RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Simone start bij NPO Radio 5 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Met de herschikking van de avondprogrammering bij het alsmaar populairder wordende NPO Radio 5, werd bewust niet enkel voor verjonging maar ook voor een soort ‘Veronicanisering’ gekozen. Het binnenhalen van enkele van hun voormalige iconen, startte met een reis waarbij nostalgie en gebeurtenissen herleefden. Met dank aan onder meer het druk bekeken ‘Countdown’ van weleer.

Daarom mocht Simone Walraven (55), na de appeltaart en slagroom, meteen de hoge verwachtingen van haar nieuwe werkgever, omroepvereniging MAX, inlossen. ‘De Avondstart’ is van maandag tot en met donderdag te beluisteren tussen 18:00 en 20:00 uur.

Van Decibel tot Veronica

Ter herinnering: de voormalige presentatrice van ‘Countdown’ bij Europe TV en bij Veronica, als opvolger van de naar de Verenigde Staten uitgeweken Adam Curry, startte haar journalistieke en muziekcarrière bij de bekende Amsterdamse piraat Radio Decibel waar ook Jeroen van Inkel voor het grote werk werd klaargestoomd.

Interviews met George Harrison, Sting, Paul McCartney, Quincy Jones waren er dagelijkse kost. Via een plugger van de platenmaatschappij Virgin ontmoette ze haar latere echtgenoot Clark Datchler, prominent lid van de band Johnny Hates Jazz. Hun in 2009 ontbonden huwelijk en de wil om uit de schijnwerpers enkele persoonlijke projecten te realiseren, leidden tot het definitieve vertrek bij de rebelse omroep.

Het radiowerk liet haar nochtans niet los. Via KX Radio van Rob Stenders en met ‘Simone’s Songlines’ belandde ze bij NPO Radio 2 om net voor de aanvang van de ‘Top 2000’ van vorig jaar, naar de nieuwe uitdaging bij NPO Radio 5 overgeheveld te worden.  

Herinnert u zich deze nog?

‘Free Ride’ van de Edgar Winter Group, waar ooit een zekere Dan Hartman als toetsenist zijn sporen verdiende, was meteen goed voor een schat aan tot hiertoe onbekende feiten uit de popgeschiedenis. De ‘Road To Mandelay’ bleek over de weg naar de op één na grootste stad van Myanmar te gaan.

Een fragment uit het allereerste radio-optreden van Elvis Presley volgde om verder te gaan met een mooie ‘brug’ via Willy Deville, Stevie Wonder en Diesel. Of hoe in een handvol minuten het belang van New Orleans en het Californische Sausalito benadrukt werd. Neen, geen lange monologen maar duidelijk in korte aan- en afkondigingen verpakte weetjes over legendarische plaatsen. Een snelle en speelse geheugentraining. De nieuwsgierigen achterlatend met het ’tiens’ gevoel.

De notenkraker

“Af en toe afwijken van de uitgerolde paden” beloofde Simone bij haar korte introductie. Zo geschiedde in het tweede uur toen een aparte anekdote over de twaalfjarige Louis Armstrong aan bod kwam. Een afgeschoten kogel, tijdens de overgang van oud naar nieuw, leidde tot een gevangenisstraf met… muzikaal onderwijs.

Het werd de start van een grootse loopbaan in de jazzwereld. ‘Georgia On My Mind’ uit 1931 haalde probleemloos de playlist. Kort daarvoor werd de rubriek ‘Grijs Gedraaid’ gelanceerd. Een Queen-fan hing prompt aan de telefoon en verklaarde tijdens een vlotte babbel zijn eindeloze liefde tot ‘Spread Your Wings’.

Ook nieuw: de ‘Countdown Artiest van de week’ waarbij Walraven voor Kate Bush koos. Niet onlogisch gezien de hernieuwde belangstelling voor ‘Running Up That Hill’ uit 1985, dit dankzij de Netflix-reeks ‘Perfect Strangers’. ‘Them Heavy People’, een veel te weinig onder de aandacht gebrachte track uit ‘The Kick Inside’, ging over hoop putten uit de spiritualiteit. Met de belofte dat er de komende dagen zeldzame interviewfragmenten met de Britse zangeres aan bod zouden komen, werd het publiek dus mooi opgewarmd.

En dan… België

Toch even chaos wanneer een te raden piano-uitvoering, als aanloop naar het spelletje de ‘Notenkraker’, net iets te vroeg werd gestart. Dan maar even The Beach Boys ‘God Only Knows’, ‘Blue Hotel’ van Chris Isaak en The Hollies met ‘Long Cool Woman In A Black Dress’. Toen toch de zoektocht naar de mysterieuze song begon, kwam de tweede kandidate al met de oplossing. Ze won er een sleutelhanger van de ‘Avondstart’ mee.

‘België’ uit 1982, van de Utrechtse band Het Goede Doel, volgde. En er was de knipoog naar het nieuwe werk van Ilse de Lange, ‘Drown Us Out’. Een hit-in-wording. Met ‘Hey Girl’ van Gruppo Sportivo en ‘River Deep, Mountain High’ in de Motown-uitvoering van The Supremes & The Four Tops naderde het afscheid te snel.

Zeker omdat de virtuoze slalom van vele muziekstijlen prima in de smaak viel. Dat het even wennen was voor Simone Walraven is meer dan normaal. Maar de start van de avond bij NPO Radio 5 was in ieder geval stijlvol, met een gevoel voor educatieve flair. (FVM – foto bovenaan: Ben Houdijk/Max)

° Beluister hier de eerste ‘Avondstart’ met Simone Walraeven.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
3 januari 2023 - 11:04 11:04

Altijd al een klassedame geweest die Simone, zal nu met ex-collega Erik de Zwart de luistercijfers bij NPO Radio 5 wel gevoelig doen stijgen !

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx