fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

SiriusXM koopt muziekstreamer Pandora

De Amerikaanse muziekstreamingdienst Pandora komt in handen van de satellietradiodienst SiriusXM. Beide audiobedrijven hebben de deal afgelopen nacht aangekondigd. Met de verkoop, die wellicht begin 2019 zal worden afgerond, is een bedrag gemoeid van 3,5 miljard dollar. De antitrustregulatoren en de aandeelhouders moeten zich eerst nog uitspreken.

SiriusXM CEO James Meyer zegt “dat de fusie zal leiden tot ’s werelds grootste bedrijf voor audio-entertainment”. Een verrassing is de nakende fusie allerminst. Sirius XM investeerde 15 maanden geleden al 480 miljoen dollar in Pandora, waarbij het bedrijf drie leidinggevenden mocht aanstellen in het bestuur van Pandora, inclusief de voorzitter. Enkele weken na die deal, trad Pandora mede-oprichter en CEO Tim Westergren af.

Verlieslatend

Muziekstreamingdiensten mogen dan wel razend populair zijn de laatste jaren, winstgevend zijn ze vooralsnog niet. Zowel Pandora als Spotify, met respectievelijk 70 miljoen en 55,8 miljoen maandelijks actieve gebruikers in Noord-Amerika, blijven voorlopig de verliezen opstapelen. Op de beurs van New York daalde de waarde van een Pandora-aandeel van gemiddeld 30 dollar in 2014 tot minder dan 10 dollar vandaag.

Maar volgens SiriusXM heeft “de vooruitgang die Pandora de afgelopen 12 maanden boekte voor voldoende vertrouwen gezorgd om verder te blijven geloven in het businessmodel”. Bij Sirius XM zien ze de koop als een stap om meer te gaan diversifiëren. Zo staat de satellietradiogroep heel sterk in de Noord-Amerikaanse automarkt. Waarnemers menen dat SiriusXM daarin een synergiemodel ziet voor Pandora.

Countrymuziek

Pandora heeft niet het bereik van Spotify. De muziekdienst is enkel in de VS toegankelijk, maar ze heeft er wel veruit het grootste marktaandeel. Dat dankt Pandora onder meer aan een enorm aanbod countrymuziek. Bij Pandora is het reclamemodel veel belangrijker en bovendien veel meer uitgewerkt dan bij Spotify, dat vooral mikt op het abonneemodel. Spotify heeft wereldwijd 180 miljoen maandelijkse actieve gebruikers, waarvan 79 miljoen als betalende abonnees. 

SiriusXM is met 36 miljoen betalende abonnees voor hun satellietradiodiensten de laatste jaren een financieel heel stabiel bedrijf geworden. Onder meer de shows van radiolegende Howard Stern, die er al bij is van bij de start van Sirius in 2006, hielpen mee om het prestige te bouwen van satellietradio in de VS en Canada. Deze week lanceert SiriusXM overigens ook een nieuwe radioshow met CNN-anker Chris Cuomo.

Pandora naar Europa?

SiriusXM is op zijn beurt voor 71 procent in handen van Liberty Media van de Amerikaanse miljardair John Malone. Dat kan op termijn voor Pandora dan weer de deuren openen naar Europa. Liberty Media is hier al de grootste speler op de kabelmarkt, onder meer als eigenaar van Telenet (België), VodafoneZiggo (Nederland), Unitymedia (Duitsland), Virgin Media (Verenigd Koninkrijk) en UPC Broadband (Zwitserland, Oostenrijk en nog acht Oost-Europese landen). Daarnaast heeft Liberty Media een belang van 34 procent in de wereldwijde concertgigant Live Nation, wat eveneens allerlei mogelijkheden kan openen in de richting van Pandora.

Liberty Media loopt tot slot ook al een tijdje in de kijker als de belangrijkste kandidaat-overnemer van iHeart Media, de grootste – maar virtueel failliete – radiogroep in de VS. Het minste wat je van John Malone dus kunt zeggen is dat hij nog rotsvast gelooft in de radiobusiness.


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
Rudy De SaedeleirOrford Ness Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Orford Ness
Lid
Orford Ness

Wat betekent vandaag “virtueel failliete” ?

Orford

Meer in Actueel
Populairste hitlijst van Nederland verhuist (audio)

Facebook komt met ‘slimme luidspreker’

Het Avondblad van 24 september (audio)

3FM: ‘Het Glazen Huis is stuk geslagen’ (video)

Rode kaart voor RMC en SFR

Professionele radio, het kan nu volledig via de cloud

Sluiten