RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Slachtoffers volgen terreurproces thuis via webradio

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Slachtoffers en andere betrokkenen bij de aanslagen in Brussel en Zaventem kunnen de komende maanden het terreurproces via webradio volgen. Het gaat om een primeur voor ons land.

In Haren, bij Brussel, is vanmorgen het assisenproces gestart rond de aanslagen van 22 maart 2016 in de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek. Verwacht wordt dat het proces zes tot negen maanden zal duren.

Daarom werd, mede in functie van dit terreurproces, enkele maanden geleden een wet goedgekeurd om het uitzenden van een proces via een webradio mogelijk te maken. Het staat de voorzitter van de rechtbank telkens vrij om er al dan niet gebruik van te maken. In dit geval heeft de voorzitster beslist om de uitzending toe te staan. Er zijn immers zo’n duizend burgerlijke partijen betrokken.

De Belgische wetgever haalde de mosterd voor het digitaal volgen van een rechtszaak in Frankrijk, waar dit principe van een webradio al werd toegepast voor het proces van de aanslagen daar. Bij de aanslag in de Bataclan waren ook slachtoffers uit Nieuw-Caledonië, Brazilië en Turkije. Zij konden de debatten van op afstand volgen, zelfs met tolken.

Concreet krijgen de slachtoffers en hun advocaten een link en paswoord waarmee ze toegang krijgen tot de speciale webradio. De link is niet openbaar en dus niet iedereen die dat zou willen, kan volgen. Een fysieke zitting is wel openbaar. Om misbruik te vermijden is aan de wet over de webradio toegevoegd dat het strafbaar is om opnames te maken of te verspreiden.


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx