RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
Heynen

Snuisteren naar radio in het VRT klachtenrapport 2020

De VRT ontving in 2020 via de klantendienst samen 694 klachten over haar vijf radiostations. Dat waren er een kleine honderd meer dan de 597 klachten in 2019. Op zich is dat niet zo veel, als je bedenkt dat de vijf radiozenders dagelijks samen dik drie miljoen luisteraars bereiken. Het aantal klachten steeg bij Radio 1, Radio 2, Klara en MNM, maar daalde bij Studio Brussel.

Het coronajaar zorgde globaal voor beduidend meer klachten over de openbare omroep. De klachten over de radiostations vormen minder dan tien procent van 8.886 die de klantendienst, onder leiding van Anabel Cooremans (foto boven, vrt), vorig jaar behandelde. Een rode draad van de klachten doorheen alle radiozenders bleken de radio-apps. De vijf individuele radio-apps kregen in 2020 een grondige make-over en daar waren wat kinderziektes bij. Voor de vijf stations gingen het samen om honderd klachten.

“Vooral de nieuwe Radio 2-app bleek bij een aantal luisteraars niet goed te werken. Dat was opmerkelijk, omdat die app pas als laatste werd vernieuwd. Studio Brussel beet de spits af, gevolgd door MNM, Radio 1 en Klara. Voor de lancering van de nieuwe Radio 2-app brachten de makers al verbeteringen aan, op basis van feedback op de andere radioapps. Alle apps waren immers op dezelfde manier gebouwd. Bij Radio 2 merkten we dat het vooral ging om gebruikers die oudere besturingssystemen hadden, wat het verschil kan verklaren.”

Bij Radio 1 ging ruim de helft van de 277 klachten over de programma’s en/of de muziekkeuze. Luisteraars konden zich niet altijd vinden in de keuze om ook mainstream en/of hiphop te draaien. “Het was inderdaad zo dat ook Radio 1-luisteraars in contact kwamen met mainstream artiesten. Radio 1 probeerde de muziek zo samen te stellen dat het verteerbaar bleef voor mensen zonder grote muziekkennis, net zoals Radio 1 ook oudere muzieknummers draaide die mensen misschien niet kenden, maar wel konden waarderen. We streefden ernaar om de verschillende doelgroepen van Radio 1 tegelijk te bedienen. Een te grote focus op de ene doelgroep zou de andere kunnen wegjagen.”

Voorts wordt het programma Byloo blijkbaar niet door iedereen begrepen. “Enkele luisteraars ergerden zich aan het feit dat het programma niet ‘objectief’ of ‘neutraal’ zou zijn. In Byloo ging de presentator op wandel met de actualiteit. De toon kon ernstig zijn, maar zeker ook ironisch of tongue in cheek. Het doel van het programma was om de waan van de dag te relativeren, met milde spot en satire. We vermoedden dat de breuk met De Ochtend voor sommige luisteraars niet duidelijk of te groot was.”

Bij Klara gingen een veertigtal klachten over de muziekkeuze. Zo vonden verschillende luisteraars dat er te weinig klassieke muziek te horen was. Andere luisteraars klaagden dan weer dat er een overdaad aan klassieke muziek was en dat de zender aan vernieuwing toe was.

“Het klachtenrapport van 2020 leert ons dat het interessant kan zijn om een aparte categorie te voorzien, specifiek voor klachten over het muziekaanbod. Ook voor de andere zenders kan dit tot efficiëntere en duidelijkere rapportering leiden. Dit systeem zullen we toepassen in het klachtenrapport van 2021.”

Volgens de klantendienst komen er over Studio Brussel en MNM minder klachten binnen omdat de luisteraars van beide stations doorgaans sneller een bericht naar de zenders zelf sturen, via de app en/of de sociale media. “Klachten over Studio Brussel of MNM die gevoeliger van aard waren, kwamen wel tot bij ons.”

Heynen

“Studio Brussel heeft een heel gevarieerd muziekprofiel met een rijk aanbod aan genres. Aan bepaalde nummers namen verschillende luisteraars in 2020 aanstoot, omwille van het taalgebruik of de inhoud. In veel gevallen waren de nummers waarover we klachten ontvingen net nummers die discriminatie, racisme of haat wilden aanklagen.”

Peter Van de Veire (foto vrt)

Bij MNM ten slotte ging de helft van de 76 klachten over de verspreide beelden van enkele Bekende Vlamingen, waaronder Peter Van de Veire. “Een deel van de klachten bevatte een oordeel over de presentator. Andere klagers vonden het ongepast dat hij zijn boodschap op de radio mocht brengen. Hoewel de gebeurtenissen zich voordeden in de privésfeer van de presentator en we hier als VRT geen bevoegdheid over hadden, kregen alle klagers een gepast antwoord. Daarin gaven we mee waarom Peter Van de Veire de luisteraars in De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow aansprak. Zo konden we aandacht geven aan het thema ‘sexting’. MNM is een zender die met beide voeten in de leefwereld van jongeren wil staan en hen ook wil begeleiden en steunen.”

Het volledige VRT klachtenrapport 2020 vind je hier.


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
8 maart 2021 - 18:00 18:00

Hip hop lijkt me toch een beetje het opgedrongen genre op alle VRT kanalen, er gaat geen dag voorbij of je hoort wel ergens een steentje in mijn schoen. En als men toevallig een dag de radio is niet aanzet dan passeert het wel in een clip op Één.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx