RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

SmartRadio voor VRT online streams

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

VRT heeft onlangs SmartRadio in gebruik genomen. Daarmee faciliteert men onder andere de nieuwe online pop-up stream van Studio Brussel ‘StuBru #ikluisterbelgisch’. Daarnaast worden ook ‘90’s & 00’s’ van MNM, plus nog eens twee online radiostreams van de publieke omroep betrokken.

SmartRadio is een cloud- en web-based radio-as-a-service platform dat ontwikkeld werd door het Nederlandse Broadcast Partners. Het platform speelt hiermee in op veranderende wensen van luisteraars op het gebied van mediaconsumptie. SmartRadio biedt 100% software gebaseerde oplossingen aan. Opdrachtgevers worden in staat gesteld om relatief simpel een productieomgeving te lanceren zonder de fysieke hardware en engineering uit te breiden of op te zetten. Het doel is om productieomgevingen te vernieuwen waarbij diverse mogelijkheden as-a-service flexibel beschikbaar zijn.

SmartRadio bestaat uit diverse modules die maandelijks kunnen worden aangepast. De prijs is afhankelijk van de gekozen functionaliteit. Het voordeel is dat de operationele kosten dalen en er meer ruimte is voor vernieuwing of een doelmatiger werkwijze. De SmartRadio-omgeving voor VRT is in zeer nauwe samenwerking met een technologie projectteam van de publieke omroep gerealiseerd. Dat resulteerde in een cloud-based omgeving binnen Microsoft Azure. Hierbij is er een 1 op 1 VPN-connectie met Brussel.

Voor de programmamakers en technici blijft de bestaande Dalet-omgeving ongewijzigd maar op de achtergrond is SmartRadio tegen Dalet aangezet. Bestaande import van nieuwe muziek en jingles, die voor de hoofdkanalen gebruikt worden, blijven daardoor in stand. De nieuwe services profiteren van de import, mixpunten en now en next on-air informatie. Daarnaast is ook de bestaande scheduling software van Music Master geïntegreerd.

Alle geplande playlists kunnen soepel in het platform worden ingeladen. Gedetailleerde rapportages zoals broadcast reports zijn eveneens beschikbaar. Technisch gezien bestaat SmartRadio uit diverse microservices die op aanvraag en naar wens van de klant ingericht kunnen worden. Ze draaien in een gevirtualiseerde Windows-omgeving. Zo gebruikt VRT voor zijn vier online streams onder andere Smart Database, Smart Playlist en de Smart Non Stop Player. 

Via een zeer gebruikersvriendelijke web-interface kan toezicht worden gehouden op de Smart Non Stop Player. Daarnaast kunnen alle geplande playlists en uren gemakkelijk worden ingezien. Mixpunten kunnen desgewenst in de vier-kanaals Multitrack editor, zonder latency, worden aangepast. SmartRadio biedt tevens mogelijkheden voor het invoeren van metadata via de interface en brengt connecties tot stand door middel van AoIP software.

Om een geheel eigen sound te creëren koos VRT voor Smart Processing. Dit nieuwe en innovatieve product, ontstaan door de samenwerking tussen Broadcast Partners en Orban Labs, stelt de zender in staat om via de Smart Processing web-interface haar eigen technische keuzes te maken. Orban leverde software met de welbekende unieke algoritmes. Deze software is vergelijkbaar met de hardware producten van Orban en levert voor de online streams van VRT Radio een zeer eigen geluid op.

Lars De Vos (VRT project team): “VRT vindt in SmartRadio van Broadcast Partners een goede aanvulling op de bestaande file-based radio playout infrastructuur. Deze cloud-gebaseerde oplossing biedt VRT Technologie de mogelijkheid om snel een antwoord te bieden op de streaming noden van onze radionetten.”

Edward Hotchkin (SmartRadio Sales): “Broadcast Partners is trots op het mogen leveren van haar innovatieve SmartRadio diensten aan VRT. De gekozen maatwerk oplossing creëert een keur aan mogelijkheden. VRT heeft een aantal zeer vooruitstrevende randvoorwaarden gesteld die uitbouw van het platform op relatief simpele wijze mogelijk maken en die voor programmamakers en engineers veel gebruikersvriendelijke mogelijkheden biedt. Door de inzet van Smart Processing is gevirtualiseerde cloud-based modulatie processing in gebruik genomen.”


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

StuBru lanceert non-stop stream #ikluisterbelgisch

Ook de Belgische muziek kreunt onder de crisis. Op initiatief van Studio Brussel deelden daarom Lees verder

Radioplayer draait op verlies (en hoe minister Dalle daar een mouw aan paste)

Wat we al een tijdje in stilte vermoedden kwam gisteren naar boven via het VRT-jaarverslag: Lees verder

UK: Campagne om te upgraden naar DAB+

In Groot-Brittannië lanceerde de brancheorganisatie Digital Radio UK deze week de campagne 'Don’t miss a Lees verder

Veronica: nieuwe merkcampagne in het teken van liefde voor muziek (video)

Onder leiding van zendermanager Rob Stenders transformeerde Radio Veronica afgelopen maandag vandaag tot een vrijplaats Lees verder

Het ‘nieuwe luisteren’ doet duur stijgen

IP Belgium, dat is de reclameregie van onder andere Radio Contact, Bel RTL, Funradio en Lees verder

Medialab Project Wolf nam nieuwe studio in gebruik

In Mechelen beleefde de nieuwe studio van Project Wolf vorige donderdag eindelijk zijn vuurdoop. De Lees verder

Rob Stenders eindelijk bij Veronica gestart (video)

Het kostte hem ooit 'Blood, Sweat & Tears' om in de jaren '80 van de Lees verder

RTL Belgium verkocht aan DPG Media en Groupe Rossel

RTL Group maakte vanmorgen bekend dat het een definitieve overeenkomst heeft getekend voor de verkoop Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx