrijk: Ensemble pour le DAB+ • Nederland: heeft NPO Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx